x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Am spart gheata!

Am spart gheata!

17 Aug 2004   •   00:00

JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004
Gimnastii nostri au castigat medaliile de bronz in proba pe echipe, in urma Japoniei si SUA. Romania a pierdut medaliile de aur in ultima rotatie, atunci cand elevii lui Dan Grecu au evoluat la bara fixa.
FLORIN GONGU - Atena

Inceputul foarte slab al delegatiei Romaniei la aceasta editie a Jocurilor Olimpice a luat sfarsit. Cei care au adus primele medalii pentru tara noastra sunt baietii de la gimnastica, care au obtinut, cu mult ghinion, bronzul olimpic in proba pe echipe, dupa ce au condus pana in ultima rotatie.

SOL. Evolutia romanilor la sol nu a fost una dintre cele mai bune. Daca Razvan Selariu a obtinut doar 9,475, iar Ioan Suciu 9,687, surpriza neplacuta a fost Marian Dragulescu. Dupa ce a inceput excelent exercitiul, plutind pur si simplu pe prima diagonala, "Marocanul" a gresit la a doua, parasind suprafata de concurs la aterizare. Pacat pentru Marian, care a obtinut doar 9,562.

CAL CU MANERE. Aici a intervenit geniul lui Marius Urzica. Sprijinit de evolutiile foarte bune ale lui Daniel Popescu (9,787) si campionul european en titre la acest exercitiu, Ioan Suciu (9,737), Marius si-a dovedit talentul. El a obtinut, in urma unui exercitiu aproape perfect, nota 9,825.

INELE. Primul roman care a evoluat a fost Dan Potra, care a obtinut doar 9,587, fiind urmat de Daniel Popescu, aflat la primul exercitiu important din cariera. Acesta a obtinut o nota foarte buna (9,650), performanta sa fiind urmata de cea a specialistului Razvan Selariu, care a "smuls" un 9,725 in urma unei aterizari perfecte.

SARITURI. Exercitiul a fost deschis de Selariu, care a ratat o nota foarte buna din cauza aterizarii in afara suprafetei de concurs si a obtinut doar 9,525. Ioan Suciu l-a salvat insa, cu 9,675, cireasa de pe tort fiind asezata de campionul european en titre, Marian Dragulescu, care a obtinut 9,825.

PARALELE. Marian Dragulescu a inceput slab la acest aparat, alegandu-se cu o nota foarte mica, 9,200. Mai departe insa, echipa noastra a crescut la punctaj. Dan Potra a scos un 9,537, in vreme ce Marius Urzica, care a lucrat cu o usurinta inimaginabila, a primit nota 9,725.

BARA FIXA. Problemele romanilor au inceput dupa exercitiul bun al lui Ioan Suciu la bara fixa, gimnastul fiind notat doar cu 9,275. Presiunea a fost insa prea mare pentru urmatorul roman, Razvan Selariu, care a cazut de pe bara si a finalizat executia printr-o greseala (8,912). Efortul lui Marius Urzica din final, care a obtinut 9,775, a fost inutil, reusind doar sa solidifice pozitia a treia, la mai putin de 6 zecimi in urma americanilor.

Speranta si pentru fete

Sportivele antrenate de Octavian Belu si Mariana Bitang incearca sa recupereze deficitul de medalii al delegatiei Romaniei. Echipa feminina de gimnastica a fost intotdeauna una din principalele furnizoare de medalii pentru delegatia Romaniei. In conditiile in care in primele doua zile de concurs sportivii romani nu s-au intalnit cu podiumul, gimnastele vor avea misiunea sa recupereze deficitul de medalii.

LIDERE. Echipa Romaniei formata din Catalina Ponor, Dana Sofronie, Monica Rosu, Oana Ban, Silvia Strescu si Alexandra Eremia a obtinut calificarea de pe primul loc si va evolua in aceasta seara in finala pe echipe. Romancele au acumulat 152,436 de puncte, devansandu-le pe gimnastele din Statele Unite (151,848) si China (151,085). Fetele au fost, ca de obicei, la inaltime la sol si barna, in timp ce paralelele au reprezentat din nou punctul slab. Octavian Belu a precizat insa ca acest concurs de calificare a fost doar un antrenament cu public, adevarata lupta pentru medalii incepand astazi.

CALIFICARI IN FINALE. In concursul individual compus, care este programat joi, Romania va fi reprezentata de Dana Sofronie si Oana Ban. In finala de la paralele va concura Daniela Sofronie, iar la sarituri Monica Rosu. Romania va avea cate doua reprezentante la sol, Catalina Ponor si Oana Ban, si la barna, Catalina Ponor si Alexandra Eremia.

