x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Societatea civilă se alătură Pieţei Universităţii: Noi, VIERMII - inepţi, inculţi şi ciumpalaci – PROTESTĂM!

Societatea civilă se alătură Pieţei Universităţii: Noi, VIERMII - inepţi, inculţi şi ciumpalaci – PROTESTĂM!

17 Ian 2012   •   22:20
Societatea civilă se alătură Pieţei Universităţii: Noi, VIERMII - inepţi, inculţi şi ciumpalaci – PROTESTĂM!

Printr-un comunicat oficial, 26 de organizatii apolitice anunta ca se alatura oamenilor liberi din Piata Universitatii, explica de ce refuza dialogul cu ministrul Theodor Baconschi si solicita public Guvernului si celui care il conduce in fapt, presedintele Traian Basescu, sa isi ceara scuze poporului roman. Comunicatul integral, in cele ce urmeaza:


"Organizatiile semnatare sunt alaturi de protestatarii din Piata Universitatii si resping propunerea de a lua parte la mascarada de dialog social propusa de trimisul principalului partid de guvernamant, Prim Vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi. Acesta a invitat unele ONG-uri la consfatuire dupa ce, in prealabil, manifestantii din Piata Universitatii au fost jigniti incalificabil de liderii Partidului Democrat Liberal. Baconschi insusi i-a numit pe manifestanti o "mahala inepta si violenta'. De altfel, a fost un intreg concurs de invective din partea PDL – senatorul Iulian Urban i-a numit pe protestatari "viermi' si mai apoi, un alt lider al PDL a spus: "ce sa faci, nu poti sa-ti dai demisia pentru niste ciumpalaci'!

In acest context, cerem oficial Guvernului si PDL sa isi ceara scuze public pentru aceste jigniri aduse populatiei.

Experienta ultimilor ani ne-a demonstrat dispretul profund al actualului regim pentru societatea civila, manifestat prin lipsa dialogului social si civic, suspendarea consultarilor publice in privinta unor legi de maxima importanta pentru societate prin asumarea raspunderii, invocarea majoritatii parlamentare ca argument suprem in favoarea oricarei decizii politice. Politicienii trebuie sa invete sa asculte de vocea societatii civile si de revendicarile ei.

De aceea, organizatiile semnatare, inclusiv APADOR-CH, pe care o parte a presei s-a grabit sa o indice ca participant la intalnirea sugerata de dl. Baconschi, anunta ca nu vor participa la false consultari, demers generat in mod evident numai de teama Guvernului de a-si pierde pozitia si privilegiile.

Pana atunci, vom continua sa protestam:
1. Impotriva comasarii alegerilor, un abuz la adresa principiilor democratice.
2. Impotriva coruptiei si ineficientei in general, inclusiv din sistemul sanitar. Impotriva periclitarii unui sistem care functioneaza: SMURD.
3. Impotriva ineficientei gestionarii fondurilor publice si mai ales a celor europene.
4. Impotriva subfinantarii educatiei in favoarea armatei si a serviciilor secrete.
5. Impotriva abuzurilor politicienilor asupra mediului inconjurator: impotriva taierilor ilegale de copaci, impotriva gunoielor care acopera jumatate din tara, impotriva introducerii vanatorii in ariile protejate, s.a.
6. Impotriva proiectului de la Rosia Montana si a implicarii Presedintelui Basescu in sustinerea si promovarea fatisa a unui interes privat.
7. Impotriva distrugerii patrimoniului arhitectural national prin complicitatea autoritatilor cu interese imobiliare nelegitime.
8. Impotriva arogantei si dispretului clasei politice fata de aplicarea legilor transparentei si impotriva blocarii accesului publicului la luarea deciziilor.
9. Impotriva incalcarii drepturilor si libertatilor categoriilor defavorizate si ale minoritatilor.
10. Impotriva abuzurilor fortelor de ordine si impotriva incalcarii, in mod repetat, a dreptului la exprimarea opiniei si a dreptului de a protesta
11. Impotriva abuzivei asumari de raspundere a Guvernului in chestiuni vitale pentru societate, care ar trebui sa faca obiectul dezbaterilor amanuntite in Parlament, impotriva abundentei de ordonante de urgenta si a lipsei dialogului social real. Impotriva adoptarii legislatiei in lipsa studiilor de impact si impotriva modificarii, in mod repetat, a legislatiei, fapt care produce haos.
12. Impotriva comportamentului abuziv si antidemocratic al Presedintelui Basescu si al altor lideri politici.
13. Impotriva inechitatii in societate, a distantei uriase intre saracii si bogatii din Romania, intretinuta de toata clasa politica.
14. Impotriva tendintei in crestere, de ignorare a cadrului legal al transparentei administrative si a formularii politicilor publice, care au redus majoritatea consultarilor cu societatea la gesturi pur formale, atunci cand acestea nu au fost chiar eliminate cu desavarsire.

In aceeasi masura, ne exprimam revolta si ingrijorarea fata de calitatea slaba a liderilor politici din opozitie, complici la fenomene pentru care invinuim si puterea, cum ar fi politizarea administratiei locale, nepotismul, coruptia, traseismul politic si incapacitatea de a reforma partidele din care fac parte.

Oana Preda, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe
Ioan Tanase, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni – ANBCC
Diana-Olivia Hatneanu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki
Costel Popa, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Liviu Mihaiu, Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Lavinia Andrei, Terra Mileniul III
Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academica din Romania
Payer Maria Magdalena, Asociatia Heidenroslein
Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice
Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent
Violeta Alexandru, Institutul pentru Politici Publice - IPP
Mihai Bumbes, Asociatia Civica Militia Spirituala
Ionut Sibian, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Claudia Pamfil, Grupul pentru Dezvoltare Locala
Mircea Toma, Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch
Miruna Ralea, Asociatia Alma-Ro
Christian Mititelu, Alianta Civica
Viorel Micescu, CENTRAS
Cristian Pirvulescu, Asociatia Pro Democratia
Madalina Mocan, Centrul Ratiu pentru Democratie
Ruxandra Sasu, Fundatia PACT
Mircea Ilie, Viitor Plus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila
Doru Mitrana, Asociatia Mai Mult Verde
Stefana Bianu, RPER-Fr "Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie"
Vasile Ernu, Critic Atac
Voicu Radescu, Green Hours

×