x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Începe Euro 2024, cu România la start. Iată echipele și programul fazei grupelor

Începe Euro 2024, cu România la start. Iată echipele și programul fazei grupelor

de Redacția Jurnalul    |    14 Iun 2024   •   10:15
Începe Euro 2024, cu România la start. Iată echipele și programul fazei grupelor
Sursa foto: Hepta

Euro 2024 începe în Germania pe 14 iunie, când Germania, țara gazdă, va juca împotriva Scoției, la Munchen. Finala se va juca pe 14 iulie, la Berlin. Toate cele 51 de meciuri se vor disputa pe 10 stadioane. Germania este din nou gazda unui eveniment internațional după Cupa Mondială din 2006.

Italia este campioana în exercițiu, după ce a învins Anglia în finala Euro 2020 de la Londra, când turneul a fost amânat pentru 2021 din cauza pandemiei Covid-19.

Pezentăm mai jos detalii, informații și programul fiecărei echipe în faza grupelor.

GRUPA A

Germania

Germania se numără printre favoriți, sub conducerea lui Julian Nagelsmann, care a fost numit antrenor în septembrie.

Die Mannschaft se va baza pe jucători precum campionul Bundesligii, Florian Wirtz, în vârstă de 21 de ani, alături de mijlocașul Jamal Musiala de la Bayern Munchen și mijlocașul și căpitanul Barcelonei, Ilkay Gundogan.

Ungaria

Ungaria și-a asigurat un loc la Euro 2024 fără să piardă niciun meci în calificări, ocupând primul loc în grupă cu un meci înainte de final, după o remiză dramatică cu Bulgaria.

Căpitanul Dominik Szoboszlai și atacantul Barnabas Varga, cei mai buni marcatori ai echipei în timpul calificărilor, vor fi esențiali pentru ca Ungaria să ajungă în optimile de finală, ceea ce nu a reușit în 2020.

Scoția

Scoția a terminat pe locul doi în grupa de calificare pentru a ajunge la al doilea Campionat European consecutiv.

Mijlocașul Scott McTominay de la Manchester United, care a marcat șapte goluri în opt meciuri de calificare, va fi un jucător cheie în încercarea Scoției de a ajunge pentru prima dată în faza eliminatorie.

Elveția

Drumul spre Euro 2024 a fost complicat pentru Elveția, care a terminat pe locul al doilea în grupa sa după ce a înregistrat cinci remize, patru victorii și o înfrângere, declanșând dezbateri cu privire la viitorul managerului Murat Yakin.

Elveția se va baza pe veterani experimentați precum portarul Yann Sommer de la Inter Milano și căpitanul Granit Xhaka de la Bayer Leverkusen pentru a ajunge în fazele eliminatorii.

Program

Germania - Scoția 15 iunie la ora 22:00 la München

Ungaria - Elveția 16 iunie la ora 16:00 la Köln

Germania - Ungaria 20 iunie la ora 19:00 la Stuttgart

Scoția - Elveția 20 iunie la ora 22:00 la Köln

Germania - Elveția 24 iunie la ora 22:00 la Frankfurt am Main

Scoția - Ungaria 24 iunie la ora 22:00 la Stuttgart

GRUPA B
Spania

Spania este în căutarea celui de-al treilea titlu european, după victorii consecutive în 2008 și 2012 și o semifinală pierdută în fața Italiei la ultimul turneu.

Echipa, antrenată de Luis de la Fuente de la Cupa Mondială din 2022, îl va avea în componență pe Lamine Yamal, extrema de 16 ani a Barcelonei, dar și jucători experimentați precum Rodri, mijlocașul lui Manchester City, și Alvaro Morata, atacantul lui Atletico Madrid.

Croația

Croația va avea ca obiectiv să depășească pentru prima dată sferturile de finală ale Campionatului European, îmbinând tinere talente cu lideri experimentați precum Luka Modric de la Real Madrid și Ivan Perisic de la Tottenham Hotspur.

Echipa, care a ajuns în finala Cupei Mondiale în 2018 și în semifinale patru ani mai târziu, îl va avea în centrul apărării pe Josko Gvardiol, apărătorul lui Manchester City. Zlatko Dalic antrenează echipa din 2017.

Italia

Italia este campioana în exercițiu, dar multe s-au schimbat de la succesul din 2021. În august, Luciano Spalletti, care a condus-o pe Napoli la titlul din Serie A, a devenit noul antrenor după ce Roberto Mancini a demisionat în mod neașteptat după cinci ani la cârma echipei.