Romanii nu se lipesc de medalii

Dupa doua zile de competitie, sportivii romani nu au cucerit nici o medalie. Unii dintre ei doar le-au "mirosit", provocandu-le iesiri nervoase violente. A fost mai intai Alina Dumitru, care a pierdut medalia de bronz la judo (categoria 48 kg) in ultimele secunde ale partidei. La iesirea de pe saltea era bulversata. "Nu-mi vine sa cred, desi am mai patit o data treaba asta", a spus a doua zi sportiva, dupa ce si-a mai revenit.

SCRIMA. A urmat scrimera Ana Maria Branza. Trecuse doua tururi si o noua victorie ar fi urcat-o in "sferturi". Nu a reusit, pierzand la mare lupta. Ce a urmat? O iesire nervoasa, concretizata in varsat de lacrimi mare.

NATATIE. O intreaga tara a asteptat cu sufletul la gura finala de duminica seara, de la 400 de metri liber, a Cameliei Potec. Cei mai multi dintre specialisti o cotau chiar cu castigarea medaliei de aur, desi intrase in finala cu al treilea timp, care a insemnat si un nou record national. Cursa a fost una dramatica. A castigat frantuzoaica Laure Manaudou, care a adus astfel primul titlu olimpic la inot din istoria Frantei. Pentru locurile 2 si 3 s-a dus o lupta in trei, Camelia sosind doar a patra. Foarte afectata, ea a iesit din bazin inlacrimata, neputand articula o vorba.

HALTERE. Nu numai femeile plang. Se poate intampla si barbatilor. Asa a patit Adrian Jigau in finala de la haltere, 56 kg, care a terminat pe 6. A parasit sala cu lacrimi in ochi, spunand: "Sunt atat de suparat, incat nu vreau sa ma las".

CALANCEA SE INTOARCE

Campionul mondial la haltere Valeriu Calancea s-a accidentat in luna decembrie, chiar la inaugurarea Salii Nikaia, locul actual de desfasurare a competitiei. El a suferit o rupere de ligamente la mana dreapta. Ulterior, si-a continuat tratamentul in Franta. Calancea si-a reluat pregatirea cam de o luna, iar prezenta sa in concurs reprezinta prima aparitie oficiala.

Interviu - "S-a incalzit mai greu"

In timp ce Adrian Jigau parasea concursul cu lacrimi in ochi, antrenorul sau, Nicu Vlad, parea mai calm. El isi indrepta gandurile spre celalalt elev al sau cu sanse la obtinerea unei medalii, Valeriu Calancea.

  • Jurnalul National: Ce s-a intamplat cu Jigau?

    Nicu Vlad: S-a incercat, dar nu s-a putut mai mult. Daca ar mai fi avut la dispozitie 40 de minute, sigur ar fi reusit o performanta mai buna. Nu a functionat smulsul. Daca reusea 127,5 kilograme, sigur lua medalie.

  • El a terminat bine totusi.

    Asa e. S-a incalzit mai greu. Pe final si-a revenit. Daca incepea mai tarziu concursul nu ar fi avut probleme. Treptat, el si-a intrat in mana. Cu siguranta putea ridica si mai mult. Pentru el, abia putea sa inceapa concursul.

  • Se va lasa de haltere?

    E prematur sa spun ca va abandona activitatea. Mai repede, 99% eu zic ca va urca in categorie, de la 56 la 62 de kilograme.

  • La ce sa ne asteptam in continuare?

    Teoretic, avem sanse la Calancea. Acum, el e refacut si ne punem nadejdea in obtinerea unei medalii. Mai ales ca e si mai tanar.

    Box - Ai nostri pe val

    Reprezentantii nostri nu au intampinat pana acum mari probleme in concursul de box din cadrul Jocurilor Olimpice. In primul meci al categoriei 64 de kilograme, Ionut Gheorghe l-a invins lejer, duminica seara, pe pakistanezul Faisal Karim. Dupa o prima repriza de tatonare, constanteanul s-a dezlantuit in urmatoarele runde. La inceputul reprizei a treia, adversarul lui Ionut Gheorghe a fost numarat pana la 8, scorul final fiind 26-11 in favoarea romanului. Reprezentantul nostru va intalni in turul urmator un adversar mult mai puternic, turcul Mustaffa Karagollu, in fata caruia a pierdut, in luna aprilie, la Campionatele Europene din Croatia. De asemenea, ieri, Viorel Simion a trecut cu 40-15, in primul tur al categoriei 57 kg, de australianul Ryan Langham. Simion il va intalni in runda urmatoare pe bielorusul Mihail Biarnadski, care l-a invins, tot la puncte, pe Likar Ramos Concha (Columbia).

