x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cazul "Bratu" - Evaziune fiscala mare

Cazul "Bratu" - Evaziune fiscala mare

de Dragos Stoica    |    15 Mar 2006   •   00:00
Cazul "Bratu" - Evaziune fiscala mare

Controlul efectuat de ANAF in actele Rapidului a relevat faptul ca gruparea patronata de George Copos nu a inregistrat in contabilitate decat 100.000 de dolari din 1,75 milioane, suma totala platita de Galatasaray pentru transferul lui Bratu.

La o luna dupa ce autoritatile statului s-au implicat in elucidarea misterului ce planeaza asupra transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray, ANAF a ajuns la concluzia ca giulestenii sunt in culpa.

PREJUDICIU. Forul condus de Sebastian Bodu a constatat ca grosul sumei platite de turci pentru achizitionarea jucatorului nu se regaseste si in actele contabile ale gruparii de langa Podul Grant, iar prejudiciul cu care statul a fost pagubit in acest caz se ridica la 1,4 milioane RON. Artificiul facut de conducatorii Rapidului a fost ca au inregistrat venituri din activitati economice de 1,75 milioane de dolari, cat a platit Galatasaray, dar in actele contabile au fost trecuti numai 100.000 de dolari. "Aferent acestor venituri neinregistrate, Garda Financiara a estimat ca bugetul de stat a fost prejudiciat, prin nedeclarare si neplata, cu suma de aproximativ 14 miliarde de lei vechi", se precizeaza intr-un comunicat emis de ANAF.

DIFERENTE. Din suma totala pe care Galatasaray s-a angajat sa o achite "visiniilor", 1,75 milioane de dolari, clubul roman nu poate justifica in prezent cu acte decat 630.230 de dolari, din care 100.000 de dolari in 2003. Totodata, Gica Popescu a incasat de la clubul turc suma de 600.000 de dolari, iar Ioan Becali a primit 500.000 de dolari. "Cei doi nu au virat catre AFC Rapid respectivele sume, retinandu-le cu titlu de imprumuturi acordate de AFC Rapid. Atat incasarea sumelor, cat si acordarea acestora ca imprumuturi nu au fost insa inregistrate in evidenta contabila a AFC Rapid", afirma ANAF. Gica Popescu a mai incasat ulterior un milion de dolari de la Galatasaray, dar banii nu au fost declarati pe anul fiscal 2003.

DNA
Procurorii anticoruptie au solicitat ieri Politiei Romane, Parchetului instantei supreme si altor institutii sa le remita dosarele pe care le-au constituit ca urmare a unor sesizari privind tranzactii neinregistrate in contabilitatea cluburilor de fotbal. Potrivit unor surse judiciare, aceasta solicitare a aparut ca urmare a mediatizarii tran-sferurilor in cazurile Bratu si Mutu. Saptamana trecuta, directorul Departamentului International din cadrul FRF, Florin Prunea, a pus la dispozitia reprezentantilor IGP si ai Interpol documente in cazurile transferurilor celor doi fotbalisti. Surse din cadrul FRF sustin ca DNA este acum pe urma transferurilor lui Ciprian Marica, Razvan Rat, Florin Cernat si Marius Niculae. Conform presei italiene, Adrian Mutu ar fi fost transferat de la Dinamo la Inter Milano in ianuarie 2000 in schimbul a 6 milioane de dolari, cu 3,9 mai mult de-cat apare in documentul de transfer aflat in arhiva lui Dinamo. Cazul este investigat de ANAF, aceasta institutie obtinand deja documentele aflate la milanezi. La 3 martie, site-ul oficial al "cainilor" anunta: "Documentatia releva ca suma stipulata in contractul de transfer, de 2,1 milioane de dolari, a fost incasata integral de clubul Dinamo".
×
Subiecte în articol: sport dolari