x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Asteptati de fani si de cate 15.000 $

Asteptati de fani si de cate 15.000 $

02 Dec 2004   •   00:00

Delegatia Stelei a revenit ieri in tara. Calificarea in primavara europeana a Cupei UEFA a adus la aeroportul Baneasa circa 500 de suporteri, care si-au aclamat idolii. Patronul Gigi Becali si-a intampinat jucatorii cu cate 15.000 $ de fiecare.

Din nou in lumea buna a fotbalului european

Dupa 12 ani de seceta, Steaua este din nou echipa care salveaza imaginea jerpelita a fotbalului romanesc. Trupa lui Zenga va juca in primavara europeana in "16"-imile Cupei UEFA.

MIHAI IGIROSANU

PANTERA. Portarul bielorus Vasili Hamutovski a zburat din bara in bara, salvandu-si echipa, primind un singur gol, dar acela a fost imparabil
Delegatia Stelei a sarbatorit ponderat performanta calificarii. Dupa incheierea confruntarii cu Athletic Bilbao, de pe stadionul "San Mames", ros-albastrii s-au indreptat direct catre Hotelul Sheraton.

VESTE. Interesant este ca, imediat dupa fluierul final al grecului Kasnaferis, fotbalistii Stelei n-au constientizat ca sunt deja calificati. In drumul spre vestiare, dar si in timp ce se dezechipau, Radoi, Neaga si compania intorceau pe toate fetele situatia din grupa B. Cel care le-a dat vestea calificarii a fost presedintele executiv, Mihai Stoica, sosit la cabine, informatia sa declansand fiesta in cabina.

LINISTE. Ajunsi la hotel, jucatorii au mai zabovit circa o ora in hol, discutand pe marginea meciului si sarbatorind calificarea in primavara europeana cu o bere si cu o cafea. Bucuria a fost una fara excese, linistita, fotbalistii urcand destul de repede in camere. Dupa o plimbare de o jumatate de ora cu secundul Massimo Pedrazzini, Walter Zenga li s-a alaturat elevilor sai. El nu a zabovit alaturi de acestia decat cinci minute, dupa care le-a urat noapte buna si s-a retras in apartamentul sau.

LACRIMI. Imediat dupa incheierea meciului, patronul Stelei, Gigi Becali, l-a sunat pe presedintele executiv, Mihai Stoica, si a plans de bucurie la telefon in timpul dialogului. Antrenorul Walter Zenga a lasat impresia ca el va fi cel care pune conditii in continuare. "Ma mai gandesc daca voi ramane sau nu. De ce? Din motive personale", a precizat italianul dupa meci. Intrebat despre cheia partidei, tehnicianul Stelei a spus: "Nu sunt deloc trist ca nu am marcat si am pierdut. Cred ca rezultatul a stat in manusile celor doi portari, mai ales in cele ale lui Hamutovski". Referindu-se la situatia din grupa, fostul mare portar a considerat ca "Athletic va avea un meci foarte greu la Liege, pentru ca Standard e o echipa greu de invins".

SILENZIO-STAMPA. Dupa meci, jucatorii au continuat sa nu dialogheze cu presa, dar in urma unei sedinte si a sfaturilor lui Zenga si Gigi Becali, ei au decis sa abandoneze de ieri la starea silenzio-stampa.

MEME VREA AEROPORT IN GHENCEA

Entuziasmat de cei care au venit la Baneasa sa-si aclame favoritii, presedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica, a spus ca numarul fanilor ar fi fost mai mare numai daca avionul ar fi aterizat in Ghencea. "Avem cimitir, avem stadion, aeroport ne mai trebuie, ne-ar fi si noua mai usor", a spus Meme, adaugand ca inca nu si-a revenit dupa acest succes: "E incredibil, inca nu constientizez ce am realizat. Am demostrat ca putem face fata oricui, mai ales ca am jucat fara patru jucatori importanti. E ziua noastra, sa ne bucuram". (Ionut Paduraru)

RECUNOASTERE

"Sunt extrem de fericit pentru ca, in sfarsit, am reusit sa ajungem in primavara europeana. La Steaua este un grup unit in jurul a doi lideri extraordinari: Mirel Radoi si Dorinel Munteanu" - George Copos, patron Rapid

MANDRU

"Steaua a demonstrat ca fotbalul romanesc este valoros si ca echipele noastre se pot bate cu oricine. Ii felicit pe jucatori, pe antrenori si pe toti conducatorii pentru aceasta mare performanta" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF

