x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Trebuie sa demascam si sa lichidam actiunea"

"Trebuie sa demascam si sa lichidam actiunea"

17 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Poporul cerea in strada, cu de la sine putere, libertate si democratie. Dictatorul Nicolae Ceausescu a decis ca ordinea trebuia restabilita cu orice pret, prin forta. Dupa degringolada cu care s-a incheiat mitingul din Piata Palatului, liderii comunisti s-au adunat in graba, cuprinsi de panica. Poporul cerea in strada libertate si democratie. Decizia lui Ceausescu a venit de la sine. Ordinea trebuia restabilita cu orice pret, prin forta. Sta marturie ultima lui teleconferinta cu activul de partid din toate judetele.
Click pentru a mari imaginea
NOI LOZINCI. In loc de "Traiasca eroica noastra clasa muncitoare" a aparut "Vrem democratie! Libertate!"
Dupa mitingul esuat din 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a intrat in panica si a organizat o teleconferinta-fulger cu prim-secretarii din judete. A fost atunci foarte vehement. Va prezentam stenograma acestei teleconferinte in care Ceausescu se adreseaza prim-senatorilor din judete:

"Vreau sa ma refer la cateva probleme care au intervenit pana acum si care demonstreaza ca avem de a face cu o actiune organizata si dirijata, cu orientare precisa de destabilizare, indreptata impotriva integritatii si independentei Romaniei. Nu exista nici cea mai mica rezerva in privinta aceasta. Scopul lor este ca, folosind agentura de care dispun si tot felul de cercuri reactionare, acestia se indreapta in primul rand spre tineret pentru a-l influenta si a-l atrage in diferite actiuni pentru a-si putea realiza obiectivele si scopul.

TREBUIE DISCUTAT DESCHIS. In aceasta situatie este necesar sa decretam o mobilizare generala a intregului activ de partid si de stat, a tuturor fortelor noastre de interne - Militie si Securitate - inclusiv a unitatilor militare.

Trebuie sa demascam si sa respingem cu hotarare aceasta actiune si sa o lichidam. Nu se poate pune decat problema lichidarii in cel mai scurt timp a acestor actiuni conjugate impotriva integritatii, independentei, a constructiei socialiste, a bunastarii poporului.

SA LICHIDAM PROBLEMELE DIN INTREPRINDERI. Sa se constituie grupe de aparare a bunurilor intregului popor, a oraselor, a socialismului, a independentei si suveranitatii tarii, bazate pe grupele patriotice, dar cuprinzand pe cei mai buni activisti de partid, pe cei mai buni oameni ai muncii din toate domeniile. Sa nu existe sectie sau intreprindere in care sa nu se fi constituit aceste grupe. Oricine ridica probleme le poate ridica si discuta in intreprindere, la consiliul de conducere, de unde poate primi raspuns, dar orice incercare de a organiza actiuni impotriva intereselor poporului trebuie lichidata in intreprindere. Aceasta este problema numarul 1.

Nu am actionat si realitatea demonstreaza ca nu am pus in mod corespunzator ordine in aceasta privinta, ca nu este bine inteleasa aceasta problema.

Imediat trebuie mers in intreprinderi, discutat acolo, chiar unde sunt probleme. Trebuie sa realizam aceste detasamente de aparare sau grupe de aparare in intreprindere.

BAZA E POPORUL. Trebuie sa se treaca cu hotarare la lichidarea oricaror manifestari din randul tineretului. Trebuie discutat foarte serios cu organizatiile de femei, cu toti cetatenii. Aceasta este problema centrala.

Repet inca o data, nu exista decat o singura cale - lupta hotarata, infrangerea fortelor reactionare, a agenturilor straine. Trebuie sa lamurim oamenii care au fost si sunt inselati. Sa nu confundam oamenii care sunt inselati cu grupurile si agenturile straine, dar sa vorbim deschis si sa izolam aceste grupuri, sa fie demascate cu toate fortele in comun. Baza in toate aceste actiuni trebuie sa fie grupele sau detasamentele de aparare a proprietatii si avutiei intregului popor, a socialismului, a independentei si suveranitatii tarii. Totul in legatura cu aceste grupe trebuie sa se indeplineasca din aceasta seara. Trebuie actionat pe toate liniile. Maine in presa trebuie sa apara deja constituirea acestor grupe si chemarea la ordine, la asigurarea desfasurarii normale a intregii activitati.

