x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Becali vs Becali

Becali vs Becali

20 Mar 2004   •   00:00

Maine seara se disputa primul mare derby al returului. Se vor infrunta Steaua lui Gigi Becali si Rapidul lui Ioan Becali. Stelistii au promisi 2.000 de dolari pentru victorie. Partida va incepe la ora 20:00, fiind transmisa in direct de TV Romania 1.

Razboiul rece dintre verii Ioan si Gigi Becali a transformat derby-ul Steaua-Rapid dintr-o confruntare fotbalistica intr-una a marilor orgolii.

Trecut conflictual

Va fi si o disputa intre doi fosti coechipieri in Ghencea, Victor Piturca si Dan Petrescu. Actualul antrenor al Stelei l-a condus pe cel al Rapidului de pe banca tehnica a echipei nationale. Daca acum rivalitatea este traditionala, din punct de vedere al cluburilor pe care le pregatesc, intre ei a existat un conflict puternic in anul 1999, cand Piturca era selectioner, iar Petrescu a fost in tabara dirijata de Ioan Becali, ce-i avea ca lideri pe Hagi si Gica Popescu. Scandalul a degenerat si s-a incheiat cu inlaturarea acestuia de la carma reprezentativei, pe care o calificase la Euro 2000 fara infrangere. Asta dupa ce, cu un an inainte, conform unor surse federale, in Norvegia, la primul meci al lui Piturca pe banca tricolorilor, "Bursucul" s-a suparat ca nu a fost desemnat capitan al echipei, fiindca in tribuna se aflau observatori de la Ajax, care venisera sa-l monitorizeze.

Piti: "Avem prima sansa"

Acum, Dan Petrescu va veni in Ghencea ca adversar, fanii fiind revoltati de faptul ca "Bursucul" a ales Rapidul. "Nu ar fi corect ca suporterii sa-l fluiere pe Dan Petrescu, pentru ca a sarutat steagul Rapidului. In Giulesti a devenit o traditie ca antrenorii care au jucat la alte echipe sa faca acest gest", a spus, impaciuitor, Piturca.

Tehnicianul zice ca Steaua porneste cu prima sansa: "Faptul ca jucam acasa, in fata propriilor suporteri, precum si faptul ca echipa noastra pare mai omogena, ne plaseaza, oarecum, in postura de favoriti. Meciul, chiar daca nu este derby-ul original al campionatului, va fi deschis oricarui rezultat pentru ca ambele echipe isi vad numai de joc".

Antrenorul stelist nu a vrut sa declare nimic legat de Ioan Becali, inamicul sau, dar a reactionat ironic cand a auzit ca nici fratele acestuia, Victor, nu va fi prezent la meci: "Asta chiar e o tragedie!". Referitor la adversitatea dintre cei doi veri, Piti a spus: "Nu exista nici o ambitie in plus. Joaca Steaua cu Rapid". Ros-albastrii nu vor conta pe Curt, suspendat, iar prezenta lui Rachita este foarte putin probabila, acesta neavand timp sa se refaca dupa intinderea din meciul de la Brasov.

Gigi suplimenteaza primele

Patronul Stelei, Gigi Becali, afisa un optimism debordant: "Meciul cu Rapid este unul usor pentru noi! Mi-as dori o victorie la 3 goluri diferenta si as face pariu pe orice ca vom invinge. Trebuie sa se intample un miracol ca Steaua sa se impiedice de Rapid sau sa piarda campionatul! Cand spun asta ma bazez pe valoarea echipei, pe jocul ei si pe omogenitatea lotului. Nu exista echipa periculoasa pentru Steaua in campionat".

