x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania ar putea bloca predarea lui Munaf

Romania ar putea bloca predarea lui Munaf

de Violeta Fotache    |    27 Oct 2006   •   00:00
Romania ar putea bloca predarea lui Munaf

In lipsa unei solicitari din partea Ro-maniei, Mohammad Munaf va fi pre-dat de americani irakienilor, pentru executarea pedepsei, indiferent care va fi aceasta.

In lipsa unei solicitari din partea Romaniei, Mohammad Munaf va fi predat de americani irakienilor pentru executarea pedepsei, indiferent care va fi aceasta. Surse judiciare irakiene dau ca foarte probabila moartea lui Abu Sahar, liderul celei de-a doua grupari care i-a tinut prizonieri pe jurnalistii romani, intr-o confruntare armata la Ramadi. Patru teroristi de-ai lui Sahar sunt si ei judecati in Irak.

Condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf, dispusa de justitia irakiana, si refuzul justitiei Statelor Unite ale Americii de a-si pastra propriul cetatean, par sa fi pecetluit soarta celui implicat in rapirea jurnalistilor romani din Bagdad. Munaf va fi predat pentru executarea sentintei, indiferent care va fi aceasta, in urma judecarii recursului impotriva pedepsei cu moartea prin spanzurare. TANANAM! Interesant este ca, zilele trecute, surse judiciare din Bagdad aratau ca raspunsul oficialitatilor americane in acest sens continea o referire si la Romania, stat a carui justitie este si ea interesata sa-l judece pe Munaf, pentru faptele comise impotriva cetatenilor romani, si sa-l audieze ca martor in dosarul sirianului Omar Hayssam. Potrivit surselor citate, "referitor la Mohammad Munaf, la solicitarea guvernului irakian, autoritatile americane au afirmat ca in lipsa unei solicitari din partea autoritatilor romane, acesta le va fi predat pentru executarea pedepsei, indiferent care va fi aceea". Spunem interesant, deoarece autoritatile romane au tot spus ca au incercat sa-l obtina pe Munaf pentru a-l judeca si in Romania. Ca extradarea nu a putut fi ceruta americanilor, deoarece nu erau indeplinite "conditiile de regularitate internationala" ale unei asemenea solicitari. Cel putin aceasta a fost explicatia doamnei ministru de Justitie, Monica Macovei, pentru faptul ca a stopat inaintarea cererii de extradare catre SUA.

DEDUCTII. Daca formularea "in lipsa unei solicitari din partea autoritatilor romane" folosita de irakieni in discutiile cu partea romana este conforma cu cea uzitata de americani in raspunsul dat irakienilor, atunci, logica simpla ne face sa intelegem mai multe lucruri. Unu: ca o asemenea solicitare din partea Romaniei adresata autoritatilor SUA ar fi fost indreptatita (asa cum procurorii romani au sustinut inca de la inceput), altfel lipsa ei nu ar putea fi invocata ca argument in favoarea predarii. Doi: ca, daca cererea ar fi existat, SUA ar fi avut de-a face cu solicitarile a doua state, Romania si Irak, ambele membre ale Fortei Multinationale. Una pentru judecarea lui Munaf, cealalta pentru executarea condamnarii lui. Cui ar fi dat intaietate este lesne de inteles, pentru ca nu poti sa judeci un om dupa ce a fost omorat si nici nu poti lua dreptul unui stat de a-si respecta promisiunea facuta cetatenilor sai: aceea de a infaptui actul de justitie. Trei: ca, teoretic, predarea lui Munaf catre irakieni ar putea fi totusi intarziata daca pana la momentul punerii sale in aplicare Romania se hotaraste sa-l ceara, pe bune, de la americani ori de la Forta Multinationala, pentru audierea in procesul de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

ABU SAHAR. In urma cu cateva luni de zile, in Bagdad au fost arestati alti patru irakieni implicati in rapirea celor trei jurnalisti romani, respectiv cei care i-au pazit pe ostatici in cea de-a doua locatie. Este vorba despre patru oameni din gruparea condusa de Abu Sahar, pe numele lui real Khaled Al Akidi, indicat in rechizitoriul din Romania ca fiind "hajji doi". Potrivit surselor citate, pentru acestia se desfasoara un proces separat de cel in care Munaf, fratele lui vitreg, Yousef Al Amin, si cumnatul lui, Ibrahim Al Giuburi, au fost deja condamnati la moarte. Reprezentantul gruparii apropiate de organizatia Ansar Al Sunna, Abu Sahar, nu a fost insa arestat. Conform surselor citate, se pare ca acest rapitor "a fost ucis in Ramadi, intr-o confruntare armata" in cursul acestui an. La cat de putin a durat procesul din Irak al lui Mohammad Munaf, este de asteptat un verdict rapid si in cazul teroristilor lui Abu Sahar. Nu este exclusa condamnarea lor la moarte, tinand cont ca, pana la pronuntarea acestei sentinte fata de irakiano-americanul Munaf, justitia irakiana a dispus alte 653 de asemenea pedepse.

SOCANT
"Referitor la Mohammad Munaf, la solicitarea guvernului irakian, autoritatile americane au afirmat ca in lipsa unei solicitari din partea autoritatilor romane, acesta le va fi predat pentru executarea pedepsei, indiferent care va fi aceea"
ALT PROCES
"(……) Au fost arestati alti patru irakieni implicati in rapirea ziaristilor romani, respectiv cei care i-au pazit in cea de-a doua locatie (...) Ei sunt judecati intr-un proces separat de cel al lui Munaf. Referitor la persoana lui «Abu Sahar», acesta nu se afla in custodia autoritatilor irakiene. Se pare ca el a fost ucis in Ramadi, intr-o confruntare armata din cursul acestui an"
  • Surse judiciare din Bagdad
  • SPANZURATOAREA
    Partenerul lui Omar Hayssam nu doar in afaceri, ci si in episodul rapirii jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte de Tribunalul Penal Central Irakian, in urma cu doua saptamani. Daca recursul lui impotriva sentintei nu va schimba verdictul, atunci, potrivit articolului 421 din Legea irakiana a pedepselor, Munaf va fi spanzurat. Culmea este ca in acest timp, "creierul" operatiunii, Hayssam, este liber bine mersi, dupa ce a sters-o sirieneste din Romania.
    ×
    Subiecte în articol: romania eveniment munaf mohammad munaf