x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Federația Internațională de Scrimă, de acord ca strângerea de mână să devină opțională

Federația Internațională de Scrimă, de acord ca strângerea de mână să devină opțională

de Redacția Jurnalul    |    30 Iul 2023   •   16:20
Federația Internațională de Scrimă, de acord ca strângerea de mână să devină opțională
Sursa foto: Hepta

Federația Internațională de Scrimă (FIE) și-a relaxat regulile privind salutul de după meci între sportivi, eliminând obligativitatea strângerii de mână, după controversa din jurul descalificării ucrainencei Olha Kharlan.

Kharlan, de patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, a învins-o pe rusoaica Anna Smirnova în proba individuală de sabie feminin la Campionatele Mondiale de scrimă FIE de la Milano, dar a primit ulterior un cartonaș negru pentru că a refuzat să dea mâna cu adversara sa, care concura ca neutră.

Acest lucru ar fi exclus-o din competiția pe echipe de la Campionatele Mondiale și ar fi interzis-o pentru 60 de zile, dar FIE a ridicat sancțiunea, insistând în același timp că "susține pe deplin această sancțiune".

Cu toate acestea, reprezentantul Comitetului Executiv al FIE în Comisia de reguli, Bruno Gares, a dezvăluit că strângerea de mână va deveni acum opțională, fiind permisă în schimb o salutare la distanță.

"La finalul meciului, sportivii vor reveni în poziția en garde și își vor saluta adversarii, arbitrul și publicul cu armele lor", a precizat oficialul francez.

"Acest lucru constituie finalul meciului".

Regula strângerii de mână este o parte consacrată de mult timp în scrimă, deși fusese anterior relaxată în timpul pandemiei COVID-19, astfel că aceasta reprezintă o schimbare majoră în acest sport.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a îndemnat federațiile internaționale să "trateze situațiile în care sunt implicați sportivi ucraineni și sportivi individuali neutri cu gradul necesar de sensibilitate", în timp ce Kharlan a cerut schimbarea regulii, după descalificarea sa.

Ea a susținut că a primit asigurări din partea președintelui interimar al FIE, grecul Emmanuel Katsiadakis, că o atingere de sabie ar fi suficientă, după meciul cu Smirnova.

Disputa din turul inaugural a fost prima întâlnire între scrimerii din cele două țări de când guvernul ucrainean a permis sportivilor săi să concureze în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 împotriva sportivilor ruși și bieloruși neutri.

Smirnova a lansat un protest și a rămas pe pistă timp de 50 de minute după ce a pierdut cu 15-7, iar Kharlan a primit ulterior un cartonaș negru pentru că a refuzat să dea mâna.

Decizia a stârnit un val de proteste, iar CIO a luat ieri măsura fără precedent de a-i asigura lui Kharlan un loc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, datorită "situației sale unice".

Smirnova a fost printre cei 11 sportivi autorizați să concureze ca neutru individual la Campionatele Mondiale de scrimă de la Milano, deși a apărut o fotografie în care ea poza cu fratele ei în uniformă militară.

Competiția feminină de sabie pe echipe se va desfășura în ultimele două zile ale Campionatelor Mondiale, în acest weekend, iar Kharlan face parte din echipa ucraineană.

Echipele din Rusia și Belarus nu participă la competițiile pe echipe din cauza faptului că CIO recomandă ca sportivii neutri să concureze doar în probele individuale, cu condiția să nu susțină războiul din Ucraina și să nu fie afiliați la armată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×