Cârnaţi din carne de porc de Mangaliţa produşi în Maramureş, păstrăv afumat „acompaniat” de mujdei, însoţiţi de vinuri de colecţie de Dealu Mare sau de băuturi tradiţionale din Ţara Făgăraşului, pot fi degustaţi şi cumpăraţi la târgurile deschise în acest sfârşit de săptămână în Capitală.
GourmeTradiţional la Târgul Ţăranului. Începând de mâine, 15 ianuarie, şi până poimâine, 16 ianuarie, bucureştenii care doresc să mănânce sănătos pot alege să-şi facă cumpărăturile de la Târgul Ţăranului, eveniment organizat de Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman. Justificat de succesul ediţiilor anterioare, târgul, ajuns în al patrulea an de existenţă, îşi propune să fie considerat o piaţă-model, în care doritorii să găsească produse de calitate, gustoase, preparate în condiţii igienice deosebite şi care să aibă preţuri corecte. Evenimentul se va desfăşura la ARK-Bursa Mărfurilor, iar ingredientele-vedetă ale târgului vor fi fructele şi legumele din Ţara Făgăraşului.
Pe parcursul celor două zile, bucureştenii vor fi îmbiaţi cu delicatese din gama GourmeTradiţional precum sirop de brad, dulceaţă şi sirop de mure, zacuscă de vinete, de fasole şi de ciuperci, gemuri de prune cu cuişoare, pastă de măceşe etc. Nici unul dintre produsele aduse la târg nu conţine conservanţi sau coloranţi, respectă cu stricteţe reţetele locale din Ţara Făgăraşului şi este produs în cantităţi mici, deoarece producătorii preferă calitatea în locul cantităţii, ne asigură organizatorii evenimentului.
Târg de produse româneşti la ASAS. Prima ediţie din 2011 a Târgului de produse ecologice, tradiţionale şi naturale, produse în ferme ţărăneşti, din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, este dedicată Anului Nou pe stil vechi (după Calendarul Iulian). Ucrainenii din Sighet, de pe Valea Ruscovei şi a Vişeului au adus la târg chişcă (caltaboş), slănină afumată, în saramură sau cu boia, carne în untură la borcan, tobă, jumări etc. De asemenea, peste 25 de producători din toate zonele istorice ale ţării expun de azi, 14 ianuarie, şi până duminică, 16 ianuarie, bunătăţi cu care îi îmbie pe cumpărători. Gospodarii din Maramureş, Oltenia, Bucovina, Ardeal şi Moldova au adus delicatese precum pâine în ţest cu cartofi, păstrăv afumat sau prăjit cu un mujdei de te lingi pe degete, cârnaţi preparaţi din carne de porc de Mangaliţa, fără colesterol, suc de mere, brânzeturi de cea mai bună calitate, ceaiuri naturiste, cozonac de Bujor, toate stropite din belşug cu vinuri de Dealu Mare etc.
Expomariage. Unul dintre cele mai importante târguri de nunţi revine în forţă la acest început de an. Timp de trei zile (14, 15 şi 16 ianuarie 2011), JW Marriott Bucharest Grand Hotel este gazda celui mai mare târg de nunţi din Bucureşti. Expomariage, eveniment ajuns la a 12-a ediţie, reuneşte peste 150 de expozanţi din ţară şi din străinătate, iar organizatorii promit că doar aici viitoarele mirese îşi pot găsi rochiile la care au visat, confecţionate de cei mai în vogă creatori ai momentului, precum Rosa Clara, Demetrios, Ersa Atelier, Rosemarie, Calina by Catinca Roman, Aire Barcelona etc. De asemenea, aici sunt prezenţi şi unii dintre cei mai importanţi bijutieri din România şi, ca în fiecare an, „bijuteria” expoziţiei va fi decorul realizat de Florăria Iris în Sala Brăila a hotelului.
Aventură culinară în Buzău
Asociaţia Monteoru Renaissance va lansa mâine, 15 ianuarie, un nou produs turistic pentru judeţul Buzău: vânătoarea de trufe inclusă într-un nou pachet turistic denumit Aventuri Culinare Buzoiene. Pe lângă atracţiile turistice ale zonei, precum Vulcanii Noroioşi de la Berca, Focul Viu de la Lopătari sau aşezările rupestre de la Colţi şi Aluniş, sunt şi pădurile buzoiene ce ascund preţiosul „aur negru buzoian: trufele”. „Vânătoarea” de trufe va porni mâine de la Cabana Izvoranu/Tisău, judeţul Buzău, preţul de participare va fi de 119 euro de persoană, iar pentru grupurile mai mari de cinci persoane va fi de 99 de euro.
Vânătoarea de trufe cuprinde o aventură de o zi în care turiştii, însoţiţi de căutători profesionişti şi de câini dresaţi, vor căuta prin pădure „bulgărele de aur negru”, cum îl numesc maeştrii culinari. După „trufiturism”, cum îi spun organizatorii, vor urma lecţii de gătit oferite de cheful Daniel Wendorf, care-i va învăţa pe „vânătorii de trufe” să prepare o cină cu delicioasele ciuperci, cină ce va fi degustată de cei prezenţi, urmată apoi de o degustare de vinuri selecţionate de Dealu Mare. Doritorii se pot înscrie până azi, 14 ianuarie, pe site-ul travelbuzau.com., iar „trufiturismul” va începe la ora 11:00 şi se va încheia la ora 19:00.