x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Gabi Szabo, Miodrag Belodedici și Dorinel Munteanu, ambasadori ai Euro 2020 pentru România

Gabi Szabo, Miodrag Belodedici și Dorinel Munteanu, ambasadori ai Euro 2020 pentru România

15 Mar 2019   •   14:01
Gabi Szabo, Miodrag Belodedici și Dorinel Munteanu, ambasadori ai Euro 2020 pentru România

Fosta mare atletă Gabriela Szabo şi foştii jucători de fotbal Miodrag Belodedici şi Dorinel Munteanu vor fi ambasadori ai EURO 2020 din partea României, ei fiind prezenţi vineri la Arena Naţională, unde a fost prezentat şi trofeul Campionatului European. 
Alături de cei trei ambasadori au fost prezenţi şi două ''staruri EURO 2020'', foştii internaţionali Lucian Sânmărtean şi Adrian Mutu. Ei vor fi alături de reprezentanţi ai FRF la acţiunile pe care le vor organiza în ţară pentru a promova EURO 2020.
Gabriela Szabo a rememorat momentele în care concura pe vechiul Stadion Naţional şi a urat succes echipei României în preliminariile EURO 2020. ''Vreau să vă spun că sunt extrem de emoţionată, pentru că de fiecare dată când intru pe acest stadion îmi aduc aminte de anii '88, '89, când eram un copil şi concuram pe acest stadion. Astăzi sunt în faţa dumneavoastră ca ambasador al EURO 2020, e o onoare foarte, foarte mare pentru mine, mai ales că sunt într-o companie cu oameni care au scris istorie, care au adus bucurie în sufletele sutelor de mii de oameni care i-au privit. Este o mare bucurie şi sper să o ducem la sfârşit cu bine, pentru că Bucureştiul, România au nevoie de competiţii internaţionale, pentru că în urma unor asemenea evenimente lăsăm ceva în urmă, lăsăm o infrastructură la cel mai mare nivel. Bucureştiul, România au nevoie de performanţă, de oameni care să vină şi să ne susţină din tribună. Eu doresc mult succes sportivilor noştri, lui Cosmin Contra, în calificare şi să dea Dumnezeu să ne bucurăm împreună de rezultatele echipei României şi să fim alături de ei. Pentru mine este o mare onoare să fiu ambasador al acestui eveniment'', a declarat Szabo. 
Dublu câştigător al Cupei Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici, l-a felicitat pe fostul jucător francez Cristina Karamebeu, prezent şi el la evenimentul de la Arena Naţională, pentru cariera sa: ''Eu vreau să îl salut pe Cristian Karambeu şi să îl felicit că ne aduce acest trofeu în România şi pentru toată cariera pe care a avut-o, a fost un extraordinară. Eu sunt mândru să fac parte din această echipă, să fiu ambasador al acestui eveniment. Avem nevoie de astfel de competiţii ca să fim cât mai cunoscuţi în Europa şi în toată lumea. Vom avea patru meciuri bune''.
Cel mai selecţionat jucător al echipei naţionale, Dorinel Munteanu, este încrezător în şansele echipei României de a se califica la Campionatul European. ''Sunt momente importante pentru noi, pentru fotbalul românesc. Această numire mă onorează, mă simt fericit pentru că retrăiesc cele mai frumoase clipe. Mi-aş dori din tot sufletul ca echipa noastră naţională să se califice şi sunt convins că o va face. Sunt convins că imaginea Bucureştiului este în creştere, sunt convins că Bucureştiul va fi în în sufletele milioanelor de suporteri. Sunt onorat şi vreau să duc la bun sfârşit acest privilegiu de a fi ambasador, ca să reprezentăm România la acest important turneu final'', a spus Munteanu. 
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat că prezenţa trofeului Campionatului European la Bucureşti confirmă într-un fel că Bucureştiul va fi una dintre gazdele turneului final. ''Având alături de noi acest trofeu simţim din ce în ce mai mult că se apropie acest eveniment şi că EURO 2020 va fi la Bucureşti, pentru că au fost foarte multe îndoieli în această perioadă de timp. Practic, acest trofeu ne aduce din ce în ce mai aproape de tot ceea ce înseamnă organizarea Campionatului European de fotbal. Acest turneu ne aduce stadioane noi şi infrastructură generală pentru că Bucureştiul trebuie să fie legat de aeroport de o cale ferată sau metrou. Ştiu că nu toate vor fi gata în momentul în care vom inaugura EURO 2020, dar ştim că aceste lucruri vor rămâne şi vor reprezenta o moştenire importantă'', a declarat Burleanu. 
Trofeul Henri Delaunay, care va fi decernat câştigătoarei Campionatului European de fotbal din 2020, a fost expus, vineri, la Arena Naţională din Bucureşti. 
Trofeul acordat câştigătoarei Campionatului European de fotbal poartă numele primului secretar general al UEFA, Henri Delaunay, care a avut ideea organizării unei astfel de competiţii continentale. Henri Delaunay a murit în 1955, cu 5 ani înainte să-şi vadă proiectul pus în practică. Fiul său Pierre a fost desemnat să creeze trofeul care să fie oferit învingătorilor, cu dreptul de a-l păstra timp de 4 ani, până la următoarea ediţie a Campionatului European.
Pentru turneul din 2008 a fost realizată o nouă versiune a cupei, mai impozantă, întrucât vechiul trofeu intrase deja în umbra altor trofee ale UEFA din zona competiţiilor de club continentale. Noua cupă Delaunay este din argint masiv, în greutate de 8 kilograme şi cu o înălţime de 60 centimetri, cu 2 kilograme mai mult decât vechiul trofeu şi cu 18 centimetri mai înaltă. Soclul de marmură a fost înlocuit cu unul mai mare de argint, iar numele câştigătoarelor sunt acum gravate pe spatele trofeului.
Trofeul Delaunay va fi înmânat câştigătoarei EURO 2020 la Londra, după finala de pe stadionul Wembley din 12 iulie 2020.
Bucureştiul este unul dintre cele 12 oraşe care vor găzdui EURO 2020. Este o ediţie aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European. România este una dintre cele 17 naţiuni care au participat la toate preliminariile Campionatului European. Astăzi se luptă în calificări 55 de naţiuni. Bucureştiul va găzdui trei meciuri ale grupei C, pe 14, 18 şi 22 iunie 2020, şi o optime de finală pe 29 iunie 2020. Dacă se va califica, prima reprezentativă a României va fi repartizată în grupa C şi va juca cel puţin două meciuri la Bucureşti.

AGERPRES

×