x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziaristii au ajuns acasa!

Ziaristii au ajuns acasa!

23 Mai 2005   •   00:00

In fine, au aterizat la Bucuresti! Pret de 55 de zile au trait un adevarat cosmar. Au fost ostatici in Irak. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, cei trei ziaristi romani captivi in Irak din 28 martie pana in 22 mai, au fost adusi acasa de un avion Hercules. Ei au aterizat azi, la ora 14:45, la Baza Aeriana 90, de langa Bucuresti.

Pe aeroport i-au asteptat familiile si apropiatii, colegii de redactie, de la Prima TV, Romania libera, membrii Asociatiei Voluntarii pentru Eliberarea Romanilor Ostatici, care purtau tricouri pe care scria: "Bine ati venit acasa!". Un comunicat al Presedintiei a anuntat, in cursul diminetii, ca la bordul aeronavei cu care vor veni cei trei se afla doar ziaristii, ghidul lor, Mohamad Munaf, fiind retinut de autoritatile americane.

De altfel, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a trimis un comunicat in care precizeaza ca Munaf este supus unor interogatorii si ca, in urma discutiilor purtate cu fortele americane, duminica si azi dimineata, a reiesit ca are informatii potrivit carora "exista o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak".

Cetateanul american de origine irakiana a fost preluat in custodie de autoritatile americane, conform legislatiei internationale, a precizat comunicatul. La aterizare s-a inregistrat un incident minor, in urma unei defectiuni la una dintre rotile aeronavei. Jurnalista Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci au fost primii care au coborat din aeronava care i-a adus la Bagdad, ei fiind intampinati de familii si imbratisati. Ovidiu Ohanesian, de la Romania libera, a coborat ultimul, fiind intampinat de sora sa. Dupa acest moment, cei trei au fost salutati de presedintele Traian Basescu, care i-a imbratisat si el. Pe aeroport s-au mai aflat premierul Calin Popescu Tariceanu si de alte personalitati.

Acum, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian vor intra in carantina, conform procedurilor standard. Procedura pe care o parcurg, la intoarcerea in tara, fostii ostatici in Irak a presupus, de obicei, verificari medicale si discutii cu autoritatile implicate in eliberare, inainte ca ei sa se reintoarca la familii, declaratiile publice fiind lasate la urma.

×
Subiecte în articol: eveniment