SA NU INTOARCETI OBRAZUL. Conlucrati strans cu organele Ministerului de Interne, cu unitatile militare, acolo unde exista acestea, dar, repet, trebuie sa punem accentul ferm si hotarat pe organizarea grupelor sau detasamentelor de aparare sau, mai precis, a detasamentelor de lupta si de aparare a avutiei intregului popor.

Sa se foloseasca toate mijloacele si daca cineva este lovit sa raspunda cu doua lovituri - nu trebuie sa intoarca si obrazul celalalt. Cine indrazneste sa loveasca trebuie sa fie lovit si trantit la pamant, inclusiv in intreprinderi trebuie facut acest lucru. Nu trebuie sa se ajunga la folosirea armelor, dar trebuie folosite toate mijloacele si detasamentele de lupta trebuie sa fie dotate cu tot ce este necesar pentru a impune ordinea si disciplina.

Sa discutam foarte larg si deschis cu oamenii muncii, sa actionam pentru a-i desprinde de influenta acestor elemente reactionare si agenturi ale tarilor straine, de aceia care pentru un pumn de dolari sau de alta valuta pentru promisiuni si cateodata pentru o tuica isi tradeaza tara, familia si poporul.

Iata, tovarasi, cum se pune problema si cum trebuie sa actionam inca din aceasta seara. Vreau sa atrag serios atentia ca trebuie sa asiguram ordinea, sa nimicim aceasta conspiratie, sa asiguram linistea, ordinea, dezvoltarea socialismului, independenta si integritatea Romaniei.

Nu avem dreptul sa facem nimic care ar putea sa puna in pericol integritatea si constructia socialista a tarii noastre. Trebuie sa spunem, dar si sa chemam intregul popor la aceasta lupta.

Au fost bine intelese problemele? Daca aveti de pus vreo intrebare, va rog sa spuneti. Nu aveti nici o intrebare, nu aveti nici o problema de ridicat?

Tov. Constantin - Cluj: Tovarase secretar general, as dori sa ridic o problema si sa va rog, daca nu considerati ca este necesar - noi totusi va rugam sa instituiti, pentru cateva zile macar, starea de necesitate si in orasul Cluj.

Tov. Nicolae Ceausescu: Vom analiza aceasta problema, dar masurile pe care am spus sa le luati reprezinta mai mult decat starea de necesitate, pentru ca aceasta nu rezolva problema. Problema este legata de a trece la mobilizarea partidului, la crearea detasamentelor de lupta, la mobilizarea tineretului, a femeilor, a poporului - aceasta este starea de necesitate si aceasta trebuie sa fie starea de necesitate. Sa facem astfel incat sa nu poata desfasura vreo activitate impotriva intereselor poporului, care inseamna nivel de viata, care inseamna si libertate si tot ceea ce am realizat si inseamna integritatea tarii. Mai presus de toate, trebuie ca toti sa actioneze pentru integritatea tarii si aceasta este, repet, mai mult decat starea de necesitate.

Alte probleme?
V-am vorbit de tineret. Am chemat la mine conducerea tineretului, le-am dat in seara aceasta indicatii in acelasi spirit: sa organizam si sa facem ca detasamentele revolutionare de lupta ale tineretului sa intre in actiune. Reamintesc numai ca inainte, in Bucuresti, functionau asemenea grupe si nu indraznea nimeni, nici huliganii de pe bulevardele Capitalei, sa ridice capul. Este adevarat, am fost atunci criticati ca aceste grupe sunt prea aspre, dar eu le-am spus ca trebuie sa fie si mai aspre cu cei care incalca legile tarii. Acum un singur lucru trebuie sa inteleaga - ca oricine incalca ordinea, linistea trebuie sa primeasca raspunsul ferm, ca nimeni nu poate actiona pentru a pune in primejdie integritatea tarii, linistea poporului, bunastarea poporului.
Daca aveti alte intrebari?

