x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uite, vine Moş Crăciun!

Uite, vine Moş Crăciun!

de Luminita Ciobanu    |    24 Dec 2007   •   00:00
Uite, vine Moş Crăciun!
Sursa foto: LEHTIKUVA/

"Mai e mult pănă vine Moşul?" Este o intrebare pe care orice copil o adresează părinţilor săi cănd iarna pune stăpănire peste lume. De unde vine Moş Crăciun? Unde locuieşte el? Sunt alte intrebări la care
copiii aşteaptă răspuns...



"Mai e mult pănă vine Moşul?" Este o intrebare pe care orice copil o adresează părinţilor săi cănd iarna pune stăpănire peste lume. De unde vine Moş Crăciun? Unde locuieşte el? Sunt alte intrebări la care
copiii aşteaptă răspuns...


După Moş Nicolae, copiii aşteaptă un alt moş: Moş Crăciun. Un bătrănel cu barba albă care vine in noaptea de 24 spre 25 decembrie şi imparte daruri copiilor cuminţi. Straiele Moşului sunt speciale: costum roşu, cu blăniţă albă pe margini, cizme negre şi o căciulă roşie şi pufoasă. Căt despre casa moşului... Aceasta este situată in Finlanda, in Laponia, la Rovaniemi. Moşul trăieşte aici, alături de soţia sa, Crăciuniţa sau Crăciuneasa. In casa Moşului se află un atelier magic unde ajutoarele sale, 11 spiriduşi, construiesc jucării. Pepper Minstix, unul dintre spiriduşi, este paznicul de credinţă al locului magic. Moş Crăciun primeşte zilnic o mulţime de scrisori, de la micuţii din toată lumea care il roagă să nu uite să ii treacă pe lista celor care vor fi vizitaţi in Ajun. In seara mult aşteptată de cei mici, Moşul şi spiriduşii incarcă darurile in sania trasă de renii: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer, Vixen şi de celebrul Rudolph, cu nasul luminos şi roşu. Moş Crăciun intră in casele oamenilor pe horn şi aşază, cu grijă, cadourile sub brad. Dacă nu se grăbeşte, gustă din laptele şi bunătăţile pe care cei mici le-au lăsat special pentru el.


MINUNI. De unde vine acest Moş mult iubit de copii? Povestea este una veche de mii de ani şi s-a transmis din generaţie in generaţie. Se spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii, a inceput să caute o casă unde să rămănă peste noapte. Şi tot bătănd din poartă-n poartă, a ajuns la casa unui om rău, pe nume Crăciun, care işi bătea fetele şi soţia şi le obliga să muncească şi noaptea. Bietele femei erau betege şi stălcite de bătaie. A ajuns in momentul in care Crăciun tocmai era plecat la moară cu douăsprezece care. Biata Crăciuneasa tocmai le spusese celor trei fete să doarmă, pe rănd, pănă răutăciosul Crăciun va reveni acasă, trăsnind şi hulind iar copilele trebuiau să fie cu furca-n mănă. Cănd Fecioara Maria a cerut ajutorul Crăciunesei, să o găzduiască peste noapte, aceasta i-a spus că are un bărbat tare rău şi trei fete: una-i şchioapă, alta-i oarbă, a treia-i oloagă iar ea e toată plină de vănătăi. A lăsat-o in schimb pe Fecioară să se adăpostească in staulul vitelor. Femeia lui Crăciun a ajutat-o pe Maica Domnului să nască, iar animalele din grajd au suflat abur către Prunc, să-L incălzească. Atunci a apărut deasupra casei lor Luceafărul de seară şi apoi stelele. Din depărtare, Crăciun a văzut minunea şi s-a găndit că s-a intămplat ceva cu locuinţa sa, că "nebunele" i-ar fi pus foc la casă. Cănd Crăciuneasa a trimis-o pe fata ciuntă la Maica Domnului, aceasta i-a pus măini de aur. A mers mai apoi fata cea şchioapă, iar Maica Domnului i-a "pus" piciorul. A urmat fata oarbă, care şi-a recăpătat vederea. Cănd Crăciun a ajuns acasă şi a văzut minunile şi steaua cea lucitoare a recunoscut puterea lui Dumnezeu şi a adus-o pe Maica Domnului in casă, cu mare cinste.


VISUL. O altă legendă spune că, inainte de Naşterea Domnului, Crăciun, un om avut, rău şi zgărcit, a avut un vis in care i s-a arătat un inger. Trimisul Domnului ii spunea să-şi gătească şi să-şi cureţe ogrăzile pentru că in scurt timp va să vină la el o persoană insemnată. Cu toate astea, cănd Maica Domnului a cerut găzduire impreună cu Iosif, Crăciun i-a refuzat. Soţia sa, in schimb, bună la suflet, dar cu mare frică de soţul ei, i-a ascuns in grajd, printre vite. Deşi avea oaspeţi, tot ieşea din casă şi fugea la grajd să vadă ce face Maica Domnului. In staul, Crăciuneasa a ajutat-o să-L nască pe Iisus. Cănd s-a intors acasă bărbatul său a văzut că are straiele pătate de sănge şi, mănios, a luat o bardă şi i-a tăiat măinile. In spaimă mare, Crăciuneasa a ieşit din casă, şi-a luat măinile la subsuori şi a mers la Maica Domnului, jeluind. Maica Domnului a luat măinile Crăciunesei, le-a băgat sub faşa Fiului şi apoi, punăndu-i-le la loc, s-au făcut mai frumoase şi mai lucitoare ca inainte. Văzănd marea minune, Crăciun şi-a adus aminte de visul său in care ingerul ii spusese că va primi o mare vizită. A mers la grajd, a picat in genunchi şi şi-a cerut iertare. Maica Domnului l-a povăţuit să postească, an de an, inainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, căte şase săptămăni, şi va fi iertat pentru ceea ce i-a făcut soţiei sale. Se mai spune de asemenea că Moş Ajun ar fi fost baci in slujba lui Moş Crăciun, stăpănul staulului in care Maica Domnului L-a născut pe Măntuitorul Iisus Hristos.

×