"SI-AU SAVURAT CALIFICAREA"
Site-ul oficial al UEFA il lauda pe portarul stelist Vasili Hamutovski (foto) pentru interventiile sale salvatoare din partida de la Bilbao. "Hamutovski a fost greu de batut, el avand cateva interventii providentiale, cu care s-ar fi putut mandri si antrenorul sau, fostul portar italian Walter Zenga. Steaua este sigura ca va ocupa la final unul dintre primele trei locuri, in timp ce Athletic mai are nevoie de un punct pentru a fi sigura ca se va alatura Stelei", a scris site-ul forului european. "Steaua ajunge greu in saisprezecimile competitiei. Golul lui Etxeberria, inscris in minutele de prelungire ale primei reprize, a fost indeajuns pentru ca Athletic sa obtina victoria, care ii ofera o mare sansa de a merge mai departe, desi infrangerea nu a putut opri Steaua sa savureze propria calificare", a scris sursa citata, adaugand ca echipa romana, decimata de absente, a rezistat unui test dificil. (Ionut Paduraru)

CALCULE
Grupa B este poate cea mai echilibrata dintre cele 8 ale Cupei UEFA. Inaintea ultimei etape, care se disputa pe 16 decembrie, doar Steaua, care va sta, este deja calificata indiferent de rezultate. Cu 6 puncte si cu un golaveraj de 4-3, ros-albastrii nu mai pot fi depasiti decat de maximum doua echipe in urma ultimelor doua jocuri, ceea ce inseamna ca nu au cum sa rateze locul 3, care asigura prezenta in primavara europeana. In "16"-imi se califica 24 de echipe din grupe plus alte opt clasate pe locul 3 in grupele Ligii Campionilor. Tragerea la sorti pentru faza urmatoare va avea loc pe 17 decembrie.

ARBITRUL, ACUZAT DUPA BESIKTAS - STANDARD
PIERDERE. Tumer (stanga) si Geraerts au irosit 2 puncte
In celalalt meci al grupei B, Besiktas si Standard au incheiat nedecis, 1-1, rezultatul care a calificat-o pe Steaua in primavara europeana. Turcii au evoluat foarte slab pe "Inonu", belgienii fiind cei care au controlat jocul, ratand numeroase ocazii. Internationalul roman Daniel Pancu a fost din nou rezerva, ca in Ghencea, fiind introdus in minutul 80. Presa din Turcia il critica dur pe arbitrul portughez Pedro Proenca, despre care scrie ca ar fi trebuit sa acorde un penalty pentru Besiktas in minutul 87, dupa un fault asupra lui Pancu. "Desi a fost foarte aproape la faza in care Pancu a fost faultat, el a considerat ca infractiunea a fost facuta in afara suprafetei de pedeapsa si a facut o mare greseala neacordand un penalty clar", se precizeaza in Milliyet. "Cel care a pierdut este Del Bosque" este titlul unui articol aparut in jurnalul turc, care mentioneaza ca Pancu trebuia introdus titular.

SPANIOLII AU LAUDAT STEAUA
Majoritatea ziarelor spaniole au avut cuvinte de lauda la adresa Stelei. "Athletic a triumfat, dar Steaua s-a calificat", a titrat ABC. "Steaua a fost un adversar mai incomod decat se astepta. Elevii lui Zenga au demonstrat de la inceputul meciului ca erau foarte bine pregatiti din punct de vedere tactic. Bascii s-au bucurat de ocazii in prima seara cu publicitate pe tricouri, insa Hamutovski a fost foarte bun. Jucatorii lui Zenga puteau sa egaleze la suturile lui Cristea si Dica, dar nu au facut-o. Asta nu inseamna ca nu trebuie felicitati. Vor ocupa locul doi sau trei in grupa", noteaza ABC. Cotidianul AS scrie ca Steaua a stiut sa apere rezultatul: "Steaua avea nevoie de un egal pentru a se califica, iar Zenga i-a invatat pe elevii sai arta conservarii. Steaua inainta, contracara atacurile adverse, revenea si inainta din nou. Nu exista periculozitate, dar timpul trecea. Ca in golf, unde se joaca impotriva terenului si nu a jucatorilor, Steaua a luptat cu timpul, nu cu Athletic. Au existat o gramada de inconveniente: tactica, Hamutovski si chiar Athletic, pentru lipsa de fluiditate". Cotidianul local Deia noteaza ca "Athletic Bilbao a lasat calificarea in saisprezecimile Cupei UEFA pentru ultima pagina, ca in orice carte buna". "Bascii au obtinut o victorie la limita in fata Stelei, care, chestie de numere, nu califica invingatorii, ci invinsii".