    INFO

    ULTIMA OLIMPIADA PENTRU PAVEL. Pentru Romania, turneul de tenis s-a termint deja. Dupa ce Victor Hanescu a pierdut duminica in fata americanului Wayne Arthurs (4-6, 6-7), iar dublul Hanescu-Pavel a fost infrant tot in primul tur, ieri a fost randul lui Andrei Pavel, cap de serie numarul 13, sa iasa din competitie. El a pierdut in fata croatului Ivo Karlovic, cu 4-6, 7-6 (10), 2-6. La finele partidei, Pavel a anuntat ca se gandeste sa nu mai participe la vreo Olimpiada. "Chiar daca voi indeplini criteriile de participare, nu cred ca voi mai veni. Mai bine las locul altora. Parca sunt urmarit de un blestem olimpic. In prezent am o problema de incredere, chiar daca ma pregatesc bine. Sper ca la US Open sa sparg ultimele ghinioane", a spus tenismanul roman, care se mentine insa pe locul 23 in clasamentul ATP.

    "DREAM TEAM" DE RAS. Echipa nationala de baschet masculin a SUA, detinatoarea trofeului olimpic, a pierdut in primul meci din grupe, 73-92, in fata reprezentativei statului Porto Rico. Americanii au suferit prima infrangere la JO, dupa 12 ani in care au obtinut 24 de victorii consecutive si medaliile de aur la Barcelona (1992), Atlanta (1996) si Sydney (2000). Incepand din 1992, americanii au adus la Olimpiada jucatori din NBA, pana atunci echipa fiind formata din jucatori universitari.

    CALIFICATA. Camelia Potec s-a calificat, ieri dimineata, in semifinalele probei de 200 m liber. De asemenea, Ioan Gherghel s-a calificat in semifinalele probei de 200 m fluture, iar Beatrice Caslaru - in semifinale la 200 m mixt. Claudiu Bastea a fost eliminat in al doilea tur al turneului de judo, categoria 73 kg, de catre portughezul Joao Neto. La tenis de masa, perechea romana Mihaela Steff/Adriana Zamfir a fost eliminata in turul trei, scor 11-8, 6-11, 10-12, 9-11, 8-11, de cuplul Paey Tan/Xueling Zhang (Singapore). Munteanu, locul 5. Halterofila Marioara Munteanu s-a clasat pe locul 5 la categoria 53 kg, cu un total de 190 kg. Pentru vicecampioana continentala, singura consolare ramane ca a fost prima la categorie dintre sportivele europene, podiumul fiind ocupat, in ordine, de Udomporn Polsak (Thailanda), Lisa Rumbewas (Indonezia) si Mabel Mosquera (Columbia).

    PE SCURT. ©Un turist englez a fost accidentat mortal, duminica seara, de o masina condusa de un sportiv danez ©Vantul foarte puternic a dat peste cap mai multe competitii. Toate cursele de canotaj programate ieri au fost amanate, iar concursurile de tir cu arcul si yachting au fost serios afectate ©{tafeta masculina de 4x100 m liber a Africii de Sud a stabilit un nou record mondial, castigand titlul olimpic cu timpul de 3:13:17©Inotatoarea franceza Laure Manaudou a stabilit un nou record european in proba de 400 m liber, fiind cronometrata cu timpul de 4:05.34 ©Audierea atletilor greci Kostas Kenteris si Ekaterini Thanou a fost amanata cu 48 de ore. Sportivii trebuie sa explice unei comisii de ce nu s-au prezentat la un control antidoping.

    Romani in concurs

  • CANOTAJ

    8:30 - Constanta Burcica, Angela Alupei (recalificari 2x categ. usoara)

    8:30 - Georgeta Andrunache, Aurica Barascu, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Viorica Susanu, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Papuc + Georgescu Elena (recalificari 8+)

  • TIR

    9:00 - Sorin Babii, Iulian Raicea - pistol 50 m (calificari, finala)

  • SCRIMA

    10:00 - Catalina Gheorghitoaia - sabie (eliminatorii, sferturi, semifinale, finale)

    10:00 - Alexandru Niysztor - spada (eliminatorii, sferturi, semifinale, finale)

  • INOT

    19:41 - Camelia Potec - 200 m liber (finala, daca se califica)

    19:48 - Ioan Gherghel - 200 m fluture (finala, daca se califica)

    20:39 - Beatrice Caslaru - 200 m mixt (finala, daca se califica)

  • GIMNASTICA

    21:00 - Concursul feminin, finala pe echipe

    TELEVIZIUNE

    TVR1
  • 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei
  • 19:30 - 23:15 Natatie, Scrima (F/M), Gimnastica - finala pe echipe feminin

    TVR2
  • 9:00 - 16:15 Canotaj, Volei (M) Franta - Serbia, Baschet (M) Lituania - Portugalia, Gimnastica - finala (M)
  • 22:00 - 0:00 Baschet (M) SUA - Grecia

    EUROSPORT
  • 08:30 Canotaj
  • 10:15 Inot
  • 12:15 Caiac-canoe
  • 14:00 Box (51kg, 54kg)
  • 16:30 Judo
  • 18:15 Canotaj
  • 18:45 Volei (SUA - Olanda)
  • 19:30 Inot
  • 21:00 Gimnastica artistica
  • 23:15 Baschet (SUA - Grecia)
  • ×
    Subiecte în articol: sport medalii obţinut finala