Boss-ul ros-albastrilor a decis sa ii motiveze pe jucatori intr-un mod inedit. Astfel, prima de victorie va fi de 2.000 de dolari, iar pentru fiecare gol diferenta in favoarea Stelei, aceasta va creste cu cate 1.000 de dolari. Gigi Becali a gasit si explicatia pentru care verii sai nu vor sa vina pe stadionul din Ghencea: "Nu mai pot eu! Le e frica de rezultat si de umilinta". Presedintele executiv, Mihai Stoica, spune ca acest joc nu este decisiv pentru gruparea din Ghencea: "Un joc capital nu poate fi, pentru ca echipa noastra a avut rezultate bune si anul trecut impotriva celor doua mari rivale, dar nu a castigat, totusi, campionatul".
( PAUL AND ONE, MIHAI IGROSANU )


Ultimele confruntari

Ultima victorie a rapidistilor in Ghencea s-a petrecut in turul campionatului 1999/2000, cand s-au impus cu 3-1. De atunci giulestenii nu au mai castigat nici macar pe teren propriu. In tur, partida s-a desfasurat pe "Lia Manoliu" si s-a terminat la egalitate, 1-1, prin golurile inscrise de Badoi (‘62) si Pitu (‘72). Iata rezultatele inregistrate in campionat intre cele doua combatante din 1999 incoace.


"Ma gandesc mai putin la orgolii"

Daca Mirel Radoi este stalpul defensivei, Dorinel Munteanu este antrenorul din teren al Stelei. Cel mai experimentat fotbalist care va evolua duminica seara in Ghencea spune ca este concentrat la fel inaintea tuturor partidelor.

  • Jurnalul National: Dorinel, vei juca din nou un derby bucurestean.

    Dorinel Munteanu: Da, imi dau seama ca este un meci al marilor orgolii, mai ales fiindca Steaua si Rapid au multi suporteri.

  • Va veti gandi pe teren si la disputa dintre conduceri?

    Este si o disputa a conducerilor, si acest lucru ar trebui sa ne motiveze in plus. Totusi, eu unul ma gandesc mai putin la orgolii si mai mult la obiectivul nostru fixat pentru acest meci: cele 3 puncte.

  • Concentrarea este mai mare pentru tine la un asemenea meci?

    Sigur, va fi un joc mult mai important decat unul cu o echipa de provincie, dar eu cred ca jucatorii Stelei ar trebui sa fie montati la fel cu prilejul fiecarei etape de campionat.

  • Cat va mai juca Dorinel Munteanu?

    Cred ca un an, un an si jumatate mai pot sa joc la un nivel inalt.


Momentul adevarului in familia Becali

Conducerea Rapidului spune ca intalnirea cu Steaua nu este una decisiva. Cu toate acestea, in cazul unei victorii, jucatorii lui Dan Petrescu vor fi recompensati de catre presedintele Ioan Becali cu cate 3.000 de dolari de fiecare jucator.
SORIN ANGHEL

Chiar daca o infrangere cu Steaua poate alunga Rapidul din cursa pentru titlul de campioana, giulestenii sustin ca disputa de maine seara, din Ghencea, nu este una decisiva pentru ei.

PERDEA. Unul dintre motivele pentru care rapidistii nu pun eticheta "capital " pe derby-ul cu Steaua il reprezinta si orgoliul nemasurat al lui Ioan Becali, care nu vrea sa piarda in fata varului sau, Gigi Becali, patronul stelistilor.

"Pentru noi, o victorie inseamna continuarea luptei pentru primele doua locuri. O infrangere inseamna o situatie dificila in cursa pentru obtinerea unui loc care sa ne permita sa participam intr-o cupa europeana. Cu un punct ne mai putem agata in continuare de celelalte echipe care lupta pentru titlu", a spus Ioan Becali despre confruntarea de maine seara.

ABSENT. Presedintele Rapidului a anuntat ca nu va fi prezent in Ghencea, preferand sa urmareasca meciul din fata televizorului. "Mi-am propus ca pana la finalul campionatului sa nu mai apar in nici un show de televiziune si sa nu calc pe stadionul din Ghencea", a precizat boss-ul rapidist.

