x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bundesliga / Hoffenheim, miracolul german

Bundesliga / Hoffenheim, miracolul german

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Oct 2008   •   00:00
Bundesliga / Hoffenheim, miracolul german


TSG 1899 Hoffenheim. Liderul la zi al campionatului german, surpriza cea mai importantă oferită mişcării fotbalistice din Europa. „Miracolul TSG”, condus de profesorul Ragnick şi susţinut financiar de fostul fotbalist – miliardar între timp – Dietmar Hopp a creat o adevărată frenezie în rândul germanilor. Cine este Hoffenheim, cum au ajuns aici?. Un traseul care pleacă din liga a VIII-a germană, descris riguros de presa germană, explică totul.



Apariţia clubului german s-a produs la 1 iulie 1899. Aflaţi într-un bar în care îşi omorau timpul liber, 20 de oameni au pus pe hârtie proiectul clubului de gimnastică Turnverein Hoffenheim. Peste o jumătate de secol, în 1945, clubul de gimnastică s-a unit cu cel de fotbal - Fusballverein Hoffenheim, fondat în 1921. Ce s-a întâmplat din acest moment reprezintă o regulă a evoluţiei, o lecţie despre cum să investeşti în sport. O lecţie pe care ar trebui să şi-o însuşească inclusiv patronii cluburilor din România. Că se numesc Gigi Becali, George Copos, Fahti Taher, Cristi Borcea sau „Agamiţă Dandache”, cu toţii ar trebui să deschidă ochii şi să înţeleagă că vorbele sforăitoare nu ţin locul strategiilor şi investiţiilor făcute cu cap.

Antivirus contra Bundesliga
În 1990, echipa evolua în liga a VIII-a germană, divizia de amatori Baden-Wurttemberg A-Liga.  După două decenii ocupă primul loc în Bundesliga. Ascensiunea echipei din orăşelul de 3.000 de locuri din sud-vestul Germaniei a început în 1990, moment care a coincis cu  implicarea financiară a miliardarului Dietmar Hopp. Prima măsură luată de fostul fotbalist, ajuns miliardar, a fost aceea de a fi transferaţi numai jucători de sub 24 de ani. Politica lui Hopp a continuat, Hoffenheim având şi în prezent  cel mai tânăr lot din Bundesliga. Omul de afaceri este unul dintre cei mai bogaţi germani, fiind fondatorul companiei de software SAP. Cel mai important transfer a fost cel al mijlocaşului brazilian Carlos Eduardo, transferat de la Gremio pentru aproximativ 7 milioane de euro. Hopp a încercat în 2005 să unească formaţiile TSG Hoffenheim, FC Astoria Walldorf şi SV Sandhausen pentru a crea echipa FC Heidelberg 06, dar ideea a fost abandonată din cauza neînţelegerilor cu cele două cluburi, unul dintre motive fiind şi amplasarea noului stadion, în Heidelberg sau Eppelheim.

Profesorul fotbal
Hoffenheim i-a „tocat” miliardarului în ultimii 18 ani aproape 150 de milioane de euro. Au fost suficienţi pentru ca echipa să atingă aceste performanţe. Sumele investite i-au adus mereu comparaţii cu miliardarul rus Roman Abramovici, patronul lui Chelsea. De fiecare dată a racţionat iritat la comparaţii,  explicând că a investit bani la echipă pentru a câştiga titluri, nu pentru că "vrea să fie la modă" sau să aibă o "jucărie".  A investit şi în infrastructură şi în echipele de juniori şi tineret, care au grupe de jucători cu vârste de la 12 la 19 ani. Echipa a obţinut promovarea în liga a treia cu ajutorul fotbaliştilor crescuţi la club, apoi Hopp a schimbat macazul. Pentru a pregăti echipa pentru pasul spre Bundesliga  trebuia să aducă un tehnician cu experienţă.  Astfel, Ralf Rangnick a preluat echipa în 2006, după ce a mai antrenat echipe precum VfB Stuttgart (1999-2001), Hannover 96 (2001-2004) sau Schalke 04 (2004-2005), iar obiectivul său a fost promovarea în prima ligă în cel mult trei sezoane. În primul sezon a terminat pe locul 2, reuşind promovarea în liga secundă. La echipă au mai fost aduşi fotbalişti precum Wellington, Demba Ba, Per Nilsson sau Andreas Ibertsberger.  Echipa a devenit tot mai cunoscută, iar stadionul Dietmar-Hopp Stadion, o arenă cu 6.350 de locuri, era prea mică şi nu îndeplinea standardele minime cerute de Liga Germană de Fotbal. Hopp a finanţat construirea unui stadion, în Sinsheim, cu o capacitate de 30.000 de locuri, care va fi gata la începutul anului viitor, iar până atunci echipa dispută meciurile pe stadionul Carl-Benz, situat în oraşul Mannheim, având o capacitate de 26.000 de locuri.

Recordurile buturugii mici

Clubul din Hoffenheim, suburbie cu puţin peste 3.000 de locuitori, are în prezent aproximativ 1.800 de suporteri înregistraţi, de 70 de ori mai puţini decât cel mai titrat club din Germania, Bayern Munchen. Asta nu l-a împiedicat pe  Jurgen Klinsmann să  anticipeaze că TSG 1899 Hoffenheim va deveni "una dintre superputerile fotbalului german".  După 9 etape, TSG Hoffenheim este liderul primei divizii germane, cu 19 puncte acumulate. Cu toate acestea antrenorul Ralf Rangnick, a afirmat că echipa nu are încă motive să se bucure de faptul că este pe primul loc, iar duminică, după victoria cu 3-0 în faţa lui Hamburg a spus că nu este cazul "să danseze pe mese" datorită rezultatelor. Echipa venită din liga a doua are în lot şi golgheterul la zi al campionatului, bosniacul Vedad Ibisevic, jucător care a reuşit 10 goluri şi 4 pase de gol.


TRASEU

Evoluţia echipei până în prima ligă: 1990/1991-liga a VIII-a (provomovare), 1991/1992-liga a VII-a (promovare), 1992-1995-liga a VI-a, 1995/1996-liga a VI-a (promovare), 1996-1999-liga a V-a, 1999/2000-liga a V-a (promovare), 2000/2001-liga a IV-a (promovare), 2001-2006-liga a III-a, 2006/2007-liga a III-a (promovare), 2007/2008-liga a II-a (promovare), 2008/2009-Bundesliga.

×
Subiecte în articol: sport echipa hoffenheim