x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revista Nature dă o veste SENZAŢIONALĂ: Urmare a scandalului de plagiat, Andruh se retrage din comitetele ştiinţifice!

Revista Nature dă o veste SENZAŢIONALĂ: Urmare a scandalului de plagiat, Andruh se retrage din comitetele ştiinţifice!

de Robert Veress    |    03 Iul 2012   •   05:15
Revista Nature dă o veste SENZAŢIONALĂ: Urmare a scandalului de plagiat, Andruh se retrage din comitetele ştiinţifice!

Revista Nature (Natura) revine cu un amplu articol pe tema plagiatului, scris de acelasi Quirin Schiermeier, care, in general, povesteste despre balene, casaloti, delfini.

Din cate reiese din articol, singura sursa de informare a autorului este acelasi neobosit Marius Andruh (singura sursa citata), presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). De fapt, putem spune ex-presedinte, fiindca, la finalul articolului, Andruh anunta vestea cea mare: se retrage din orice comitet stiintific din Romania. 'M-am straduit cat am putut, dar nu mai suport mediocritatea'. Andruh nu precizeaza despre a cui mediocritate este vorba: a sa, a colegilor, a doctoranzilor, a balenelor, casalotilor sau delfinilor. Sau o fi fost mediocritatea grantului de 7 milioane de lei pe care l-a primit de la fostul ministru al Educatiei, actualmente consilier prezidential – sursa Nature, Daniel Funeriu?

Revenind la articolul din revista Nature, se remarca faptul ca nu este citat Ponta sau o alta sursa care sustine versiunea premierului. Se da doar un link catre scrisoarea mai veche (tradusa) a profesorului Ion Diaconu, despre care se afirma ca ar fi fost unul dintre cei plagiati si care neaga plagiatul.

In rest, articolul din Nature e un fel de copy-paste din articolele care au aparut, pe acest subiect, in Evenimentul zilei si Hotnews, publicatiile pro-Basescu. Adica, se relateaza, pe un ton critic, cum a fost Consiliul lui Andruh lasat fara obiectul muncii, taman in timp ce dezbatea plagiatul lui Ponta. 'Am primit, intr-adevar, pe data de 25 iunie, un fax prin care ni se solicita (de catre ministrul Educatiei – n.r.) un raport cuprinzator despre activitatea noastra. Inutil sa spun ca ne-a fost imposibil sa-l producem in trei zile', declara Andruh.

Nature mai face trimitere la petitia initiata de CNATDCU, pe care 'peste 800 de cercetatori si profesori' au semnat-o in timpul sfarsitului de saptamana, precum si la scrisoarea deschisa adresata Uniunii Europene de 16 intelectuali, in frunte cu Andrei Plesu, fost ministru de Externe, care exprima ingrijorarea ca afacerea plagiatului ar putea afecta 'reputatia societatii romanesti in intregul sau'.

Cu siguranta, daca scrii UE astfel, tu, fost ministru de Externe, se cheama ca faci un efort deosebit sa afectezi reputatia societatii romanesti, in ansamblu!

Erata: Urmare a unei regretabile erori de traducere, in varianta initiala a articolului a aparut informatia conform careia revista Nature a pretins ca Ion Diaconu ar fi fost fortat sa nege plagiatul lui Ponta. Ne cerem scuze cititorilor si Revistei Nature pentru aceasta eroare si pentru titrarea initiala a articolului de fata.

×