x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Târguri de iarnă cu bunătăţi tradiţionale

Târguri de iarnă cu bunătăţi tradiţionale

de Maria Belu    |    13 Ian 2011   •   17:41
Târguri de iarnă cu bunătăţi tradiţionale

146352-grupul-rar-2.jpgCârnaţi din carne de porc de Manga­liţa produşi în Maramureş, păstrăv afu­­mat „acompaniat” de mujdei, în­soţiţi de vinuri de colecţie de Dealu Mare sau de băuturi tradi­ţio­nale din Ţa­ra Făgăraşului, pot fi de­gustaţi şi cum­păraţi la târgurile deschise în acest sfârşit de săptămână în Capitală.

GourmeTradiţional la Târgul Ţă­ra­nului. Începând de mâine, 15 ia­nua­­rie, şi până poimâine, 16 ianua­rie, bu­­cureştenii care doresc să mă­nân­ce să­­nătos pot alege să-şi facă cum­­pă­ră­turile de la Târgul Ţăranului, eve­niment organizat de Grupul de Ini­ţia­tivă Radu Anton Roman. Justificat de su­ccesul ediţiilor anterioare, târ­gul, ajuns în al patrulea an de exis­ten­ţă, îşi propune să fie conside­rat o pia­ţă-model, în care doritorii să gă­sească pro­duse de calitate, gustoa­se, pre­parate în condiţii igienice deo­se­bite şi care să aibă preţuri corecte. Eve­ni­men­tul se va desfăşura la ARK-Bursa Mărfurilor, iar ingrediente­le-vedetă ale târgului vor fi fruc­tele şi le­gumele din Ţara Făgă­raşului.

Pe par­cursul ce­lor două zile, bu­cu­reştenii vor fi îm­biaţi cu de­lica­tese din gama Gour­meTradiţional precum sirop de brad, dulceaţă şi sirop de mure, zacuscă de vinete, de fasole şi de ciuperci, gemuri de prune cu cuişoare, pastă de măceşe etc. Nici unul dintre produsele aduse la târg nu con­­ţine conservanţi sau co­lo­ranţi, res­pectă cu stricteţe reţetele lo­cale din Ţara Făgă­raşului şi este produs în can­­tităţi mici, deoarece producătorii pre­feră calitatea în locul cantităţii, ne asigură organizatorii evenimentului.

Târg de produse româneşti la ASAS. Prima ediţie din 2011 a Târgului de produse ecologice, tradiţionale şi naturale, produse în ferme ţărăneşti, din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, este dedicată Anului Nou pe stil vechi (după Calendarul Iulian). Ucrainenii din Sighet, de pe Valea Ruscovei şi a Vişeului au adus la târg chişcă (caltaboş), slănină afumată, în saramură sau cu boia, carne în untură la borcan, tobă, jumări etc. De asemenea, peste 25 de producători din toate zonele istorice ale ţării expun de azi, 14 ianuarie, şi până duminică, 16 ia­nuarie, bunătăţi cu care îi îmbie pe cumpărători. Gospodarii din Ma­ramureş, Oltenia, Bucovina, Ardeal şi Moldova au adus delicatese precum pâine în ţest cu cartofi, păstrăv afumat sau prăjit cu un mujdei de te lingi pe degete, cârnaţi preparaţi din carne de porc de Mangaliţa, fără colesterol, suc de mere, brânzeturi de cea mai bună calitate, ceaiuri naturiste, cozonac de Bujor, toate stropite din belşug cu vinuri de Dealu Mare etc.

Expomariage. Unul dintre cele mai importante târguri de nunţi revine în forţă la acest început de an. Timp de trei zile (14, 15 şi 16 ianua­rie 2011), JW Marriott Bucharest Grand Hotel este gazda celui mai mare târg de nunţi din Bucureşti. Ex­po­mariage, eveniment ajuns la a 12-a ediţie, reuneşte peste 150 de ex­po­zanţi din ţară şi din străinătate, iar or­­ganizatorii promit că doar aici vii­toa­­rele mirese îşi pot găsi rochiile la care au visat, confecţionate de cei mai în vogă creatori ai momentului, precum Rosa Clara, Demetrios, Ersa Ate­lier, Rosemarie, Calina by Catinca Roman, Aire Barcelona etc. De ase­­menea, aici sunt prezenţi şi unii din­tre cei mai importanţi bijutieri din Ro­mânia şi, ca în fiecare an, „bijuteria” expoziţiei va fi decorul realizat de Flo­­răria Iris în Sala Brăila a hotelului.

Aventură culinară în Buzău
Asociaţia Monteoru Renaissance va lansa mâine, 15 ianuarie, un nou produs turistic pentru judeţul Buzău: vânătoarea de trufe inclusă într-un nou pachet turistic denumit Aventuri Culinare Buzoiene. Pe lângă atracţiile turistice ale zonei, precum Vulcanii Noroioşi de la Berca, Focul Viu de la Lopătari sau aşezările rupestre de la Colţi şi Aluniş, sunt şi pădurile buzoiene ce ascund preţiosul „aur negru buzoian: trufele”. „Vânătoarea” de trufe va porni mâine de la Cabana Izvoranu/Tisău, judeţul Buzău, preţul de participare va fi de 119 euro de persoană, iar pentru grupurile mai mari de cinci persoane va fi de 99 de euro.

Vânătoarea de trufe cuprinde o aventură de o zi  în care turiştii, însoţiţi de căutători profesionişti şi de câini dresaţi, vor căuta prin pădure „bulgărele de aur negru”, cum îl numesc maeştrii culinari. După „tru­fiturism”, cum îi spun organizatorii, vor urma lecţii de gătit oferite de cheful Daniel Wendorf, care-i va învăţa pe „vâ­nătorii de trufe” să prepare o cină cu delicioasele ciuperci, cină ce va fi degustată de cei prezenţi, urmată apoi de o degustare de vinuri selecţio­nate de Dealu Mare. Doritorii se pot înscrie până azi, 14 ia­nuarie, pe site-ul travelbuzau.com., iar „trufiturismul” va începe la ora 11:00 şi se va încheia la ora 19:00.

×
Subiecte în articol: special