"Steaua si-a respectat blazonul"

La conferinta de presa de dupa meci, Walter Zenga (foto) a declarat ca accederea Stelei in saisprezecimile Cupei UEFA reprezinta o mare rasplata pentru o echipa romaneasca.

PORTARI. "Cred ca a fost un meci frumos. In prima parte am jucat cu teama, insa in repriza secunda ne-am creat ocazii. A fost un meci mare. Cand echipa mea joaca cu sufletul, cu dorinta de a inscrie si de a castiga nu pot sa spun nimic. Am pierdut in fata unei echipe mari la ea acasa", a spus Zenga, care a adaugat ca interventiile bune ale celor doi portari, Aranzubia si Hamutovski, au influentat rezultatul final.

REGRETE. In replica, antrenorul gazdelor, Ernesto Valverde, a spus ca echipa sa putea sa castige mai clar, cum la fel de bine putea sa fie si egalata pe final. "Am infruntat o echipa care si-a respectat blazonul. Doream sa castigam la o diferenta de mai multe goluri, dar in ultimul sfert de ora, Steaua a avut cele mai multe ocazii. Totusi, cred ca am fost superiori. Nu incape nici o indoiala ca 1-0 este mai bun decat un 1-1, dar la 2-0 am fi avut mai multe sanse, pentru ca Steaua nu ar fi obtinut calificarea", a spus Valverde.

SUSPANS. Spre deosebire de stelisti, avantajati de rezultatul din Turcia, Valverde a declarat ca remiza din acel meci a fost cel mai rau lucru care se putea intampla pentru echipa sa: "Vom merge la Liege pentru a castiga si a ne califica. Suntem singura echipa care depinde numai de ea pentru a se califica de pe primul loc, dar putem sa si pierdem calificarea", a afirmat Valverde.

"Simteam ca plutesc"

Patronul Stelei, Gigi Becali, era ieri in al noualea cer. El a venit la aeroport pentru a intampina delegatia "ros-albastra", plecand apoi cu jucatorii la biroul sau de la Hotel Marriott pentru a-i recompensa.

FLORIN GONGU

ABSENT. Gigi Becali nu a fost la Bilbao, dar a venit la aeroport pentru a-si felicita echipa
Jurnalul National: Cum va simtiti acum?
Gigi Becali: Superbine! Am stat pana la 4 dimineata. Nu am putut sa dorm de fericire.

Unde ati vazut meciul?
La Velvet. Apoi am venit acasa si am stat cu familia. Nici pe nevasta-mea nu am lasat-o sa doarma. Simteam cum pluteam!

Cum ii veti premia pe baieti?
Le dau acum 15.000 de dolari si apoi, daca termina pe locul 2, inca 5.000 de dolari. Asa le-am promis si Gigi Becali e corect. Un roman corect. Cu credinta in Dumnezeu. Cand promite, asa face. Incet, incet spiritele o sa se linisteasca si o sa se vada cine e valoare. Gunoaiele incep sa se arate.

Pleaca vreun jucator in aceasta iarna?
Nici unul! Nu o sa vand nimic. Din contra, tot o sa cumpar. Nici lui Radoi nu-i voi da drumul. Am nevoie de performanta, nu de bani. Vreau sa fac fotbal pentru romani. Am aceleasi ganduri pe care le am si in politica.

La alegeri ati avut un procentaj nu prea bun.
M-au furat ca in codru. Le recomand simpatizantilor mei sa nu mai voteze pe nimeni in turul doi. O sa cer sa se refaca alegerile si atunci voi intra in Parlament.

Cu cine doriti sa pice Steaua in primavara?
Nu ma intereseaza! Ne putem bate cu oricine.

Cum va fi duminica la meciul cu Apulum?
Va fi intrarea libera, ca sa se umple stadionul, sa se bucure toata suflarea stelista.

Zenga va pleca?
Zenga ramane la Steaua. Probabil ca o sa-i dau bani mai multi. Nu trebuie el sa-mi ceara, ii maresc eu salariul.

500 de suporteri i-au asteptat la Baneasa

Aeroportul "Baneasa" a cunoscut ieri una dintre cele mai mari afluente de persoane din ultimii ani. 500 de fani ai Stelei au luat cu asalt aerogara, dornici sa-si aclame idolii in momentul sosirii de la Bilbao.
ISTERIE. Neaga si colegii sai au fost intampinati de sute de fani, precum niste mari invingatori

VEDETE. Charter-ul care a adus delegatia Stelei in Bucuresti a aterizat in jurul orei 14:10, zece minute mai tarziu facandu-si aparitia la aeroport si patronul Gigi Becali, care a afisat o mina extrem de fericita. Iesirea "ros-albastrilor" din avion a fost intampinata cu urale de fani, care au creat o atmosfera extraordinara. Cele mai scandate nume au fost cele ale portarului Hamutovski si atacantului Neaga. "Romania Steaua! Europa Steaua! Oriunde Steaua!" a fost scandarea preferata a suporterilor, refren preluat si de catre presedintele executiv, Mihai Stoica, la iesirea din aerogara.

