x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Atalanta Bergamo scrie istorie! Noua campioană a UEFA Europa League a învins-o pe Bayer Leverkusen după un hat trick al lui Lookman

Atalanta Bergamo scrie istorie! Noua campioană a UEFA Europa League a învins-o pe Bayer Leverkusen după un hat trick al lui Lookman

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   23:59
Atalanta Bergamo scrie istorie! Noua campioană a UEFA Europa League a învins-o pe Bayer Leverkusen după un hat trick al lui Lookman

Atalanta Bergamo a câștigat miercuri finala UEFA Europa League la fotbal masculin.

Italienii au învins pe Bayer Leverkusen, întrerupând serie de 51 de meciuri fără înfrângere a germanilor. Toate cele 3 goluri au fost înscrise de nigerianul Ademola Lookman, o performanță reușită ultima dată în 1975.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Arbitrul român Istvan Kovacs a arătat de două ori centrul terenului în prima repriză a finalei UEFA Europa League dintre Atalanta Bergamo și Bayer Leverkusen. Ambele goluri au fost marcate de Ademola Lookman. Italienii au dominat jocul, în ciuda unei poesii superioare a germanilor.

Atalanta a jucat ofensiv din primele minute, Gianluca Scamacca ratând prima mare ocazie cu o lovitură de cap imprecisă de la 6 metri, după 8 minute de joc.

În minutul 12, Davide Zappacosta i-a pasat în careu lui Ademola Lookman, iar acesta a preluat şi trimis în plasă, deschizând scorul pentru italieni.

14 minute mai târziu, mingea respinsă a ajuns la picioarele lui Ademola Lookman, care a șutat puternic, pe jos, din afara careului, pentru golul de 2-0.

Grimaldo a fost aproape de a reduce din diferență, însă execuția s-a ușor defectuoasă a fost reținută de portarul advers, în minutul 35.

În repriza a doua Atalanta și-a demonstrat gena italiană, închizând ermetic în defensivă și jucând pentru un eventual contraatac.

Ademola Lookman a intrat în istoria competiției în minutul 75, când a marcat pentru a treia oară, după o acțiune personală. Pentru nigerian a fost primul hat trick al carierei, el fiind totodată primul marcator a trei goluri în a doua competiție valorică continentală din 1975 încoace, de la reușita lui Jupp Heynckes pentru Borussia Mönchengladbach în Cupa UEFA.

Nigerianul este al șaselea jucător care reușește o triplă într-o finală de cupă europeană și de semenea, devine primul jucător african care marchează două sau mai multe goluri în actul final al unei competiții continentale intercluburi.

Pe finalul meciului, germanii au solicitat o lovitură de pedeapsă, neconfirmată însă de arbitrajul VAR.

Partida arbitrată de Istvan Kovacs se joacă pe stadionul Aviva Stadium, din Dublin, în fața a peste 51.000 de spectatori, dintre care cea mai mare parte germani.

Pentru antrenorul italian Gian Piero Gasperini, 66 de ani, este prima trofeu din carieră, el conducând Atalanta din 2016. Atalanta, la rândul ei, câștigă primul trofeu european din istoria clubului.

"Cred că intrăm în istorie, dar modul în care am câștigat a fost extraordinar. Am repetat performanțele de la Liverpool și Lisabona, Sporting a câștigat campionatul lor, Liverpool era pe primul loc în Premier League când am mers acolo, Bayer Leverkusen a dominat absolut Bundesliga. Trebuie să le mulțumesc băieților, performanța lor a fost pur și simplu incredibilă". a declarat Gasperini pentru Sky Sport Italia.

(sursa: Mediafax)

×