OBIECTIV: 1 GOL. In vederea confruntarii de maine seara, antrenorul Dan Petrescu nu poate conta pe Sabin Ilie, suspendat. "Sper ca pana la ora jocului Irimia si Ziyati sa fie refacuti. Oricum, doar eu voi fi cel care va decide cine va juca. Nimeni nu se poate baga peste ideile mele. Meciul cu Steaua este foarte important, dar noi nu trebuie neaparat sa castigam. Este mai important sa marcam un gol. Suntem datori sa inscriem. Nu ma intereseaza cum voi fi primit in Ghencea de galeria Stelei. Pentru mine, acum conteaza doar Rapidul. Am mai jucat acolo cu Nationalul si am castigat cu 2-0. Meciul cu Steaua este mai usor de pregatit decat cel cu Oradea, pentru ca jucatorii sunt foarte montati", a declarat Dan Petrescu, antrenorul Rapidului.


"Steaua i-a intors spatele"

Dan Petrescu a crescut intr-un mediu ros-albastru, tatal lui, Laurentiu Petrescu, fost militar de cariera, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai inflacarati sustinatori ai Stelei. Dragostea colonelui in rezerva pentru Steaua s-a sfarsit.
MADALINA CORBEANU

  • Jurnalul National: Domnule Petrescu, sunteti multumit de realizarile fiului?

    Laurentiu Petrescu: Foarte multumit. Ca jucator, Dan a cunoscut fotbalul de performanta la cel mai inalt nivel. A lasat usi deschise peste tot. Englezii il mai pomenesc si acum si il includ in diverse topuri.

  • Ce v-a spus dupa ce a preluat Rapidul?

    S-a aratat foarte increzator. E multumit ca are un colectiv bun si cred ca in scurt timp suporterii vor fi multumiti de el.

  • Care credeti ca sunt atuurile lui ca antrenor?

    Este un baiat serios si va incerca sa transmita asta si elevilor lui. El incearca sa aduca in fotbalul romanesc metode noi, pe care le-a invatat in Anglia si pe care le considera foarte utile.

  • Cu cine veti tine in meciul de maine?

    Nu mai sunt un sustinator al Stelei. Nici nu vreau sa mai aud de ei. Cand Dan s-a intors dupa 10 ani din Anglia, nimeni de acolo nu l-a intrebat macar ce are de gand. Nici macar soldatul de la poarta. Cred ca merita acest lucru, pentru ceea ce a facut pentru aceasta echipa. Ati trecut de tot in tabara Rapidului... Normal, voi tine pumnii pentru echipa fiului meu. M-am nascut si am crescut in Giulesti, dar am tinut cu Steaua. Dan a crescut in Ghencea si a ajuns la Rapid. Asta e viata.

  • Un pronostic pentru partida de duminica?

    In duelul cu Piti, nu poti fi sigur de nimic. Orice se poate intampla.

Se anunta spectacol in tribunele din Ghencea

O factiune a galeriei steliste, "Titan Boys", alcatuita din aproximativ 150 de persoane, nu va sta la peluza. "Titan Boys" si-au cumparat bilete la tribuna a doua, pentru a fi cat mai aproape de Dan Petrescu, pentru a-i face viata grea. "A ajuns "Bursucul" sa sarute carpa rapidista fiindca asa ii cer suporterii de acolo?! A uitat de unde a plecat?! Ii vom face zile amare si va regreta ca a tradat clubul nostru!", a declarat unul dintre fanii inversunati. Galeria "militara " a pregatit o coregrafie speciala, pe care prefera s-o pastreze secreta pana la ora partidei. De partea cealalta, suporterii rapidisti vor veni direct de la meciul de handbal feminin Rapid - Viborg. Ei dispun din reciprocitate de 5.000 de bilete, pe care le vor imparti in fata stadionului Ghencea. In plus, fanii giulesteni vor sa mai cumpere 2.000 de bilete. (Catalin Fainisi)

Dan Petrescu sta pe banca

"Lumea a inceput sa ma critice ca vin cu obiceiuri straine, care nu vor prinde. Englezii au adus francezi si italieni pentru a patrunde in cupele europene. Noi critica m tot ce e nou. Daca se continua in ritmul asta, n-o sa ne mai calificam niciodata la turneele finale, din cupele europene nu vom fi eliminati in primul tur, ci inca din cele preliminare si vom ajunge sa nu mai vindem nici un jucator in strainatate", a spus nervos "Bursucul", care a anuntat ca la meciul cu Steaua va lua loc pe banca de rezerve. "Pana ajung din tribuna la banca de rezerve se termina meciul", a justificat tehnicianul Rapidului.

