x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Alexandru Bologa e campion paralimpic la judo

Alexandru Bologa e campion paralimpic la judo

de Redacția Jurnalul    |    06 Sep 2024   •   18:08
Alexandru Bologa e campion paralimpic la judo

UPDATE : Alexandru Bologa a câștigat vineri medalia de aur la para judo, în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Paris 2024. Bologa a devenit campion olimpic la categoria -73 kg J1. Românul l-a învins în finală prin Ippon pe kazahul Yergali Shamey, campionul mondial din 2022.

Alexandru Bologa, lider al clasamentului mondial, de două ori medaliat cu bronz, la Rio de Janeiro și la Tokyo, și dublu campion european, a câștigat în mod categoric finala în fața oponentului din Kazakhstan.

Bologa a făcut un prin Waza-Ari, după doar 27 de secunde, cu un procedeu Seoi-nage, pentru ca după un minut și 22 de secunde să reușească un nou Waza-Ari, cu un procedeu Ippon-Seoi-nage, care i-a adus victoria înainte de limită, prin Ippon.

Alexandru Bologa, antrenat de Gergely Tamas, a devenit astfel campion olimpic în premieră, la a treia sa participare olimpică.

El a declarat încă înainte de Paris 2024 că visează să participe și la Jocurile paralimpice de la Los Angeles.

Alexandru Bologa s-a calificat în finala competiției de para judo de la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, la -73 kg, categoria J1, după ce l-a învins în semifinală pe brazilianul Harlley Damiao Pereira Arruda.

În sferturile de finală, Bologa l-a învins pe uzbekul Shokhrukh Mamedov.

Categoria J1 include sportivii complet nevăzători sau cu percepție luminoasă foarte redusă. Sportivii din această categorie nu pot percepe forme sau detalii vizuale.

La categoria J2, tot la 73 kg., judoka român Daniel Vargoczki s-a clasat pe locul 7, după ce a pierdut în recalificările pentru un loc în finala mică.

 

Știre inițiala: Alexandru Bologa s-a calificat în finala competiției de para judo de la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, la -73 kg, categoria J1. Românul l-a învins în semifinală pe brazilianul Harlley Damiao Pereira Arruda.

Bologa, de două ori medaliat cu bronz, la Rio de Janeiro și la Tokyo, va lupta acum în premieră pentru medalia de aur.

Românul s-a impus în fața brazilianului la capătul celor 4 minute de luptă, după ce a punctat cu un Waza-Ari, iar adversarul său a primit două penalizări, pentru noncombativitate și pentru ruperea prizei.

În sferturile de finală, Bologa l-a învins pe uzbekul Shokhrukh Mamedov, iar în finală îl va întâlni pe kazahul Yergali Shamey, campionul mondial din 2022.

Categoria J1 include sportivii complet nevăzători sau cu percepție luminoasă foarte redusă. Sportivii din această categorie nu pot percepe forme sau detalii vizuale.

La categoria J2, tot la 73 kg., judoka Daniel Vargoczki a fost învins prin Ippon, în sferturile de finală, de campionul european, georgianul Giorgi Kaldani.

Daniel Vargoczki va evolua astfel, tot vineri, în recalificări, pentru a obține un loc în finala mică pentru medalia de bronz, cu francezul Nathan Petit.

(sursa: Mediafax)

 

×