x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Sloganul zilei de 19: „Sunt un golan bătrân, dar un vierme tânăr”. Galerie FOTO & VIDEO

Sloganul zilei de 19: „Sunt un golan bătrân, dar un vierme tânăr”. Galerie FOTO & VIDEO

de Robert Veress    |    19 Ian 2012   •   16:11
Sloganul zilei de 19: „Sunt un golan bătrân, dar un vierme tânăr”. Galerie FOTO & VIDEO

'Soc. A murit Basescu. Politic vorbind'. 'Boc te-am votat si acum BOCim. Pleaca! Vrei sa BOCeasca si ai tai?'

Iata inca doua mostre, de joi, din Piata Universitatii, care vorbesc despre sufletul romanului. Romanul e artist. Un miting fara cantece, afise cu mesaje poetice sau mascari maiastre, e ca micul fara bere sau mustar.

Cei aproximativ 300 de manifestanti adunati in Piata, in fata Teatrului National, au incalzit atmosfera cum s-au priceput mai bine, incercand sa nu ramana cantonati in clasicele revendicari sau sloganuri 'Jos Basescu!', 'Iesi afara javra ordinara!', 'Demisia!'.

Care cu un afis in care isi transmite ideologia, crezul despre lume si viata si despre masurile ce trebuie luate pentru ca tara sa prospere, care cu o caricatura sau cu o cruce sau un pamplezir pe bat, au reinventat celebrul slogan al Pietei Universitatii, din urma cu 22 de ani, inlocuind un 'escu', cu altul: 'La Palatul Cotroceni canta cucuveaua, Basescu si cu ai lui si-au gasit beleaua!'

Asociatia Tampitilor din Romania (o organizatie ad-hoc, metaforica, aveam sa aflu) a impartit fluturasi cu mesajul 'Zona poluata politic. Nu lasa politicienii sa acapereze Piata Universitatii! Asociatia Tampitilor Politici iti spune ca toti politicienii sunt 'o apa si-un pamant''.

'Copiii sunt valori inestimabile. Doresc un presedinte cu demnitate. Nu unul care bate', citesc pe o alta pancarta si pe alta 'Basescule, arbitreaza corect in joc: da-i rosu lui Boc!'. Alta, ilustrata: 'Un pitic si cu un chior au distrus acest popor'. Inca una, cu cerere de alegeri anticipate la termen precizat - in luna martie, nu asa, oricum, avertizeaza: 'Nutii (scris asa, cu doi 'i'), spaima ciumpalacilor' si il infatiseaza pe Traian Basescu cu 'peruca' Elenei Udrea.

Un nene mai in varsta plimba un 'teu' de lemn, pe care scrie, pe o parte 'Sanatate pentru toti, nu doar pentru mafioti', iar pe cealalta, una buna: 'Sunt un golan batran, dar un vierme tanar'. Aflu de la el ca a fost in Piata si in 90: "De-aia ma consider golan. Iar acum, ne-au facut astia viermi, deci e tot un titlu de onoare".

Mai incolo, sa nu-mi cred ochilor, e cineva cu un afis 'Sus Basescu'. De fapt, langa indemn e schitata o spanzuratoare…

Pe statuia din fata Nationalului s-a urcat un barbos invelit in tricolor, cu un mesaj din Arghezi: 'Nu ajunge, vream sa zic / Sa fii mare cu cel mic / Ca puterea se aduna / Din toti micii impreuna'.

Un patriot cu cocarda tricolora si-a atarnat cererea de demisie (nu a lui, a 'alora') scrisa pe un ciolan.

Circula si afise marinaresti, aduse din Constanta: 'Am adus vaporul, ca sa plece chiorul'.

Un domn rebegit de frig isi tine mainile in buzunare, astfel ca hartia cu mesajul 'Ti-a sosit ceasul, chiorule' ii sta atarnata intre buze. Totusi, cumva, reuseste sa vocifereze si el cand lumea scandeaza pe placul hingherilor ('Iesi afara…').

Un batran cu capul descoperit agita un steag si o icoana si-mi spune pasul sau: 'Frate-su facea contrabanda la bulgari si uite unde sunt ei acuma!'. Langa el, o femeie sarmana imi arata un print color: 'Zona libera de Basism. Base, cetatean de dezonoare'.

Inainte de plecare, sunt abordat de un domn cu ochii rosii, care ma stie: 'Vezi ca daca te gandesti mai bine, ma stii si tu! Sunt Viorel Popescu, ala care a spart geamul la DNA!'. Popescu o propune prim ministru pe Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania. Oare dansa o sti?

×