Echipa și-a asigurat un loc la Euro 2024, terminând pe locul doi în grupa de calificare. Echipa lor a fost întărită cu tinere talente promițătoare, după ce mulți veterani au plecat în urma Euro 2020 Italia a mai câștigat Campionatul European în 1968.

Albania

După ce a debutat în 2016, Albania este pregătită să participe la cel de-al doilea Campionat European din istorie, după ce a câștigat grupa de calificare, în fața Cehiei și Poloniei, datorită unei serii de șapte meciuri fără înfrângere.

Albania, care l-a numit pe managerul brazilian Sylvinho în ianuarie 2023, are nouă jucători din Serie A din Italia și va conta pe tinere talente precum mijlocașul Kristjan Asllani de la Inter Milano și atacantul Armando Broja de la Chelsea.

Program

Spania - Croația 16 iunie la ora 19:00l a Berlin

Italia - Albania 16 iunie la ora 0700 la Dortmund

Croația - Albania 20 iunie la ora 16:00 la Hamburg

Spania - Italia 21 iunie la ora 22:00 la Gelsenkirchen

Albania - Spania 25 iunie, ora 07:00, la Dusseldorf

Croația - Italia 25 iunie la ora 22:00 la Leipzig

GRUPA C

Slovenia

Va fi primul turneu major al Sloveniei după 14 ani, după Cupa Mondială din 2010, și a doua apariție în competiție, după debutul la Euro 2000.

Benjamin Sesko de la RB Leipzig, cel mai bun marcator al calificărilor cu cinci goluri, se află în echipă, alături de portarul de 31 de ani al lui Atletico Madrid, Jan Oblak, și de fostul mijlocaș ofensiv al Atalantei, Josip Ilicicic.

Danemarca

Campioana europeană din 1992 a fost semifinalistă la Euro 2020, unde Christian Eriksen s-a prăbușit din cauza unui atac de cord în timpul meciului de deschidere cu Finlanda.

Rasmus Hojlund, atacantul lui Manchester United, a marcat șapte goluri în calificări, în timp ce Eriksen asigură creativitatea la mijlocul terenului.

Serbia

Este pentru prima dată când Serbia se califică la Campionatul European ca națiune independentă, după ce ultima dată a participat ca Iugoslavia la Euro 2000 și a terminat pe locul al doilea în 1960 și 1968.

Atacantul Dusan Vlahovic de la Juventus este cel mai mare talent al echipei, alături de Sergej Milinkovic-Savic, rezident în Arabia Saudită, și de căpitanul Dusan Tadic, în vârstă de 35 de ani, care acum este la Fenerbahçe.

Anglia

Cei Trei Lei, vicecampioni la ediția trecută, sunt unul dintre favoriții la ridicarea unui trofeu pe care Anglia nu l-a mai câștigat niciodată, în timp ce urmăresc, de asemenea, primul lor titlu major din ultimii 58 de ani.

Jude Bellingham, vedeta lui Real Madrid, și Harry Kane, atacantul lui Bayern Munchen, vor fi liderii echipei antrenorului Gareth Southgate.

Program

Slovenia - Danemarca 17 iunie la ora 19:00 la Stuttgart

Serbia - Anglia 17 iunie la ora 22:00 la Gelsenkirchen

Slovenia - Serbia 20 iunie la ora 16:00 la München

Danemarca - Anglia 20 iunie la ora 19:00 la Frankfurt am Main

Anglia - Slovenia 25 iunie la ora 22:00 la Köln

Danemarca - Serbia 25 iunie la ora 22:00 la München

GRUPA D

Olanda

Olanda se pregătește pentru al 11-lea său Campionat European și este echipa cu cele mai multe clasări pe locul trei în turneu.

Campioana europeană din 1988 va spera la mai multe goluri din partea atacantului lui Atletico Madrid Memphis Depay, care este la cinci goluri de recordul all-time de goluri al lui Robin van Persie pentru această echipă.

Franța

Franța, de două ori campioană europeană, se numără printre favoritele la ridicarea trofeului, după ce a ajuns în finală la trei dintre ultimele patru turnee internaționale.

Noua achiziție a lui Real Madrid, Kylian Mbappe, va conduce echipa, în timp ce mijlocașul N'Golo Kante a revenit în mod surprinzător în echipă, după ce și-a făcut ultima apariție în 2022.

