x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dupa 4 ani, Mihai Stoichita s-a intors in Divizia A, la Constanta - "Multi vor d

Dupa 4 ani, Mihai Stoichita s-a intors in Divizia A, la Constanta - "Multi vor d

29 Iun 2004   •   00:00
Dupa 4 ani, Mihai Stoichita s-a intors in Divizia A, la Constanta - "Multi vor d

In anul 2000, Mihai Stoichita antrena pe FC National. Cand a primit o oferta de la cea mai bogata echipa a Moldovei, Serif Tiraspol, a profesat numai peste hotare. De vineri, cand a condus primul antrenament, el este noul tehnician al Farului.

CATALIN FAINISI, MIHAI IGIROSANU - Constanta

De acum 4 ani si pana in prezent, Mihai Stoichita a capatat o experienta foarte mare antrenand in toate colturile exotice ale hartii fotbalistice.

GLOBETROTTER. De la Serif Tiraspol, unde a stat un sezon, cucerind titlul, tehnicianul roman a plecat alaturi de Marius Lacatus in Panama, unde a fost selectionerul echipei nationale a lui Dely Valdes, cunoscutul atacant din Primera Division. Din America Centrala, "Lippi" s-a apropiat din nou de casa, mai intai la sud de Dunare, unde a pregatit pe Litex Loveci, de unde l-a vandut pe Svetoslav Todorov la West Ham pe 4 milioane de lire, "era pus pe lista de transferari, iar noi l-am fortat. Tot eu l-am adus pe sarbul Jankovici, titularizat de bulgari", si Ankaragucu, semnand apoi cu federatia armeana de fotbal si pregatind, in paralel, "nationala" Armeniei si campioana Pyunik Erevan. De aici a fost vandut portarul nationalei la Marseille.

MISIUNE. Dupa ce vineri a condus primul antrenament al echipei, Stoichita a fost prezent sambata in tribuna oficiala a stadionului "Gheorghe Hagi", alaturi de intreaga conducere a Farului, in frunte cu patronul Gheorghe Bosanceanu. El s-a inteles pentru un contract pe un an cu drept de prelungire pentru inca unul. "Am fost impresionat de ceea ce este dispus domnul Bosanceanu sa ofere echipei si am credinta ca vom face o treaba buna. Sunt convins ca multi dintre "prietenii" mei vor spune ca daca Farul n-a retrogradat, o va face sub comanda mea", a spus Stoichita.

"Cosmarul" lui Lucescu

Tocmai pentru ca il respecta foarte mult si il considera cel mai bun antrenor roman al tuturor timpurilor, Mihai Stoichita este mandru ca ambele performante pe plan intern au fost reusite in dauna lui Mircea Lucescu. "In 1998, cand eram la Steaua, i-am luat titlul lui Mircea Lucescu si Rapidului." Chiar daca obtinuta la penalty-uri, cealalta performanta notabila a lui "Lippi" impotriva lui Lucescu s-a consemnat in finala Cupei din 1998, cand Steaua a invins Rapidul. "Imi amintesc faptul ca eu, ca jucator, am fost primul care l-a retrogradat pe antrenorul Mircea Lucescu. In 1979, jucam la Jiul Petrosani, iar dansul era antrenor-jucator la Corvinul Hunedoara. In ultima etapa, daca Jiul facea egal sau pierdea cu Steaua, la Petrosani, Corvinul ramanea in Divizia A. Am inscris golul victoriei cu 1-0 si Lucescu a retrogradat."

A revenit pentru "Smantanica"

"Lippi" a dezvaluit unul dintre motivele pentru care a renuntat la periplul fotbalistic extern. "Am vorbit cu nevasta mea de curand si mi-a spus ceva care m-a marcat. La gradinita, in preajma Pasteilor, fiica mea a fost intrebata ce isi doreste de Iepuras. Raspunsul ei a fost unul care mi-a frant inima: VREAU SA VINA TATI ACASA! Nu puteam sa mai raman, mai ales ca "Smantanica" implineste 7 ani si va pleca la scoala in aceasta toamna. Doar nu era sa o duc sa faca scoala in Armenia... Totusi, nu e exclus ca sotia mea sa fie o escroaca sentimentala", a glumit Stoichita.

