x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Brazilia merge acasă de la Cupa Mondială. Pragmatica Croație a eliminat-o la lovituri de departajare

Brazilia merge acasă de la Cupa Mondială. Pragmatica Croație a eliminat-o la lovituri de departajare

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   19:50
Brazilia merge acasă de la Cupa Mondială. Pragmatica Croație a eliminat-o la lovituri de departajare
Sursa foto: Hepta

Naționala de fotbal a Croației a rezistat vineri în fața Braziliei, principala favorită a Cupei Mondiale din Qatar, obținând calificarea în semifinală.

 Croații s-au impus după lovituri de departajare și după ce fuseseră conduși cu 1-0, la pauza dintre reprizele de prelungiri. Livakovic este eroul Croației.

Croația: Livakovic - Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modric, Brozovic, Kovacic - Pasalic, Kramaric, Perisic

Brazilia: Alisson - Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Danilo - Paqueta, Casemiro - Raphinha, Neymar, Vinicius - Richarlison

Primul sfert de finală al Mondialului din Qatar a avut o primă repriză caracterizată de un joc destul de precaut, de ambele părți. Nicio ocazie cu adevărat importantă nu a fost înregistrată la cele două porți.

Totuși sudamericanii au avut 3 baloane trimise pe cadrul porții, fără probleme pentru Livakovic.

Perisic și Vinicius Junior au fost cel mai aproape de un eventual gol însă croatul a șutat în plasa laterală, în timp ce brazilianul a fost blocat de un fundaș.

Neymar ar fi putut și el marca, dar a executat slab o lovitură liberă, în minutul 42.

În repriza secundă lucrurile s-au schimbat radical. Livakovic a devenit ținta predilectă a brazilienilor, croatul punând semnul de sens interzis în poarta sa.

Rând pe rând Militao, apoi Neymar și Paqueta, ambii de câte două ori, nu l-au putut învinge pe Dominik Livakovic, din situații clare de gol.

Croații au știut să se apere și să țină de minge, când au avut-o, ducând meciul spre inevitabile prelungiri.

Brazilia a forțat pe final, raportul șuturilor pe poartă fiind de 7-0 pentru Selecao, după 90 de minute.

În ultimul minut suplimentar de joc, din cele 4, Paqueta a mai trimis o dată în brațele lui Livakovic, înainte de fluierul care trimitea cele două echipe la reprizele de prelungire.

Defensiva croată a blocat foarte bine culoarele și spațiile dintre linii, respingând atacurie braziliene inițiate de Pedro, Neymar sau Paqueta și continuând să mențină cât mai mult posesia.

În minutul 103, Brozovic a tratat cu superficialitate o pasă la marginea careului, de la Petkovic, care putea șuta, dar a preferat să-l pună în situație pe coechipierul său. Șutul lui Brozovic a trecut mult peste.

Reduta croată a căzut în primul minut suplimentar de joc al primei reprize de prelungiri, Neymar deschizând scorul la capătul unei acțiuni colective, al cărei coordonator și finalizator a fost. După o serie de 3 un-doi-uri, Neymar l-a driblat scurt și pe Livakovic, și a marcat pe scurt, de la 2-3 metri (1-0, min. 105+1).

A fost cel de al 77-lea gol al brazilianului la națională, cu care a egalat performanța lui Pele, la cea de-a 124 selecție.

În minutul 114, Zlatko Dalic decide să îl schimbe pe cel care a irosit cea mai mare ocazie a croaților. Marcelo Brozovic iese de pe teren și intra Mislav Orsic.

Peste doar 3 minute, Orsic urcă pe flancul stâng, paseză în centrul careului, de unde Petkovic șutează puternic, mingea ușor deviată învingându-l pe Alisson, la primul șut pe poartă al croaților (1-1, min. 117).

Casemiro l-a făcut din nou mare pe Livakovic, care l-a blocat decisiv dintr-o situație ce putea însemna calificarea pentru Brazilia, în ultimul minut de joc.

Loviturile de departajare le-au fost favorabile croaților, care cu un șut pe poartă, au reușit să obțină calificarea în semifinală.

Vlasic și Majer au înscris primele două execuții, în timp ce execuția lui Rodrygo a fost parată de Livakovic. Casemiro și Pedro au executat impecabil pentru Brazilia, la fel ca și Modric și Orsic.

Ultimul executant al brazilienilor, Marquinhos, a nimerit bara porții lui Livakovic, eroul croaților, ruinând șansele Braziliei de a câștiga trofeul suprem, după 20 de ani de la ultima reușită.

(sursa: Mediafax)

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×