IRONIE. Stelistii nu au uitat nici de rivala din Stefan cel Mare. Liderul galeriei, Gheorghe Mustata, a lansat si o ironie in directia lui Cristian Borcea. "Am discutat cu baietii sa facem o cheta pentru a-i cumpara un televizor nou, fiindca am auzit ca si-a aruncat aparatul pe geam de suparare miercuri seara!" Ironia a fost continuata si de Meme Stoica: "E frumos si la Braila, dar nu se compara cu Bilbao", aluzie la faptul ca Dinamo juca in Cupa Romaniei in aceeasi zi in care gruparea din Ghencea se califica in primavara europeana.

AU VORBIT. Rezultatul excelent din Cupa UEFA i-a determinat pe jucatorii stelisti sa uite de promisiunea facuta in urma cu cateva saptamani, de a nu mai discuta cu reprezentantii presei pana la inceputul returului. "Noi am vorbit pe teren si s-a vazut acest lucru. Am realizat o mare performanta si, daca eram acum 12 ani, ne-am fi calificat asa cum au facut-o si cei de-atunci", a spus capitanul Mirel Radoi, in timp ce Andrei Cristea si-a cerut scuze fanilor: "Steaua e echipa cu cei mai multi suporteri din Romania. S-a vazut dupa cata lume ne-a asteptat la aeroport. Imi cer scuze pentru ca le-am dat emotii la acea ratare". (Ionut Paduraru)

CLASAMENT - GRUPA A
  • Ferencvaros - FC Basel 1-2
    Rosa (’22) / Rossi (’59), Huggel (’79)
  • Feyenoord - Schalke 2-1
    Kalou (’33, ’41) / Hanke (’7)

  • 1. FEYENOORD 3 2 1 0 6-2 7
  • 2. SCHALKE 4 2 1 1 5-3 7
  • 3. FC Basel 3 1 1 1 4-4 4
  • 4. Hearts 3 1 0 2 2-5 3
  • 5. Ferencvaros 3 0 1 2 2-5 1

    Ultima etapa (16 decembrie): Hearts - Ferencvaros; Basel - Feyenoord
  • CLASAMENT - GRUPA B
  • Athletic Bilbao - STEAUA 1-0
    Etxeberria (’45+1)
  • Besiktas - Standard Liege 1-1
    Okan (’30) / Bangoura (’81)

  • 1. Athletic 3 2 0 1 4-3 6
  • 2. STEAUA 4 2 0 2 4-3 6
  • 3. Besiktas 3 1 1 1 5-4 4
  • 4. Standard 3 1 1 1 3-4 4
  • 5. Parma 3 1 0 2 2-4 3

    Ultima etapa: Standard - Athletic; Parma - Besiktas
  • CLASAMENT - GRUPA C
  • Austra Viena - FC Bruges 1-1
    Gilewicz (’50) / Lange (’90+1)
  • Real Zaragoza - Dniepr 2-1
    Savio (’9), Generelo (’73) / Yezerski (’2)

  • 1. DNIEPR 4 3 0 1 7-5 9
  • 2. Zaragoza 3 2 0 1 4-2 6
  • 3. FC Bruges 3 1 1 1 4-4 4
  • 4. Austria 3 1 1 1 2-2 4
  • 5. Utrecht 3 0 0 3 1-5 0

    Ultima etapa: FC Bruges - Zaragoza; Utrecht - Austra Viena
  • CLASAMENT - GRUPA D
  • Panionios - Dinamo Tbilisi 5-2
    Mantzios (’58, 67 si ’77), Breska (’90+1), Marcora (’90+3) / Kakaladze (’38), Akhalaja (’60)
  • Sporting Lisabona - Sochaux 0-1
    Lonfat (’2)

    Ultima etapa: Newcastle - Sporting; Sochaux - Panionios

  • 1. NEWCASTLE 3 3 0 0 7-0 9
  • 2. SPORTING 3 2 0 1 8-2 6
  • 3. Sochaux 3 2 0 1 3-4 6
  • 4. Panionios 3 1 0 2 6-7 3
  • 5. Dinamo 4 0 0 4 2-13 0 * Echipele scrise cu majuscule sunt deja calificate in 16-imi
  • ×