"Am luat plasa cu Zicu"

Bosanceanu a vorbit si despre jucatorii care au fost imprumutati la Farul pe filiera Dinamo. "In cazul lui Zicu, noi am fost pacaliti oarecum. Farul trebuia sa primeasca 10% din suma de transfer a jucatorului la Inter. Jumatate din acest procent trebuia platita de Dinamo, iar jumatate de firma fratilor Becali. Noi am luat banii de la Dinamo, dar ceilalti ne-au lasat cu ochii in soare. Sa le cerem drepturile nu avem cum, fiindca Becali nu este un oficial in fotbalul romanesc si nu poate fi tras la raspundere de FRF sau LPF. Acum, Baltoi s-a intors la Dinamo, noi am luat dublul banilor platiti pentru imprumutul lui si suntem coproprietari, cu 50% din actiunile jucatorului. Pentru un transfer al lui Baltoi, Dinamo va trebui sa aiba si aprobarea Farului. Altfel, tranzactia nu se poate efectua".

Lefkaritis, la Farul

Marios Lefkaritis, presedintele federatiei cipriote, este prieten cu presedintele FRF, Mircea Sandu, si partener de afaceri cu Bosanceanu. "La fel ca si mine, el este armator, desi afacerile lui cu nave sunt intermediate de o firma specializata. Marios detine toate rafinariile din Cipru, Lina si Petrolina fiind afaceri exclusive ale familiei. L-am cunoscut acum cativa ani, apoi i-am vandut o nava si ne-am mai apropiat. A venit la meciurile Farului si i-am propus functia respectiva. A acceptat-o fara sa se gandeasca mult."

Interviu - Visurile de marire ale unui armator

Afacerist de succes, "marinar", asa cum ii place sa se intituleze, Gheorghe Bosanceanu (foto) este unul dintre patronii din Divizia A care prefera sa nu iasa in fata prin declaratii.

  • Jurnalul National: De ce ati insistat pentru Mihai Stoichita?

    Gheorghe Bosanceanu: Este un antrenor care si-a dovedit valoarea pe plan international si poate ajuta echipa sa ajunga acolo unde-mi doresc eu de 4 ani, de cand am preluat-o: in cupele europene. Eu voi asigura linistea financiara a tuturor oamenilor din club, iar anul acesta nu vom mai pierde nici un jucator.

  • De ce ati incheiat colaborarea cu Ion Marin? V-a salvat de la retrogradare.

    Motivul a fost simplu si tine de o intelegere dintre mine si el. Atunci cand l-a adus pe dinamovistul Bogdan Onut, pe care eu nu l-am dorit, domnul Marin mi-a spus ca garanteaza pentru el cu postul: atunci cand va pleca jucatorul va pleca si el. Saptamana trecuta ne-am intalnit, a constatat ca Onut nu mai e la Farul, ne-am strans mainile si ne-am vazut fiecare de drumul lui.

  • De ce nu l-ati dorit pe Onut?

    Fiindca este genul de jucator pe care nu te poti baza din motive cunoscute de toata lumea. Farul s-a curatat de astfel de jucatori inca din vara anului 2000, cand a retrogradat. Imi aduc aminte si acum de episodul Onesti, cand am jucat impotriva arbitrilor, a adversarilor si a acelor jucatori de la noi din echipa. S-a vazut cum sunt ei, fiindca au si plecat, ramanand din "garda veche" doar Abaluta.

  • Dar v-ati implicat in astfel de jocuri?

    De atunci am inceput cu un lot tanar si am facut tot posibilul pentru a face performanta. Chiar si anul acesta, cand ne aflam intr-o situatie grea, pierzand puncte chiar cu echipele retrogradate, i-am strans pe jucatori si le-am spus ca doar ei se pot salva. Noi nu participam la nici un meci strategic, indiferent de situatie.
  • ×
    Subiecte în articol: sport stoichita