x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala

Retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala

28 Dec 2004   •   00:00

Traian Basescu sustine ca Stolojan a fost determinat sa se retraga din cursa prezidentiala prin santaj, fiind amenintat de PSD cu publicarea in presa a unor articole compromitatoare.

LA LIMITA MELODRAMEI. Stolojan iese elegant din scena, iar Basescu, plin de lacrimi, va ajunge presedintele Romaniei

Nervos in Modrogan

15:15 - 16:05 SEDINTA. La PD, Traian Basescu ii cheama pe pedisti in Modrogan, unde li se comunica decizia lui Stolojan. O sedinta scurta care dureaza mai putin de o ora. Traian Basescu le spune ca liberalul i-a comunicat ca decizia de a se retrage este definitiva, in ciuda faptului ca l-a rugat sa se razgandeasca. De asemenea, ca se va retrage si de la sefia PNL, functia urmand sa fie preluata de Calin Popescu Tariceanu.

Anuntul lui Stolo

17:30. Desi toti vicepresedintii se strang la sediul PNL Bucuresti, Stolojan isi face aparitia cu o intarziere considerabila, impreuna cu sotia sa. In fata colegilor de partid, presedintele se limiteaza la a le spune sec ca din cauza problemelor de sanatate nu va mai putea nici sa asigure presedintia partidului, nici sa continue cursa pentru Cotroceni. Theodor Stolojan nu da nici un indiciu despre boala sa, dar spune ca medicii l-au sfatuit sa nu se mai supuna unui efort atat de mare, pentru ca situatia va deveni critica.

Stolo e marcat

18:50. Traian Basescu paraseste sediul PNL din bulevardul Balcescu, urmat de Theodor Stolojan si sotia acestuia Elena, impreuna cu care se indreapta spre conferinta de presa din sediul Partidului Democrat din Valter Maracineanu.

Fara intrebari

19:00. Basescu anunta ca ziaristii nu vor putea pune intrebari si ca va fi doar o declaratie de presa. Cu o voce slaba, Stolojan isi anunta retragerea. Pare a fi un testament politic.

A doua zi

ORA 13:00. Traian Basescu apare in conferinta de presa si sustine ca Stolojan a fost santajat ca sa se retraga din cursa. La doua ore, Tariceanu anunta preluarea atributiilor de presedinte interimar al PNL si faptul ca Traian Basescu va fi sustinut in cursa pentru Cotroceni.

La mai putin de 24 de ore de la anuntul lui Stolojan ca se retrage din motive de sanatate, Traian Basescu a schimbat motivul renuntarii.

"Are nevoie sa scape de presiunile extraordinare care se faceau asupra lui. I se pregateau iesiri pe prima pagina. I se pregatea dosarul Megapower, scoaterea afiselor de la nu stiu ce sanatoriu din Predeal de acum 20 de ani sa fie puse prin grija PSD pe prima pagina a ziarelor. Acest lucru i-a agravat starea de sanatate. Nu putea sa fie un candidat de forta cand era terorizat de tot soiul de binevoitori care il amenintau ca ii scot dosare. Eu m-am obisnuit sa fiu pe prima pagina. El nu era dispus sa suporte astfel de marsavii. Lucruri neadevarate se pregateau a fi transformate in mari bombe de presa", a sustinut Basescu.

MOTIVE

"Toata viata mea am muncit cu dorinta de a nu gresi, de a face bine. Cred ca mi-am facut datoria fata de tara atat ca cetatean, cat si ca prim-ministru, presedinte al PNL si co-presedinte al Aliantei Dreptate si Adevar. Din pacate, drumul meu spre cursa prezidentiala se incheie aici. A fost un drum de uzura, de mare efort, care a meritat fiecare clipa. Din pacate, a lasat urme adanci. Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum. Problemele de sanatate cu care ma confrunt pot fi remediate acum" - Theodor Stolojan, ex-presedinte PNL

REPLICA

"Basescu se foloseste de suferinta lui Stolojan pentru a-si atinge scopurile. Este o strategie de imagine murdara, in care Stolojan este folosit de Basescu. Lipsit de scrupule, Basescu incearca prin manipulare sa castige capital electoral, inclusiv plangand la televizor" - Adrian Nastase presedinte PSD
×
Subiecte în articol: special basescu stolojan