x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania este iar sub teroarea inundatiilor

Romania este iar sub teroarea inundatiilor

de Aniela Nine    |    13 Iul 2005   •   00:00

Sute de mii de oameni se afla sub teroarea inundatiilor care au lovit Romania in ultimele zile. Evenimentele se deruleaza fulgerator, paraie fara putere se umfla aberant si lovesc fara posibilitate de riposta. In cateva secunde, furia apelor a facut ravagii.

Revarsare de ape fara precedent pe teritoriul tarii / Sulfina Barbu nu stie cati functionari are la slujba

Romania este iar sub teroarea inundatiilor


Sute de mii de oameni se afla sub teroarea inundatiilor care au lovit Romania in ultimele zile. Evenimentele se deruleaza fulgerator, paraie fara putere se umfla aberant si lovesc fara posibilitate de riposta. In cateva secunde, furia apelor a facut ravagii.

Precipitatiile-record cazute in ultimele doua zile, venite dupa celelalte valuri succesive de ploi, au adus populatia in pragul deznadejdii. Furia apelor loveste naprasnic si distruge case, drumuri, instalatii electrice, transformand in cateva minute gospodarii si familii prospere in prapad. Un tablou al distrugerilor produse de ultimele precipitatii este incomplet, contabilizarea neputand tine pasul cu furia naturii. Corespondentii aflati in teritoriu transmit din numeroase judete informatii care dau imaginea unui cataclism. Prognozele hidrologilor si ale meteorologilor sunt sumbre.

PAGUBE. 17 judete au raportat pagube in urma ploilor torentiale, pana ieri dupa-amiaza. La Alba, peste 320 de gospodarii si aproximativ 200 de imobile au fost lovite de ape. Una dintre cele mai grav afectate zone este si Valcea, alaturi de Mehedinti si Teleorman. Ploile nu au ocolit nici celelalte judete din Muntenia: Arges, Dolj, Gorj, Olt, Giurgiu, Ialomita si Prahova. Localitati inundate sau ramase fara curent electric s-au inregistrat si la Bacau, Buzau, Vrancea, Constanta, Bihor si Harghita.

Ploile continua si azi


Meteorologii spun ca precipitatiile au depasit in numeroase cazuri estimarile de 50 l/mp. Ba chiar s-au intalnit cazuri in care cota medie anuala a fost depasita la doar doua-trei ploi, a declarat seful Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului, Olga Lefter. Cele mai mari valori au fost semnalate la Campul lui Neag, in Hunedoara - 165 l/mp in 2,5 ore si in Mehedinti - 115 l/mp. S-au mai inregistrat 92 l/mp in Vrancea si 90 l/mp in Constanta. ANM a precizat ca astazi cantitatile de apa vor depasi 35 l/mp in doar patru din cele opt regiuni ale tarii.
Cele mai mari debite, de circa 40 l/mp, sunt asteptate sa se inregistreze in Banat, Oltenia si Muntenia. Vantul se va intensifica, iar izolat poate aparea si grindina. Meteorologii spun ca ameliorarea vremii, care se va resimti vineri, nu implica absenta ploilor, dar acestea vor fi foarte putine, slabe cantitativ si cu o probabilitate mai mare de aparitie, dupa amiaza. (Elena Stan, Mihai Stirbu)

Liniste la Cotroceni...


Agenda din ultimele zile a principalelor institutii ale statului - Guvernul, Parlamentul si Presedintia - nu a coincis deloc cu problemele din tara provocate de inundatii.

PRESEDINTIE. Desi presedintele Traian Basescu (foto) a criticat dur modul in care Guvernul a gestionat situatia creata de precedentele inundatii, cele din Banat, in prezent, seful statului nu a avut nici o atitudine legat de inundatii si nici nu s-a deplasat in zonele afectate de ploile care au cazut in ultimele zile. Programul sefului statului a inclus in ultimele zile primirea noului insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, decorarea atasatului militar al aceleiasi ambasade, iar ieri presedintele a semnat in cartea de condoleante de la Ambasada Marii Britanii pentru victimele atentatelor de la Londra, fiind prima iesire in public in ultima saptamana. Agenda neoficiala a presedintelui a inclus intalniri cu premierul Tariceanu si cu liderii Aliantei pentru convocarea alegerilor anticipate. Ieri, presedintele Traian Basescu i-a invitat la Palatul Cotroceni, la ora 17:00, pe presedintii celor doua Camere, pe premierul Calin Popescu Tariceanu, pe ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, pe membrii Curtii Constitutionale si pe liderii grupurilor parlamentare in vederea medierii. Decizia a fost determinata de situatia creata de hotararea Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale unele prevederi din legile privind reforma in justitie.

GUVERN. Programul premierului, de la revenirea in tara din vizita in Grecia, a inclus numeroase intalniri, multe menite a gasi o solutie in problema care a tinut prima pagina: anticipatele. Odata incheiata cea mai grea zi, joi, cand s-a luat decizia anuntarii demisiei Executivului, premierul a plecat cu familia la Navodari. Saptamana aceasta a inceput-o cu reuniunea Comitetului Executiv de Integrare. Inainte insa, dupa si chiar in timpul reuniunii CEIE, alte intalniri se desfasurau la Victoria: mai intai reuniunea liderilor Aliantei, apoi Consiliul National de Coordoonare al coalitiei, ambele avand ca tema stabilirea unui calendar al anticipatelor. Ieri, o noua aglomerare de activitati: semnarea in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, urmata de consultarile de la Cotroceni.

PARLAMENT. Parlamentarii sunt de la 1 iulie in vacanta. Numai deputatii si senatorii juristi au fost nevoiti sa-si intrerupa vacanta si s-au intalnit luni pentru a discuta prevederile declarate neconstitutionale saptamana trecuta de Curtea Constitutionala din pachetul legislativ privind reforma justitiei.

MEDIU. Din cauza inundatiilor, cei 280 de salariatii din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si-au modificat perioada de concediu. "Sunt persoane in concediu, insa nu stim exact cate. Pentru aceasta informatie trebuie urmata o procedura standard care dureaza...", a declarat Ion Margineanu, seful biroului de presa al MMGA. "De inundatii se ocupa 40 de angajati ai departamentului ape care trimit atentionari prefecturilor si monitorizeaza calitatea apei", a declarat Olga Lefter, seful Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul MMGA. (Elena Stan, Oana Stancu, Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: special l/mp