x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport EURO 2008 / Victoria Spaniei creşte recordul la vîndut tricouri şi bere, dar nu ajută economia naţională

EURO 2008 / Victoria Spaniei creşte recordul la vîndut tricouri şi bere, dar nu ajută economia naţională

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Iul 2008   •   00:00
EURO 2008 / Victoria Spaniei creşte recordul la vîndut tricouri şi bere, dar nu ajută economia naţională

12:02 • Producătorii de bere şi vînzătorii de tricouri ale naţionalei iberice au înregistrat vînzări record în urma cîştigării campionatului european de fotbal de către Spania. Cu toate acestea, cifrele record înregistrate la vînzarea acestor produse nu vor fi de mare folos economiei spaniole, care se confruntă cu probleme.

Producătorii de bere şi vînzătorii de tricouri ale naţionalei iberice au înregistrat vînzări record în urma cîştigării campionatului european de fotbal de către Spania. Cu toate acestea, cifrele record înregistrate la vînzarea acestor produse nu vor fi de mare folos economiei spaniole, care se confruntă cu probleme.

PROBLEME ECONOMICE. Guvernul socialist spaniol, asaltat de date economice care par să se înrăutăţească pe zi ce trece, ar putea fi dezamăgit dacă se aşteaptă ca un astfel de eveniment să pună capăt scăderii vînzărilor în sectorul de retail. Un astfel de factor ar fi de dorit pentru susţinerea economiei, al cărei stîlp principal de susţinere, construcţiile, a fost puternic lovit. “Euro 2008 ar putea avea un efect pozitiv asupra industriei textile, asupra cheltuielilor publicitare sau a creşterii vînzărilor în presa sportivă, însă în termeni de produs intern brut, efectul va fi unul minimal şi tranzitoriu”, a spus un economist al Banco Urquijo, Antonio Zamora. Acesta estimează că victoria cu 1-0 a Spaniei asupra Germaniei, va contribui la creşterea PIB-ului din al doilea trimestru cu doar 0,10%. “Nu cred că victoria Spaniei va avea vreun efect asupra economiei”, a spus şi Nicolas Lopez, analistul şef al companiei de brokeraj MG Valores, din Madrid. Economia spaniolă a înregistrat o încetinire bruscă anul acesta, după ce criza creditelor a afectat puternic industria spaniolă a construcţiilor. Criza financiară mondială a afectat negativ întreaga economie spaniolă, ducînd la o scădere a vînzărilor de retail şi a creşterii numărului de şomeri. “Pierderile economice sunt compensate de fotbal”, a susţinut un barman dintr-un local aflat în Colon Square din Madrid, unde au avut loc cele mai intense manifestaţii de bucurie, duminică noapte. Analiştii se aşteaptă ca economia să nu crească cu mai mult de 1% anul acesta, faţă de 3,8% în 2007.

×
Subiecte în articol: sport