x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Nicu Vlad a fost exclus pe viață din haltere din cauza implicării în cazuri de dopaj

Nicu Vlad a fost exclus pe viață din haltere din cauza implicării în cazuri de dopaj

16 Iun 2022   •   16:07
Nicu Vlad a fost exclus pe viață din haltere din cauza implicării în cazuri de dopaj

Nicu Vlad, fost vicepreședinte al Federației Internaționale de Haltere (IWF) și Tamas Ajan, fost șef al IWF, au fost excluși pe viață din acest sport pentru că au acoperit infracțiuni de dopaj, a anunțat Agenția Internațională de Testare (ITA), citată de Reuters.

Ungurul Ajan, care a negat orice abatere, și românul Nicu Vlad, au fost acuzați de „complicitate și manipulare" în ceea ce privește infracțiunile de dopaj de către ITA în iunie anul trecut.

Cei doi au primit interdicții pe viață din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv pentru „mușamalizarea, întârzierea și obstrucționarea gestionării rezultatelor pentru anumiți sportivi care au comis încălcări ale regulilor antidoping (ADRV)", a precizat ITA într-un comunicat.

ITA, o organizație independentă care implementează programe antidoping pentru federațiile internaționale, a preluat programul de dopaj al IWF în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Acuzațiile de comportament necorespunzător împotriva unor oficiali de top ai IWF au fost descoperite pentru prima dată de către postul german de televiziune ARD, în 2020, și au fost confirmate în urma unei anchete efectuate de profesorul Richard McLaren în anul următor.

"ITA a investigat 146 de cazuri nerezolvate în perioada 2009-2019, care au fost transmise către ITA de către Agenția Mondială Antidoping (WADA)", a precizat ITA.

„În timpul investigației ITA, a reieșit că unii oficiali ai IWF și ai federațiilor naționale membre au comis și ei înșiși ADRV-uri de complicitate și manipulare în legătură cu anumite cazuri."

Nicu Vlad a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat mai multe medalii: de aur în 1984 la Los Angeles, argint în 1988 la Seul și bronz în 1996 la Atlanta. La Jocurile Olimpice din 1992 (Barcelona) s-a clasat pe locul IV.

El este, de asemenea multiplu medaliat la campionatele mondiale și europene. În total a obținut 43 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre acestea 14 fiind de aur, 25 de medalii olimpice și europene, doborând totodată și două recorduri mondiale.

După retragere, a fost antrenor, iar din 2001 este Președinte al Federației Române de Haltere, membru în Comitetul Executiv al Federației Europene. A fost membru în Comisia Tehnică a Federației Internaționale de Haltere și în 2009 a devenit vicepreședinte al forului mondial.

×
Subiecte în articol: nicu vlad