x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Cum au reacționat Episcopii Ortodocși la Ceremonia de deschidere a JO Paris 2024

Cum au reacționat Episcopii Ortodocși la Ceremonia de deschidere a JO Paris 2024

de Redacția Jurnalul    |    31 Iul 2024   •   13:30
Cum au reacționat Episcopii Ortodocși la Ceremonia de deschidere a JO Paris 2024
Sursa foto: Hepta

Episcopii Ortodocși din Franța au reacționat la Ceremonia de deschidere a JO Paris 2024, ca urmare a momentelor artistice care au parodiat anumite simboluri creștine.

Aceștia au apreciat eforturile de securitate pentru buna desfășurare a evenimentelor și au reafirmat „importanța respectării valorilor și convingerilor tuturor componentelor societății franceze, fără invective sau provocări și, mai presus de toate, fără deosebire și/sau discriminare între cei care cred și cei care nu cred”.

„Franța a oferit lumii ceva cu adevărat magnific și fără precedent! În timp ce organizarea generală a acestui eveniment internațional găzduit de țara noastră și dedicarea forțelor de securitate pentru a asigura siguranța acestuia sunt de lăudat, rămâne faptul că mai multe aspecte ale organizării acestei ceremonii au ofensat sensibilitatea cetățenilor creștini din Franța, și nu numai”, arată Episcopii Ortodocși din Franța, într-un comunicay

Aceștia au precizat că există anumite principii inalienabile.

„Episcopii Ortodocși ai Franței își reafirmă angajamentul deplin față de libertatea de expresie și de creație artistică, care sunt limitate doar de normele legislației franceze. Cu toate acestea, ei subliniază importanța vitală a respectării valorilor și convingerilor tuturor componentelor societății franceze, fără invective sau provocări și, mai presus de toate, fără deosebire și/sau discriminare între cei care cred și cei care nu cred. Statul este garantul acestui lucru, mai ales atunci când este vorba de un spectacol artistic realizat și prezentat în numele Franței și care implică Republica”.

„Dincolo de ceea ce ar putea fi și/sau ar putea fi perceput ca un atac subversiv la adresa valorilor, a credinței creștine și a reprezentărilor sale, ceea ce este în discuție și necesită o acțiune corectivă din partea autorităților este excesul, provocarea și subversiunea pe care le induc anumite reprezentări și care nu încetează să trezească indignare și controverse”.

Apel la autorități

„În timp ce salută celelalte aspecte fără precedent ale acestui eveniment internațional, pe care Franța l-a onorat, Episcopii Ortodocși din Franța fac apel la cele mai înalte autorități ale țării noastre să corecteze această deficiență și să continue să asigure respectarea valorilor și fundamentelor conviețuirii în Franța, în conformitate cu spiritul laicității republicane, care implică respectul pentru toți”.

„Aceștia afirmă că, deși Biserica nu se vede ca o societate universală care încearcă să își impună standardele asupra întregii societăți, ci ca o Biserică care respectă instituțiile Republicii noastre și se află într-un dialog deschis cu societatea, ea refuză totuși să accepte impunerea unor standarde care pun în discuție propriile sale valori, fundamentele credinței sale și reprezentarea sa”, se arată în comunicatul Episcopilor Ortodocși, potrivit basilica.ro.

×
Subiecte în articol: JO Paris ceremonie franta episcopi ortodox