x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Bătăi de cap pentru Edi Iordănescu. Cu cine merge la Euro 2024?

Bătăi de cap pentru Edi Iordănescu. Cu cine merge la Euro 2024?

de Adi Munteanu    |    29 Ian 2024   •   06:40
Bătăi de cap pentru Edi Iordănescu. Cu cine merge la Euro 2024?
Sursa foto: Hepta

Cu ochii pe reînceperea campionatului a trecut în plan secundar atenția asupra naționalei calificate la Euro 2024 din Germania. Noile situații în care se află mulți jucători din lotul cu care s-a obținut calificarea îl pun pe selecționerul Edi Iordănescu în situația de a căuta și alte variante, cu jucători noi.

Mai sunt doar patru luni și jumătate până la startul Campionatului European din Germania, iar naționala României are probleme de lot. Mulți jucători care au dus greul preliminariilor nu mai sunt titulari la echipele de club, unii s-au transferat „la mai bine”, însă nu prind prima echipă, iar alții își caută disperați echipe la care să prindă mai multe minute pe teren.

Dacă ne uităm la lotul pe care Edi Iordănescu l-a folosit la ultimele două meciuri din preliminarii, cu Israel și Elveția, vedem că aproape jumătate nu ar mai fi eligibili, conform declarațiilor selecționerului, să mai facă deplasare în Germania. Iordănescu a spus de mai multe ori că „Doar cine este titular la echipa de club și joacă bine va fi convocat la vară”. Iar problemele încep chiar de la portar.

Aioani sau Niță

Horațiu Moldovan nu a rezistat tentației de a fi legitimat la Atletico Madrid, chiar dacă este conștient că nu va avea prea curând șansa să apere poarta madrilenilor. Titularul de drept, Jan Oblak este de neînlocuit deocamdată și doar o accidentare sau un transfer i-ar oferi lui Moldovan să-i ia locul. Momentan Oblak este în formă, nu are intenția să plece de la Madrid și chiar dacă a declarat că se simte oboseala în urma multor meciuri, iar Atletico nu a avut vacanță, Simeone rămâne consecvent și nu schimbă un jucător în formă de dragul experimentelor. Astfel, Horațiu Moldovan va rămâne pe banca de rezerve și va avea foarte puține șanse să prindă chiar și câteva minute până în vară. În această situație, favorit pentru postul de titular în poarta naționalei devine Aioani. Titular meci de meci la Rapid, de altfel era titular și la Farul.

Principala concurență este Florin Niță. El reintră în cărți după ce Șumudică l-a luat în Turcia, la Gaziantep, și unde este titular. Neajunsul lui este că a încasat multe goluri, iar echipa se zbate la retrogradare. O variantă puțin probabilă este Ionuț Radu, care e în situația lui Moldovan. Rezervă la Bournemouth, în prima ligă engleză. A apărat în acest sezon doar în patru meciuri în campionat, în care a încasat șapte goluri, și două în Cupa Ligii, unde a pierdut cu Liverpool, 1-2. Ultima oară a apărat pe 4 noiembrie 2023. De atunci a fost doar rezervă sau nu a prins nici lotul și sunt puține șanse să mai prindă primul „11”.  Varianta pentru al treilea portar rămâne Târnovanu. Nu are emoții cu locul său de titular  de la FCSB, însă va fi, cel mai probabil, a treia variantă la națională.

Ce facem cu Ianis Hagi?

Situația ea mai delicată este cea a lui Ianis Hagi. Nu joacă decât sporadic la Alaves, iar când o face, o face neconvingător. Nu a prins minute pe teren nici în meciul cu codașa Almeria, în care Alaves a câștigat la scor 3-0. Ianis nu a mai jucat în La Liga din 21 decembrie. A prins doar două meciuri în Cupă însă nu a impresionat. Iordănescu are de luat o decizie dificilă în cazul lui Hagi jr dacă acesta va mai rămâne rezervă neutilizată și va trebui să răspundă la întrebarea „Cum să nu-l  bagi pe Hagi, care a tras echipa în campania de calificare?”.

Așteptări mari de la Drăgușin

Transferat la Tottenham, Radu Drăgușin are șanse mai mari să joace în Anglia. A avut și ocazia să debuteze și nu a jucat rău. Este anunțat în lot pentru următorul meci din Premier League, acasă cu Brentford. Are șanse să prindă primul „11”, nu doar datorită prețului mare pe care l-a plătit Tottenham, însă managerul Ange Postecoglou s-a arătat foarte mulțumit de felul cum se pregătește. „Am făcut o afacere foarte bună cu Drăgușin. Este serios, își așteaptă răbdător șansa, iar aceasta va veni cât de curând. Sunt foarte mulțumit de el”, a declart el.

Doar zece-s norocoși

Din lotul de 23 folosit în  toamnă, doar zece sunt jucători care joacă constant la echipele de club: Burcă, Stanciu, Cicâldău, Moruțan, Florinel Coman, Olaru, Alibec, Man și Florin Tănase și, dacă nu se întâmplă accidentări, aceștia vor face parte din lotul pentru Euro. Vești bune au venit pe ultima sută de metri pentru Pușcaș, care a prins un transfer la Bari și Dejan Sorescu, luat de Șumudică la Gaziantep. Scopul a fost același: să fie titulari până în vară. Transferuri de ultim moment speră și Răzvan Marin (tot mai mult rezervă la Empoli), Marius Marin (reintrat de curând în grații la Pisa) sau Andrei Rațiu (nu mai prinde echipa la Rayo Vallecano), care în ultima vreme au avut apariții sporadice. La capitolul creșteri de formă, sunt așteptări mari de la Valentin Mihăilă, Nicușor Bancu și Daniel Bârligea.

Dilema selecționerului

Așa cum spuneam, Edi Iordănescu are o sarcină complicată. Neselecționarea lui Ianis va provoca din nou scandal, așa cum a mai fost la revenirea după accidentare. Însă de multe ori, declarațiile lui s-au cam bătut cap în cap. E a spus de mai multe ori că cine nu joacă la club nu va fi convocat, însă el a mai spus și că dorește continuitate și că se bazează pe unitatea de grup. Astfel, își poate încălca unele principii de dragul unității continuității. Mai ales că, după cum se joacă în acest moment în Liga 1, alți jucători convocabili la națională pot fi numărați pe degete, poate Ștefănescu de la Sepsi, Paraschiv de la Hermannstadt, Adrian Șut sau Alex Băluță de la FCSB. În rest, puțini s-ar mai putea ridica la un nivel de potențial selecționabil.

 

×
Subiecte în articol: Edi Iordănescu EURO 2024