x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Turul României cu 300 de lei

Turul României cu 300 de lei

de Sorin Anghel    |    30 Aug 2009   •   00:00
Turul României cu 300 de lei
Sursa foto: vali buga/

Arădeanul Claudiu Moga este unul dintre cei mai înverşunaţi cicloturişti din România. El va pleca în curând în turul ţării, expediţie pentru care şi-a alocat un buget-record: 300 de lei.



În ţara noastră, ciclismul este un sport cu rezultate slabe. Turul Ciclistic al României nu se bucură deloc de mediatizare şi se desfăşoară mai mult din inerţie. Dar nu e ăsta tot ciclismul de la noi.  

Arădeanul Claudiu Moga este unul dintre cei mai mari iubitori ai sportului pe două roţi de la noi din ţară. Vara asta a reuşit să facă chiar şi un tur al Munţilor Alpi. Şi asta în ciuda faptului că resursele sale financiare sunt destul de limitate. În Austria a dat mereu peste gazde primitoare. „Lângă localitatea Bad Gleichenberg mă întâlnesc cu un corpolent ciclist austriac, dar bine antrenat, cu care am  câteva pante de 15% la care se descurcă foarte bine. Ne oprim la un restaurant şi discutăm la un şpriţ şi la o ciorbă şi reuşesc să-l impresionez cu tura mea. Apoi urmează nenumărate pante de până la 20% pe drumuri secundare, evit oraşul Graz să scap de trafic şi iată-mă în sfârşit la poalele Alpilor Austriei pentru a doua oară în viaţa mea. În 2007 am mai avut o astfel de expediţie de traversare a Alpilor, în care am reuşit 42 de pasuri alpine în 4.500 de kilometri. Începe ploaia şi după oraşul Koflack sunt invitat la un chef la ziua unui notoriu motociclist, unde petrec de minune alături de nişte oameni minunaţi, mari pasionaţi de motociclete. Apoi sunt cazat în garajul sărbătoritului, unde dorm ca un prunc. Ziua următoare fac pe ploaie primul pas omologat de clubul BIG în tur, pasul Gaberl (1.551 m). Apoi cobor şi mă opresc la o sărbătoare câmpenească într-un sat de la poalele munţilor, unde am parte de o petrecere de excepţie. Dansez cu superbe fete, discut şi mă împrietenesc cu diverşi tineri, iar în cele din urmă, deoarece ploaia nu dă semne să se oprească, mă las racolat de o babă bogată, dar alcoolică, care mă duce la ea acasă şi-mi pune o vilă întreagă la dispoziţie. Ce femeie minunată! Iată-mă aşadar trăind pe picior mare şi relaxându-mă zdravăn", povesteşte Moga, care nu uită să amintească că pe oriunde a trecut s-a văzut cu câte două cicloturiste.  

În zilele următoare va pleca într-un tur al României. Pentru această expediţie are alocat un buget-record: 300 de lei. „50 de euro i-am primit de la şeful unul club din Belgia. Restul reprezintă economiile mele. Voi merge prin Crişana, Maramureş, Bucovina, sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Transilvania. O să dorm pe la prieteni, pe unde mă descurc şi eu", explică cicloturistul, care nu se află la prima experienţă de acest fel. Dacă ar avea un sponsor serios, ar putea chiar să bată câteva recorduri mondiale. „Fără bani nu poţi face nimic pe lumea asta. Din fericire, am mulţi prieteni în România, o ţară pe care o iubesc", încheie Moga.

×
Subiecte în articol: aer liber