x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Român, condamnat pe viaţă din greşeală. A aflat de sentinţă după ce ar fi cerut eliberarea condiţionată

Român, condamnat pe viaţă din greşeală. A aflat de sentinţă după ce ar fi cerut eliberarea condiţionată

de Gabriela Mladin    |    10 Oct 2011   •   21:00
Român, condamnat pe viaţă din greşeală. A aflat de sentinţă după ce ar fi cerut eliberarea condiţionată

Aurica Vaduva locuieste de aproape 20 de ani in New Jersey, iar de aproa­pe patru ani face naveta intre Statele Unite ale Americii si Romania pentru a participa la un proces privind dreptul de proprietate.

S-a nascut in Ro­ma­nia, in satul Farcasesti, din judetul Gorj si a revendicat un teren in aceas­ta localitate. De parca tergiversarea pro­cesului civil nu-i era de ajuns, gorjeanul s-a trezit, recent, cu o citatie prin care era anuntat ca cere elibera­rea conditionata, dupa ce a fost con­dam­nat pe viata.

Omul a fost la un pas de infarct cand a constatat ca pe ci­tatie nu este nici o greseala de nume sau adresa. "Erau toate datele de iden­titate, mai mult, m-au uitat pe por­talul instantei de judecata, pe in­ter­net si am citit acelasi lucru. Am luat imediat legatura cu un avocat si mi-a spus acelasi lucru pe care-l ci­ti­sem si eu, cum ca sunt condamnat pe viata si ca am solicitat eliberarea con­ditionata. Tot avocatul mi-a spus ca o astfel de solicitare vine dupa ce am petrecut multi ani de detentie, iar infractiunea pentru care am fost condamnat este extraordinar de grava, din moment ce am primit inchisoare pe viata. Nu am comis nici o in­frac­tiu­ne, nici in Romania, nici pe teritoriul Statelor Unite", povesteste Aurica Va­d­uva.

Aurica Vaduva locuieste de aproape 20 de ani in New Jersey, iar de aproape patru ani face naveta intre Sta­tele Unite ale Americii si Romania pentru a participa la un proces pri­vind dreptul de proprietate. S-a nas­cut in Romania, in satul Farca­sesti, din judetul Gorj si a revendicat un teren in aceasta localitate. De patru ani se judeca la Judecatoria Targu-Jiu pentru acest teren: "Fac naveta in­tre America si Romania de patru ani, pentru ca asa sunt legile in Romania. Aici un proces nu se judeca re­pede, ani de zile trebuie sa-ti cauti drep­tatea prin instante", sustine Aurica Vaduva.

Condamnat si pe internet
De parca tergiversarea procesului civil nu-i era de ajuns, gorjeanul s-a trezit, recent, cu o citatie prin care era anuntat ca cere eliberarea con­di­tionata, dupa ce a fost condamnat pe viata. Omul a fost la un pas de infarct cand a constatat ca pe citatie nu este nici o greseala de nume sau adresa. "Erau toate datele de iden­titate, mai mult, m-au uitat pe portalul instantei de judecata, pe internet si am citit acelusi lucru. Am luat imediat legatura cu un avocat si mi-a spus acelasi lucru pe care-l citisem si eu, cum ca sunt condamnat pe viata si ca am solicitat eliberarea condi­tio­nata. Tot avocatul mi-a spus ca o astfel de solicitare vine dupa ce am petre­cut multi ani de detentie, iar in­frac­tiunea pentru care am fost con­dam­nat este extraordinar de grava, din moment ce am primit inchisoare pe viata. Nu am comis nici o infrac­tiu­ne, nici in Romania, nici pe teritoriul Statelor Unite", povesteste Aurica Vaduva, jurnalist in Statele Unite.

Omul s-a prezentat de urgenta in Romania, la termenul indicat pe citatie: "Am venit intr-un suflet sa vad despre ce este vorba. Am ramas si mai blocat, cand am vazut ca si pe afisajul de la instanta apaream un condamnat pe viata. M-am simtit un infractor, iar ceea ce a urmat cand am cerut lamuriri a fost si mai socant. I-am cerut presedintelui de instanta sa-mi spuna despre ce este vorba. Intr-un treacat mi-a spus ca s-a comis o eroare si ca nu are timp de explicatii. Am mers la registratura instantei sa depun o astfel de solicitare scrisa, pentru a mi se lamuri situatia. Judecatorul de serviciu a refuzat sa-mi primeasca cererea, sfatuindu-ma sa trimit cererea prin posta, asigurandu-ma ca in 30 de zile voi primi un raspuns. Eram in continuare un condamnat pe viata. Au trecut aproape doua saptamani pana cand au modificat pe afisaj si portalul instantei, care poate fi accesat de oriunde in lume, calitatea mea procesuala. Inteleg ca greseala este umana, dar atitudinea pe care cei care au gresit au avut-o m-a deranjat si mai mult, m-a facut sa ma simt intr-adevar un infractor."

Cine e de vina
Dupa ce presa a solicitat lamuriri asupra acestei situatii, Judecatoria Targu-Jiu a catadicsit sa trimita un comunicat de presa. Continutul acestuia lasa de dorit. Judecatoria anunta ca dintr-o eroare materiala Aurica Vaduva a aparut ca fiind condamnat pe viata, lucru care s-a datorat lipsei personalului, volumului mare de munca si a necunoasterii de catre grefieri a articolelor din Codul Penal.

"Daca s-ar fi intamplat asa ceva in SUA, imediat acel judecator si-ar fi cerut scuze si si-ar fi dat demisia. Cu mine, o victima in aceasta situatie, n-a stat nimeni de vorba, nu au vrut sa ma primeasca, m-au tratat ca pe un vinovat. Am luat legatura cu o casa de avocatura din New York si voi da in judecata statul roman pentru grave prejudicii aduse imaginii mele. Sunt jurnalist, am familie si imaginati-va ce inseamna aceasta greseala. Deja am fost contactat de cateva posturi de televiziune din SUA pentru a spune acesta poveste uluitoare. Imi pare rau ca Romania face parte din mine, dar, in acelasi timp, imi pare rau ca Romania m-a tratat in acest fel", a declarat Aurica Vaduva.

Din pacate, pentru gafele produse, in eventualitatea condamnarii statului roman la despagubiri, nu platesc cei care au gresit.

×
Subiecte în articol: eroare judiciara