Tov. Lungu - Braila: Tovarase secretar general, va raportez ca in adunarile tinute cu comunistii, cu oamenii muncii si-au exprimat totala indignare si au condamnat hotarat manifestarile elementelor reactionare. Aici activitatea se desfasoara normal si hotarat pentru indeplinirea sarcinilor de plan. Va asiguram ca vom face totul pentru indeplinirea indicatiilor ce ni le-ati dat. Am terminat, sa traiti."

Probele provocarii: bastoane si simulatoare

Silviu Curticeanu, fostul sef al Cancelariei RSR, a fost convins inca din fatidica zi, ca totul s-a derulat conform unui plan bine stabilit dinainte.

Jurnalul National: Mitingul s-a terminat pe la 13:00, 13:30. Erati in balcon cand a avut loc mitingul?
Silviu Curticeanu: Nu. Eu eram un tehnician, ales membru al Comitetului Politic la Congresul al XIV-lea. Nu eram om de protocol.

In timpul mitingului, care au fost lucrurile care vi s-au parut mai deosebite?
La un moment dat era ca o multime impinsa de val. N-am auzit un "Jos Ceausescu", sincer. Eu n-am auzit.

Bun. S-a terminat mitingul. Ce s-a intamplat in sediul Comitetului Central? Care a fost reactia lui Ceausescu si a celorlalti?
N-a fost nici o reactie publica. El a chemat pe toti cei responsabili de organizarea si buna desfasurare a mitingului. Au venit cei de la Securitate si au adus bastoanele alea de care v-am spus, simulatoare. Au avut ceva aparate electronice. Toti au spus ca mitingul a fost o provocare si asta au preluat-o toti, ca mitingul a fost o provocare. Dupa aceea a plecat, cum v-am spus si, dupa aceea, s-a facut teleconferinta si atat.

"Pe caseta de filaj apareau oameni antrenati, nu muncitori"

Am aflat de la un colonel ce detinea o functie inalta in Securitate, al carui nume nu il vom face cunoscut pentru a-l proteja, modul in care s-a operat, pas cu pas, pentru ca mitingul sa se transforme in Revolutie, cum Securitatea a consimtit la caderea regimului ceausist.

Jurnalul National: Dumneavoastra unde erati in aceste momente?
Eu eram sub balcon, cu luptatori USLA, in zona aceea unde erau niste brazi, in spatiul ala verde. Eu trebuia sa tin legatura cu sefii care erau pe fiecare sector, in cazul in care sunt probleme.

Ce v-au raportat sefii de sectoare in acele momente?
Ca s-a intrat fortat, prin dispozitivul 1, ca s-au impartit pumni, ca s-a creat panica. Dispozitivul asta care s-a fortat nu era al nostru, era al Militiei. Domne, la cateva zile de la miting, am vazut o caseta facuta de aia de la filaj, cu astia 40 si ceva care au fortat dispozitivul. Caseta am vazut-o la raposatul Petrov, seful de la Filaj-Investigatii. Cine a zis ca erau nu stiu ce teroristi vorbeste prostii.

Erau romani?
Romani, da.

Pareau a fi muncitori?
Nu, orice da’ numai muncitori nu (rade - n.n.). Se vedea ca sunt oameni pregatiti.

Ce anume ii trada?
Dupa cum loveau cu pumnul, dupa loviturile de picioare, dupa cum se miscau, dupa cum actionau. Aveau in jur de 30-35 de ani. Erau numai barbati.

Domnule colonel, spuneti-mi, aveati informatii ca mitingul asta insemna practic caderea lui Ceausescu?
Da, desi noi ne asteptam la un alt plan despre care se discuta. Ne asteptam ca Armata sa cada la pace cu Securitatea, iar Ceausescu si ceilalti membri ai CC-ului sa fie retinuti si ascunsi in case conspirative, intre timp facandu-se alegeri si nu mai murea nimeni.

