x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Anchetă Europol: 380 de meciuri trucate anul trecut în Europa. Der Spiegel ilustrează articolul cu o fotografie a lui Mutu!

Anchetă Europol: 380 de meciuri trucate anul trecut în Europa. Der Spiegel ilustrează articolul cu o fotografie a lui Mutu!

04 Feb 2013   •   16:54
Anchetă Europol: 380 de meciuri trucate anul trecut în Europa. Der Spiegel ilustrează articolul cu o fotografie a lui Mutu!

O anchetă Europol a scos la iveală aproximativ 380 de meciuri trucate în întreaga Europa, inclusiv partide din Liga Campionilor sau din preliminariile Cupei Mondiale, care au generat un profit de 8 milioane de euro.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Haga, Rob Wainwright, şeful Europol, a precizat că ancheta a descoperit 425 de oficiali, jucători şi arbitri bănuiţi a fi implicaţi în meciuri aranjate.

Cel mai influent săptămânal german, Der Spiegel, îşi ilustrează materialul pe această tema cu o fotografie în care apare Adrian Mutu, pe vremea în care îmbrăca tricoul Fiorentinei. Totuşi, în articol nu se face nicio referire la o posibilă implicare a fotbalistului român în trucarea rezultatului vreunui meci. 

Printre meciurile trucate se află şi două partide din Liga Campionilor, unul dintre ele desfăşurat în Anglia, precum şi câteva din preliminariile Cupei Mondiale. Potrivit raportului Europol, campionatele din Turcia, Germania şi Elveţia au cele mai multe probleme din acest punct de vedere.

Obiectivul acestor aranjamente era câştigarea unor importante sume de bani prin intermediul pariurilor sportive, oficialii Europol vorbind despre un profit de 8 milioane de euro pentru cei care au mizat pe anumite rezultate.

Totalul plăţilor către cei implicaţi se ridică la suma de 2 milioane de euro, cea mai mare sumă oferită unui singur om fiind de 140.000 de euro.

"Este clar că este cea mai mare anchetă din toate timpurile asupra unor presupuse meciuri trucate. Aceasta a oferit rezultate importante, care credem că a dezvăluit o mare problemă pentru integritatea fotbalului din Europa", a spus Rob Wainwright.

"Ţinta noastră nu a fost Marea Britanie, însă ar fi o naivitate pentru cei de acolo să creadă că o asemenea conspiraţie nu include fotbalul englez şi european", a continuat şeful Europol.

"Toate acestea sunt opera unui sindicat al crimei organizate din Asia care are legături criminale în întreaga Europa", a mai precizat el.

La mijlocul lunii ianuarie, la o conferinţă referitoar la meciurile aranjate, desfăşurată la Roma, Ronald K. Noble, secretarul general al Interpol, a declarat că veniturile generate de pariurile ilegale generează anual sute de miliarde de euro.

×