x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FC TIMIŞOARA / Gabi Balint, noul antrenor principal

FC TIMIŞOARA / Gabi Balint, noul antrenor principal

de Ionut Paduraru    |    30 Dec 2008   •   00:00
FC TIMIŞOARA / Gabi Balint, noul antrenor principal

Surpriză în Banat: la o zi după ce patronul, Marian Iancu, a anunţat că italianul Alberto Cavasin este principalul favorit pentru a-l înlocui pe Duşan Uhrin, demis la finalul turului, în postul de antrenor a fost instalat Gabi Balint.



Marian Iancu a explicat că motivul alegerii lui Balint a fost experienţa superioară a acestuia în ceea ce priveşte campionatul intern. "Important era pentru noi ca relaţia antrenor – Liga I să fie cât mai clară, pentru că echipa e deja sudată. Un alt lucru care ne-a cucerit la el a fost faptul că şi-a asumat câştigarea unui trofeu. Negocierile cu Gabi Balint au fost normale. Nu ne este teamă de alegerea făcută, au mai fost antrenori tineri care au obţinut rezultate foarte bune de la început. Are experienţă internaţională, am tăiat de 10 ori şi cred că este alegerea cea mai bună. Suntem alături de el şi îl vom susţine în toate demersurile lui. Facem toate plăţile necesare, asigurăm buget şi cred că, la ora actuală, suntem unul dintre cele mai bine dimensionate cluburi din punct de vedere financiar. Cred că vom obţine rezultatele propuse la final. Gabi Balint e singurul om a cărui părere contradictorie contează pentru mine, iar eu sunt garantul că el va fi singurul om care va decide la echipă", a spus Iancu la GSP TV. Finanţatorul grupării bănăţene a precizat că noul antrenor va semna un contract pe trei ani: "Vom semna contractul după Sărbători. Obiectivul noului antrenor este câştigarea unui trofeu în acest sezon. Înţelegerea pe care o vom semna va fi valabilă trei ani".

"OFERTĂ DE NEREFUZAT"
Gabi Balint a declarat la finalul negocierilor că oferta bănăţenilor nu putea fi refuzată, deşi la un moment dat se gândea să nu mai antreneze. "Am vorbit pentru prima oară cu domnul Iancu chiar în noaptea de Crăciun. M-am gândit bine, este o provocare pe care nu pot să o refuz. Apreciez munca depusă de Duşan Uhrin, echipa a avut evoluţii bune în turul campionatului şi chiar are şanse reale la câştigarea unui trofeu. În locul patronului aş fi fixat aceleaşi obiective, am încredere că se pot realiza, chiar şi amândouă. Evoluţia din tur a echipei cere acest lucru. Cred în mine şi cred în jucătorii pe care îi am, iar pe ceilalţi trebuie să-i conving. În prima fază vreau să văd toate meciurile jucate în tur, să-mi fac o impresie asupra tuturor jucătorilor. Apoi ne vom pune de acord dacă mai este nevoie de un jucător sau altul. Mi-a asigurat o linişte financiară, nu vor mai fi probleme în acest sezon", a spus Balint, fost secund la Timişoara în perioada când Gică Hagi antrena echipa.

JUCĂTORII SUNT MULŢUMIŢI
Primul care a salutat numirea lui Balint a fost căpitanul Dan Alexa. "Este un antrenor care cunoaşte foarte bine ce reprezintă Poli pentru Timişoara şi pentru timişoreni. Este o alegere bună a celor care l-au adus pe domnul Balint. Îmi doresc ca împreună să avem rezultate bune, să ne bucurăm în fiecare etapă de victorie şi la finalul campionatului să fim cei care ne bucurăm de tot ce am realizat în acest sezon al Ligii I", a spus Alexa. "Mă bucur că a venit, deşi nu mă aşteptam. Chiar nu aveam idee ce nume de antrenori se vehiculează pentru a prelua echipa. E un om deosebit şi un antrenor foarte bun, alături de care am reuşit o promovare în Liga I, cu Sportul. Sper să realizăm împreună obiectivele impuse de conducere şi cred că putem obţine cel puţin un trofeu în acest sezon. Repet, mă bucur că a venit Gabi Balint, dar asta nu înseamnă că mă şi bucur că a plecat Duşan Uhrin", a declarat şi atacantul Gigel Bucur. Portarul Costel Pantilimon se bucură şi el că va lucra din nou cu Gabi Balint: "Am lucrat cu domnul Balint şi în perioada în care a fost Hagi antrenor. Îl cunoaştem de pe vremea când era secund. Era apropiat de jucători atunci, sperăm ca şi principal să fie la fel. Sperăm să obţinem rezultate bune, asta e important. Va fi greu, dar suntem în calcul pentru ambele trofee. Vom vedea la final ce va fi. Nu ştiu dacă este mai bine, dar dacă domnul Iancu a decis aşa, cred că este o decizie bună".

GALERIA: "E O GLUMĂ?"
Cristian Brâncovan, unul dintre liderii galeriei timişorene, a declarat însă că decizia numirii lui Gabi Balint a fost luată deoarece tehnicienii mai valoroşi ofertaţi de Marian Iancu nu au dorit să preia echipa. "Iniţial, am luat ca pe o glumă numirea domnului Balint la Timişoara. Acum văd că nu mai e o glumă... Mă aşteptam să avem probleme să aducem un antrenor. Acum, ce să facem, îl reinventăm pe domnul Balint. Ne aşteptăm mereu la surprize din partea domnului Iancu, iar aceasta a fost una totală. Probabil că domnul Iancu a urmărit DVD-uri cu ultimele emisiuni ale lui Balint", a spus Brâncovan.

În premieră principal în Liga I după 10 ani de antrenorat

Gabi Balint, care va împlini 45 de ani la 3 ianuarie, se va afla la FC Timişoara în faţa primei experienţe de antrenor principal al unei echipe din Liga I. Retras din cariera de jucător la 31 de ani, Balint şi-a început activitatea de antrenor direct la echipa naţională, în 1994, ca secund al lui Anghel Iordănescu, alături de care a obţinut calificarea la turneele finale ale Campionatului European din 1996 şi Cupei Mondiale din 1998. În acelaşi an, Balint a devenit antrenor principal la divizionara secundă FC Bihor, unde a rezistat însă doar şapte etape. În perioada 1999-2000, fostul internaţional a pregătit Sportul Studenţesc, cu care a terminat pe locul trei în Seria I a Diviziei B. Apoi a revenit pentru o scurtă perioadă la echipa naţională, ca secund al lui Emeric Ienei, la turneul final al Euro 2000, după care a devenit secundul lui Mircea Lucescu la Galatasaray. Balint a părăsit gruparea din Istanbul pentru a deveni secundul lui Gică Hagi la echipa naţională, părăsind acest post după ratarea calificării la turneul final al Cupei Mondiale din 2002. În sezonul 2002-2003, Balint a antrenat în campionatul Republicii Moldova, la Şeriff Tiraspol. La începutul lui 2004, Balint s-a întors la Sportul Studenţesc, reuşind promovarea în prima ligă. Ultima echipă din cariera lui Balint a fost chiar Poli Timişoara, în sezonul 2005-2006, din postura de secund al lui Gică Hagi, părăsind gruparea bănăţeană o dată cu demisia bunului său prieten. În ultimii trei ani, Balint a cochetat cu televiziunea, fiind colaborator al posturilor Pro TV şi Sport.ro.

×