x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziua sărăciei, sărbătoarea de care fuge toată lumea

Ziua sărăciei, sărbătoarea de care fuge toată lumea

de Adrian Stoica    |    30 Iun 2021   •   07:10
Ziua sărăciei, sărbătoarea de care fuge toată lumea

La aproape 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România continuă să fie, alături de Bulgaria, cea mai săracă țară din blocul comunitar. Există zone întregi unde oamenii și-au pierdut de mult speranța că viața lor se va mai schimba vreodată în bine. Vorbim, în general, despre locuitorilor zonelor dezvoltate în anii comunismului în jurul unor industrii, dar pe care tăvălugul post decembrist le-a demolat. O altă categorie, care nu este mică deloc, este cea reprezentată de persoanele care din cauza educației precare au acces doar la slujbe prost plătite. Oricare ar fi cauzele sărăciei, acești români împinși la periferia societății de sărăcie sunt amintiți de statistici sub denumirea de „persoane defavorizate”. Chiar dacă ele au nevoie de toată atenția din partea statului român, a cere să fie marcată Ziua sărăciei era chiar prea mult. Totuși, pentru unii parlamentari nu este deloc mult, ei demonstrând încă o dată că  nu duc lipsă de idei năstrușnice.

O inițiativă de acest fel apărea în legislatura trecută și ea propunea instituirea pe data de 1 septembrie a „Zilei comunităților defavorizate afectate de sărăcie”. Titulatura ne indica faptul că era o zi de omagiere a sărăciei și nu una de luptă împotriva ei. Semnatarii propunerii, trei parlamentari PSD, nu aveau în vedere  adoptarea unor măsuri proactive pentru combaterea sărăciei, ci propuneau măsuri festiviste pentru lupta împotriva ei, astfel că cei săraci rămâneau mai departe să se lupte singuri cu necazurile lor. „Ziua comunităților defavorizate afectate de sărăcie” va fi marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice prin organizarea și/sau participarea la programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau științific, consacrate eradicării sărăciei și incluziunii sociale”, arătau inițiatorii. Într-un final, proiectul primea un vot negativ atât din partea Senatului, cât și din partea Camerei Deputaților.

 

„Este o iniţiativă izvorâtă dintr-un proiect european de la nivelul unei unităţi de învăţământ, un liceu din municipiul Ploieşti, care, fiind în vizită la Parlament, au fost şi în vizită la administraţie, la muncă. Unii colegi de-ai noştri, printre care şi eu, ne-am angajat în faţa acelor copii să iniţiem această lege”.

 

Deputatul PSD Adrian Solomon, unul din inițiatorii proiectului

 

În fiecare an, pe data de 17 octombrie este sărbătorită Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei, aceasta fiind adoptată de ONU la 22 decembrie 1992.

 

Statistica sărăciei este devastatoare

 

În ultimii 31 de ani, politicienii nu prea au avut ochi pentru săracii României, deși toți se declară de acord că acest flagel trebui combătut. Rezultatul însă este o statistică dramatică. Avem peste șase milioane de persoane aflate în risc de excluziune socială. Unul din zece copii se duce la culcare flămând, iar unul din doi elevi care abandonează școala o face din cauza costurilor pe care familia nu și le poate permite. Pe de altă parte, suntem țara care are cel mai mic PIB pe cap de locuitor și ultimii la finanțarea sistemelor de educație și sănătate, iar urmările acestor politici le vedem cu toții. 

 

Primarul din Tg. Mureș se băga și el în seamă

 

Fostul primar al municipiului Târgu Mureș Dorin Florea venea și el cu o propunere care sfida absurdul. „Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:

  • dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;

  • situație financiară acceptabilă;

  • un nivel de educație minim stabilit prin lege;

  • vârsta minimă la care un adult să devină părinte etc.

În cazuri excepționale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul”, scria Dorin Florea, pe Facebook. A condiționa conceperea unui copil de situația materială a familiei a stârnit un mare scandal. În încercare de a-și explica poziția, ex-primarul comitea o nouă gafă, explicând că s-a referit la familiile de „țigani”. Scandalul a ajuns la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care l-a amendat, în final, pe primar. 

×