Sabin e prieten cu Nanu

"Sabin nu merita eliminat. El vrea tot timpul sa castige si de asta a reactionat asa. A fost provocat si din aceasta cauza l-a lovit pe Nanu, cu care este prieten. Oricum, cine ia cartonas rosu nu poate scapa neamendat de catre clubul nostru. La partida cu Otelul, arbitrul, in loc sa ne dea 5%, ca la gazde, ne-a luat 10%", a declarat Dan Petrescu.


"Nu mai pot eu ca nu vin verii mei la meci! Le e frica de rezultat si de umilinta pe care o vor suferi! "
Gigi Becali, actionar majoritar Steaua

"Conteaza fantastic acest meci pentru noi! Este unul capital. Dinamo probabil va castiga la Oradea si s-ar putea desprinde, daca noi vom pasi gresit"
Victor Piturca, antrenor Steaua

"Nu ne aflam inaintea unei dispute in familie. Becali nu e Rapid si nici Copos nu e Rapid, iar Steaua e Steaua"
Ioan Becali, presedinte Rapid

"Meciul cu Steaua nu e decisiv. Chiar daca Steaua va castiga, campionatul se joaca in continuare pentru ca s-au mai vazut situatii in care au fost recuperate diferente si mai mari"
Dan Petrescu, antrenor Rapid


DERBY - Stiri

Iordanescu, contra Federatiei!

Dupa ce Comitetul Executiv a decis suspendarea pe termen nelimitat a celor 4 jucatori stelisti in lipsa sa, selectionerul Iordanescu a adoptat o pozitie total diferita. "Am nevoie de orice jucator la echipa nationala. Nu-mi pot permite acum sa-mi restrang aria de selectie", a marturisit ieri Generalul. Acesta n-a apucat inca sa discute cu presedintele FRF, Mircea Sandu, insa intentiile sale de a-i chema pe stelisti la meciul amical cu Scotia sunt cat se poate de clare. "E adevarat ca scandalul pe aceasta tema s-a prelungit prea mult, dar nam auzit nimic oficial. Ma bucur daca nea Puiu a revenit la sentimente mai bune", a spus ieri Dorinel Munteanu. (Mihai Igirosanu)

Mihai Stoica nu vrea la Liga

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, l-a nominalizat, ieri, ca posibil succesor al sau si pe conducatorul stelist, Mihai Stoica. Presedintele executiv al ros-albastrilor a declarat: "Pai, daca cei la care se gandea domnul Dragomir s-au facut antrenori, a venit acum si randul meu! Sunt onorat ca m-a nominalizat, dar pentru mine este mai importanta Steaua decat o functie de conducere la LPF sau FRF. Mie inca nu imi vine sa cred ca am ajuns sa ocup aceasta functie la cel mai mare club din tara". (Paul Andone)

Piti, ingrijorat de starea gazonului

In cursul zilei de ieri, angajatii Stelei faceau ultimele retusuri in tribunele stadionului Ghencea. Pe langa inscriptionarea tribunei I cu simbolurile Cupei Campionilor Europeni si stema clubului, stelistii au finisat si tribuna oficiala, unde domina culorile "ros-albastre". La finalul conferintei de presa, Victor Piturca a coborat pentru a inspecta gazonul, declaranduse ingrijorat de starea acestuia. Peste cateva ore, patronul Gigi Becali a venit sa discute cu jucatorii, promitand ca va aduce o tabela ultra-moderna pe Ghencea si va face gazonul de nivel occidental. (Catalin Fainisi)

×