Misterul "barbosilor" curajosi din Piata Palatului

Publicam marturia unui participant la mitingul din 21 decembrie, care a surprins actiunile unui grup de personaje ciudate, pe care le reda cu fidelitate.

"Numele meu e Dragos. Am o multime de intrebari despre ceea ce s-a intamplat pe 21 decembrie 1989. La vremea aceea eram student la seral si lucram ca desenator tehnic, cu program de patru ore (8:00-12:00) intr-un Institut de Proiectare de pe Calea Victoriei 126. Am ascultat o parte a discursului la radio si dupa vuietul si intreruperea cuvantarii lui Ceausescu am vrut sa ies din institut.

Cu bustul gol in toiul iernii

Odata ajunsi in Calea Victoriei ne-am indreptat spre Hotelul Bucuresti, de unde veneau urlete si strigate de genul: "Libertate!" sau "Jos Comunismul!". Acolo, pentru prima data am auzit: "Jos Ceausescu!" de mi s-a facut pielea gaina. Ei bine, m-am apropiat de locul unde se striga si am observat ca un grup de circa 100 (poate mai multi, poate mai putini) de indivizi intre doua varste, sa zicem intre 25 si 45 de ani, toti barbati zdraveni, unii dintre ei cu barba, nu foarte bine imbracati, cativa cu chimire late si bustul gol (!?) se agitau puternic si "produceau" acele lozinci anticomuniste. Asta in timp ce in Piata continua nestingherit (!!!) mitingul - partea a doua.

Baricada din trupuri pe Calea Victoriei

Ciudat era ca acestia formasera un fel de baricada, din trupurile lor, pe Calea Victoriei, cam in dreptul intersectiei cu Strada George Enescu. La o distanta de aproximativ 10-15 m, fata in fata cu acest grup, erau aliniati - pe un rand sau doua, nu imi mai aduc aminte exact - soldati cu armele indreptate spre manifestanti. Indivizii respectivi erau extrem de uniti, hotarati si stiau ce trebuie sa strige. Ei formau un grup compact, dar in spatele lor la distante diverse (pana dincolo de magazinul Gioconda) erau risipiti foarte multi oameni, mai degraba curiosi, care practic, la fel ca si mine, nu intelegeau ce se intampla. Adica: - Cine erau cei care, cu atata curaj, infruntau regimul si - culmea - isi permiteau sa strige: "Jos Ceausescu!". Nimeni in afara de ei nu avea curajul sa strige acea lozinca, ci doar: "Libertate!", "Vrem paine!" sau "Jos Comunismul!" - De ce nu intervenea Militia sau Armata sa-i aresteze pe manifestanti si erau lasati sa strige acele lozinci?
Cum au ajuns acolo si de unde veneau!?
Cum era posibil sa continue mitingul in aceste conditii, fara sa intervina nimeni?

"Io mi-s din Banat si am venit sa-l dam jos pe Ceausescu"

Va dati seama ca acel episod mi-a ramas intiparit puternic in memorie, pentru ca nu era ceva obisnuit. In fine, m-am intors pe Luterana si de acolo am putut ajunge direct pe langa Cofetaria Hotelului Bucuresti in zona manifestantilor, deoarece, intre timp, soldatii se retrasesera foarte mult, astfel incat si grupul revolutionarilor, sa le zicem astfel, inaintase spre Piata. M-am bagat si eu printre ei si chiar l-am intrebat pe unul - mai ciudat, cu chimir lat din piele si cu bustul gol - de unde este. Si asta mi-a raspuns cam asa: "Eu mi-s din Banat si-am venit sa-l dam jos pa Ceausescu si sa razbunam mortii Timisoarei!". Atitudinea tipului mi s-a parut extraordinara si chiar ma gandeam, ce barbati adevarati sunt cei de acolo. Deodata, s-a auzit o impuscatura, apoi mai multe. Am fugit care incotro.

Multi au fost arestati acolo, bagati in dube si dusi la Jilava. Unii, nu stiu cati, au fost impuscati. Eu am scapat ca prin minune si am fugit pe Calea Victoriei pana la intersectia cu Strada Biserica Amzei, iar de acolo, in pas vioi am ajuns in Piata Amzei, de unde incetisor, pentru ca deja era mai multa lume m-am indreptat spre Piata Romana.

Cum s-au teleportat barbosii din Piata Revolutiei in Piata Romana

Si din acest moment apare ciudatenia! In Piata Romana se afla la vremea aceea, chiar in mijlocul intersectiei, postamentul acela urias din beton. Cand am ajuns acolo, surpriza! Pe postament se urcase o multime de indivizi care strigau de mama focului lozinci anticomuniste. In mintea mea, mi-am zis, uite alti curajosi! Aiurea! Apropiindu-ma, i-am regasit pe "baietii veseli" de pe Calea Victoriei. Erau inconfundabili. Aceeasi indivizi cu haine ponosite, cativa barbosi cu chimire late si piepturi dezgolite.

De pe postament spre Piata Lahovari, in coloana organizata

Atunci primul lucru pe care l-am facut a fost sa telefonez acasa de la telefoanele publice. Imi amintesc ca mama mi-a zis sa plec repede de acolo si sa vin acasa, ca ma impusca securistii (cum s-a intamplat la Timisoara). In acest timp, pe Magheru aparuse un dispozitiv impresionant de soldati (MI, Armata, Secu etc.), precum si cateva TAB-uri. Ca la un semnal, strangandu-se destula lume, cei de pe postament au coborat si strigand in continuare lozinci s-au indreptat spre Hotelul Dorobanti, apoi spre Piata Lahovari (fosta Cosmonautilor) si de acolo in sfarsit pe Magheru.

Era clar ca grupul "barbosilor" stie ce face

Cine a condus grupul, nu foarte numeros, pe Strada Michelet, clar stia ce face. Interesant e ca printre cei din frunte se afla un actor cunoscut (Mircea Diaconu, daca nu ma insel). Eram foarte usor de arestat cu totii chiar la iesirea inspre Magheru. Dar nu, soldatii ne-au asteptat linistiti sa iesim de pe strada si sa ne pozitionam "cu tot cu lozinci" in dreptul fostului restaurant Gradinita (actualmente Mc Donald""s), unde s-a format o noua baricada umana de-a latul bulevardului. Soldatii, la randul lor, la o distanta respectabila, s-au postat cu armele indreptate spre noi, pe mai multe randuri. Deja prinsesem mai mult curaj si deoarece pe strazile laterale veneau oameni dinspre Universitate cu vesti despre o manifestatie mai mare acolo, m-am indreptat in acea directie. Ceea ce s-a intamplat la Inter reprezinta o alta poveste. Enigma ramane insa cu "revolutionarii" din Calea Victoriei teleportati in Piata Romana. Cele relatate de mine mai pot fi confirmate si de alte persoane." Pagini coordonate de Poliana Mardari

Nu ratati!
A urmat noaptea cea mai lunga. Baricada de la Inter. O mana de entuziasti, exaltati de gustul unei libertati pe care nu o mai simtisera niciodata, au platit cu viata lor indrazneala de a infrunta fata intunecata a socialismului: represiunea. Despre acest episod, in ziarul nostru de maine
.

Contactati-ne
Jurnalul National initiaza un demers publicistic menit sa reconstituie, cat mai fidel, istoria Revolutiei din decembrie 1989. In afara tuturor marturiilor evocate pana acum, dorim sa punem in valoare si orice fel de imagine legata de acele evenimente. In acest scop, solicitam sprijinul tuturor celor care detin astfel de fotografii istorice. Acestia ne pot contacta la Departamentul Foto al cotidianului Jurnalul National, la tel. 224.40.42, int. 333 sau 318; e-mail: foto@jurnalul.ro
×