x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sufletele tinerilor care protestează topesc zăpezile la Universitate

Sufletele tinerilor care protestează topesc zăpezile la Universitate

de Carmen Dragomir    |    Petru Zoltan    |    05 Feb 2012   •   21:00
Sufletele tinerilor care protestează topesc zăpezile la Universitate

Manifestantii stransi sa protesteze impotriva actualei clase politice nu se lasa dusi din Piata Universitatii, in ciuda zapezii si a frigului care au pus stapanire pe tara. Cativa "ciumpalaci si viermi" cu caciulile trase pe urechi si fetele acoperite cu fulare au iesit de la metrou pentru a se alatura manifestantilor stransi in fata Teatrului National. Si-au scos din genti mesajele antiguvernamentale, au urcat incet pe scari si au inceput sa scandeze.

La scurt timp, o femeie a pus mana pe un microfon si a inceput sa strige pentru a anima multimea. Mesajul ei a rasunat deasupra Pietei, amplificat de doua boxe. Intre timp, o tanara a adus unul dintre gardurile de protectie, l-a infasurat intr-o panza pentru a putea fi proiectate fotografii si filme din Piata. Tanarul Teo Iorga a fost responsabil cu proiectorul portabil, alti doi oameni tineau panza ca sa nu fie luata de vant in timp ce rulau imaginile. "Am venit sa sustin si eu ceea ce fac oamenii astia aici de atatea zile, in felul in care pot si eu. Facem proiectii in fiecare seara, afisam imagini cu oamenii din Piata, pentru ca toti sa vada ce s-a intamplat in zilele trecute. Maine am vorbit cu un amic sa vina cu o chitara, sa punem protestele pe muzica", a povestit acesta. Lumea a inceput sa se stranga rapid in jurul sau. La cativa metri distanta, trei barbati imparteau ceai si cafea, ca in fiecare seara. In timp ce sorbea ceaiul fierbinte, unul dintre protestatari, arbitru de tenis, isi spune oful, povestind ca are un statut de "somer de lux". Mai are cateva luni pana ii vine vremea sa se bucure de pensie, dar a avut ghinionul sa fie trecut pe linie moarta.

Vizavi, la Fantana, tinerii incepeau sa se stranga unul cate unul. Pe la ora 20:00 deja erau in jur de 60 de oameni. Cei mai multi veneau de la munca, altii de la examene. Dintr-un rucsac cineva a scoas o portavoce, si, animati, manifestantii au inceput sa cante: "De la opt la zece seara sunt aici sa-mi apar tara!". Motivati de gerul de afara au inceput sa sara de pe un picior pe altul, pentru a se mai incazi. Unul dintre ei, inarmat cu o lopata, se caznea sa inlature stratul de gheata care se ascundea sub zapada. La portavoce se face apel la voluntari pentru a curata zona de zapada. Multimea scandeaza: "Su­fle­tele topesc zapezile".

Apoi, in colimator au fost luati guvernantii, in fruntea carora se afla presedintele Traian Basescu. Nu a fost iertat nici ministrul Educatiei, Daniel Fun­eriu, caruia i-au adus aminte ca un "barbat de gen neutru a distrus inva­ta­mantul". Nici Elena Udrea nu a fost ignoranta. Protestatarul "Un VOT", cel care seara de seara flutura stea­gul cocotat pe statuile din fata TNB, a lasat drapelul in custodia unor tineri si a trecut la impartit manifeste pe care se putea citi: "Voteaza impotriva coruptiei si da-i papucii Elenei Udrea. Eveniment de colectare a papucilor uzati pentru «sinistrul» Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ne-am saturat de vorbe goale, de subdezvoltare generalizata si de «cocosi» opulenti! Nu stim prea bine ce vrem, dar stim foarte bine ce nu vrem! Si nu o mai vrem pe Elena Udrea!".

La finalul manifestului se preciza ca "Votarea" va dura o saptamana, incepad cu ziua de duminica, 5 fe­bruarie. "Punctul de colectare este chiar rondul de la Universitate. Vo­teaza impotriva coruptiei si da-i papucii Elenei Udrea!"

Pentru a se mai incalzi, tinerii s-au impatit apoi in doua tabere. Primii s-au decis sa plece in Centrul Vechi al Bucurestiului, pentru ca mesajul lor sa fie auzit si de pe­tre­caretii care au umplut la refuz carciumile din zona. In speranta ca ii vor stimula sa se alature protestului, ma­nifestantii ii indemnau sa ia parte la un eveniment unic: "Haideti sa incercati o experienta unica. Va facem o in­vitatie oficiala, asa cum ii facem pre­sedintelui – Base, hai in Piata, avem whisky cu gheata".

In spatele Bancii Nationale, cei aproximativ 40-50 de tineri au scandat: "Romania nu va fi colonie FMI", cu speranta ca bancherii vor intelege mesajul ca atare. Pe stradutele in­guste, oamenii mergeau incolonati, in frunte cu protestatarul "UN VOT", care flutura mandru drapelul na­tional. Au primit priviri pline de admiratie si aprecieri din partea petrecaretilor. Un politist de pro­ximitate intre doua varste, aflat in spatele grupului, a concluzionat dezamagit: "Ce frumoasa e viata din spatele geamurilor!", a spus el, in timp ce calca prin nametii uitati de autoritati in centrul orasului. La fiecare intersectie, manifestantii se regrupau si incepeau sa cante: "De PDL si viata grea s-a saturat toata tara!". Dupa vreo ora de protest pasnic in buricul targului, protestatarii s-au retras inapoi spre Fantana. Pentru ca au fost incantati de felul in care a decurs protestul, tinerii de la Arhitectura au promis ca vor reveni zilnic in Centrul Vechi.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii