Cu 11 excepții, toți parlamentarii USR-PLUS au inițiat un proiect de lege, prin care doresc să schimbe prevederile din Statutul senatorilor și deputaților, în sensul sancționării cu plata doar a salariului minim brut pe economie, timp de trei luni, a aleșilor care fac scandal în Parlament sau care… întrerup conferințele de presă ale membrilor Guvernului. Adică exact fapte pe care le-au săvârșit parlamentarii USR, în mod repetat, în legislatura trecută, când partidul condus de Dan Barna se afla în opoziție. Propunerea legislativă este motivată de faptul că deputatul AUR Dan Tănasă a încercat să-l oprească pe ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, să susțină o declarație de presă, după trecerea de Camera Deputaților a legii de desființare a SIIJ, acțiune urmată de un schimb dur de replici cu un alt deputat al USR.
Imaginile alăturate au surprins momente halucinante petrecute în Parlamentul României, în perioada 2017-2018, când USR, prin mulți dintre semnatarii inițiativei legislative în discuție, au derulat multe acțiuni similare cu cele pe care le înfierează, astăzi, în expunerea de motive.
-
Februarie 2017: Scandal pe holurile Parlamentului între USR și PNL, pe de o parte, și PSD și ALDE, pe de altă parte, când fostul ministru al Justiției Florin Iordache încerca să susțină o declarație de presă. El a fost întrerupt, nu a fost lăsat să vorbească, motiv pentru care Iordache a renunțat la conferința de presă.
-
Februarie 2017: La Camera superioară a Parlamentului, fostul senator Șerban Nicolae a fost întâmpinat și înconjurat pe holuri de colegii de la USR, care purtau în mâini coli A4, pe care scria „Rușine!”.
Citește pe Antena3.roUn băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat -
Decembrie 2017: Deputații USR au blocat accesul la microfonul sălii de plen, nemulțumiți că președintele de ședință l-a împiedicat pe Stelian Ion să prezinte anumite amendamente la Statutul judecătorilor și procurorilor. USR-iștii au adus cu ei o portavoce, de la care și-au strigat amendamentele.
-
Decembrie 2017: În ședința Comisiei privind legile justiției, același Stelian Ion a venit cu o boxă, pe care a dat-o la maximum, întrerupând dezbaterile cu acorduri de Bach și Mozart.
-
Iunie 2018: Mai mulți activiști #rezist au pătruns în clădirea Parlamentului, la invitația USR, pentru a bruia declarația făcută în plen de fostul prim-ministru Viorica Dăncilă. Printre activiști s-a numărat și actualul deputat USR Mihai Polițeanu, care nu se regăsește pe lista semnatarilor inițiativei legislative. Ajunși la etaj, aceștia s-au așezat pe jos, cu pancarte, strigând: „Parlament penal, marș la tribunal”, „Cuib de hoți și de mafioți” și au încercat să blocheze deplasarea premierului și a conducerilor celor două Camere de la acel moment.
La aproape doi ani de la ultimele evenimente de acest gen, gestionate de USR, deputații USR Ionuț Moșteanu și Silviu Dehelean au înregistrat la Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților o inițiativă legislativă pentru modificarea Statutului. Iar motivația pentru care au făcut asta este incredibilă.
În expunerea de motive, se arată, nici mai mult, nici mai puțin, decât că „cu ocazia conferinței de presă organizate în incinta Parlamentului pe data de 24 martie 2021, în timpul expunerilor viceprim-ministrului și ministrului Justiției, mai mulți deputați au încercat, prin vociferări, împiedicarea acestora să comunice cu reprezentanții presei. Față de intervențiile altor deputați, care au încercat să-i calmeze, unul dintre parlamentarii recalcitranți (este vorba despre Dan Tănasă, de la AUR – n.red.) a avut un limbaj injurios de cea mai joasă factură la adresa unui lider de grup parlamentar (Ionuț Moșteanu, chiar inițiatorul acestei propuneri – n.red.) și a altui deputat (Silviu Dehelean, celălalt inițiator – n.red.)”.
În opinia USR, „faptele săvârșite încalcă dreptul la demnitate al persoanei, conform articolului 72 din Codul civil, iar, prin calitatea persoanelor, aceea de parlamentari, și circumstanțele în care au fost săvârșite, în incinta Parlamentului și în fața întregii țări, în timpul unei conferințe de presă, aduc o gravă atingere prestigiului instituției Parlamentului ca organ reprezentativ suprem al poporului român”.
Moșteanu și Dehelean, inițiatorii proiectului, cataloghează, astăzi, astfel de fapte ca fiind „descalificante”
Cei doi inițiatori de la USR ai acestei propuneri legislative arată că, pentru astfel de situații, Statutul deputaților și senatorilor prevede, în prezent, ca abatere disciplinară „comportamentul injurios și calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar, cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar”, iar, ca sancțiune, maxim avertismentul scris. „Este evident că această sancțiune este mult prea blândă față de gravitatea faptelor săvârșite, iar existența ei nu este de natură, așa cum s-a dovedit în mod constant, să descurajeze săvârșirea unor astfel de fapte descalificante”, scriu deputații USR Ionuț Moșteanu și Silviu Dehelean.
Astfel, susțin cei doi, pentru înlăturarea unor astfel de situații din practica parlamentară, „considerăm că se impune ca sancțiunea să fie una mult mai drastică, sens în care a fost elaborată prezenta propunere legislativă având ca obiect modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor și deputaților”.
În proiectul de lege de modificare, se intenționează, în acest sens, includerea în sfera sancțiunilor mai drastice, alături de avertismentul scris, pentru care sunt prevăzute competența comisiilor de disciplină și sesizarea calificată, a sancțiunii constând în „reținerea din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului a sumei reprezentând diferența dintre aceasta și valoarea salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, pentru o perioadă de maximum trei luni”.
11 colegi de partid nu au semnat proiectul de lege
Indemnizația lunară brută a unui parlamentar poate ajunge până la suma de 18.720 de lei, iar valoarea salariului minim brut pe țară, garantat în plată, este de 2.300 de lei. Ceea ce înseamnă că, pentru o astfel de abatere, cel găsit vinovat poate fi sancționat cu aproape 50.000 de lei, într-o perioadă de trei luni.
În total, 69 de parlamentari ai USR-PLUS au semnat ca susținători ai acestei inițiative legislative. Din 80 de parlamentari pe care această formațiune îi are. Printre semnatari se numără și Stelian Ion, cel întrerupt de Dan Tănasă, în luna martie, dar care, la rândul lui, așa cum am arătat mai sus, a fost implicat, în vechea legislatură, într-o serie de acțiuni similare celei incriminate, acum, de USR.
Lipsesc însă de pe lista de semnatari, deputații USR Radu Iulian Molnar, Mihai Polițeanu, Rareș Tudor Pop și Adrian Weiner, precum și senatorii Ion Narcis Mircescu, Ambrozie Irineu Darău, Claudiu Marinel Mureșan (toți de la USR), președintele Senatului Anca Dragu, Cristian Bordei, Ștefan Pălărie și Andrei Postică (de la PLUS).
Inițiativa legislativă a fost depusă la Parlament încă din 31 martie, înregistrată la Birourile Permanente pe 25 mai 2021, Plenul fiind decizional. Guvernul are termen pentru a transmite punctul de vedere până pe data de 3 iunie, dată până la care și Consiliul Legislativ trebuie să emită avizul.
Scandalul din Parlament care i-a adus deputatului Dan Tănasă un avertisment scris
Reamintim că, la începutul lunii aprilie, conducerea Camerei Deputaților l-a sancționat pe parlamentarul AUR Dan Tănasă, cu avertisment scris, pentru „cuvinte şi expresii care contravin demnităţii şi onoarei funcţiei de deputat”. Sesizarea a fost făcută de Ionuț Moșteanu și Silviu Dehelean, de la USR-PLUS, după ce, cu o săptămână înainte, mai mulţi parlamentari AUR l-au admonestat, pe holurile Palatului Parlamentului, pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în timp ce susţinea o conferinţă de presă alături de liderul USR, Dan Barna. Deputatul AUR Dan Tanasă i-a reproşat ministrului, pe un ton foarte ridicat, o serie de aspecte legate de desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Ulterior, între Dan Tănasă și USR-iștii Ionuţ Moşteanu, Bogdan Rodeanu și Silviu Dehelean a avut loc un schimb de replici acide.