Polonia

Polonia, care nu a mai ratat un campionat european de la debutul său în 2008, va încerca să treacă de faza grupelor pentru a doua oară după ce a ajuns în sferturile de finală în 2016.

Echipa are probleme cu accidentările în ceea ce-i privește pe atacanții Robert Lewandowski și Karol Swiderski, după ultimul amical cu Turcia, în timp ce Arkadiusz Milik a suferit o accidentare într-un alt meci de pregătire împotriva Ucrainei, care l-a exclus pe atacantul lui Juventus de la turneu.

Austria

Austria a jucat doar 10 meciuri la Campionatul European, după ce a participat la trei ediții anterioare ale turneului, ajungând o singură dată în optimi de finală la Euro 2020.

În pofida accidentării lui David Alaba de la Real Madrid, selecționerul are în continuare câteva talente în rândurile sale, printre care Konrad Laimer de la Bayern Munchen, Marko Arnautovic de la Inter Milano și Marcel Sabitzer de la Borussia Dortmund.

Program

Polonia - Olanda 17 iunie la ora 16:00 la Hamburg

Austria - Franța 18 iunie la ora 22:00 la Duesseldorf

Polonia - Austria 22 iunie la ora 19:00 la Berlin

Olanda - Franța 22 iunie la ora 22:00 la Leipzig

Olanda - Austria 26 iunie la ora 19:00 la Berlin

Franța - Polonia 26 iunie la ora 19:00 la Dortmund


GRUPA E

Belgia

Belgia va participa la cel de-al șaptelea Campionat European și încearcă să se revanșeze după ce nu a reușit să treacă de faza grupelor la Cupa Mondială din 2022.

Sub conducerea antrenorului Domenico Tedesco, Diavolii Roșii sunt așteptați să fie o contracandidată puternică, după ce s-au calificat pe primul loc în grupa lor, cu șase victorii și două remize în opt meciuri.

Slovacia

Slovacia va participa la al treilea Campionat European consecutiv și speră să ajungă în fazele eliminatorii, după ce nu a reușit acest lucru la ultimul turneu.

Stanislav Lobotka de la Napoli va conduce de la mijlocul terenului, în timp ce apărătorul lui Paris St Germain, Milan Skriniar, va asigura apărarea în fața portarului lui Newcastle, Martin Dubravka.

România

România, care va participa la al șaselea său Campionat European, a fost o surpriză în calificări, rămânând neînvinsă și ocupând prima poziție în grupă, deasupra Elveției.

Conduși de Radu Drăgușin, fundașul lui Tottenham Hotspur, și de Ianis Hagi, de la Deportivo Alaves, tricolorii au emizat fără goluri cu Bulgaria și Liechtenstein în ultimele două meciuri amicale dinaintea turneului.

Ucraina

Aflată la prima apariție la un turneu major de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, Ucraina va participa la cel de-al patrulea Euro consecutiv.

Cu talente precum portarul Andriy Lunin de la Real Madrid, extrema lui Chelsea Mykhailo Mudryk și fundașul Oleksandr Zinchenko de la Arsenal, Ucraina este bine echipată pentru a ajunge în fazele eliminatorii.

Program

România - Ucraina 18 iunie, ora 16:00 la München

Belgia - Slovacia 18 iunie la ora 19:00 la Frankfurt am Main

Slovacia - Ucraina 22 iunie, ora 16:00 la Duesseldorf

Belgia - România 23 iunie la ora 22:00 la Köln

Slovacia - România 27 iunie la ora 19:00 la Frankfurt am Main

Ucraina - Belgia 27 iunie la ora 19:00 la Stuttgart

GRUPA F

Turcia

Turcia, care participă la cel de-al șaselea Euro, a ajuns ultima dată în semifinale în 2008, când a pierdut cu 3-2 în fața Germaniei într-un meci de senzație.

Hakan Calhanoglu, vedeta lui Inter Milano, și tânărul talent al lui Real Madrid, Arda Guler, vor conduce echipa Crescent Stars la cel de-al treilea Euro consecutiv.

Georgia

Georgia va participa la prima sa mare finală ca națiune independentă, după ce și-a asigurat locul în turneu prin înfrângerea Luxemburgului și apoi a Greciei în play-off.

Echipa este condusă de Khvicha Kvaratskhelia, extrema lui Napoli, și Georges Mikautadze, atacantul lui Metz, și este outsider pentru a ajunge în faza eliminatorie.

Portugalia

Cristiano Ronaldo, de cinci ori câștigător al Balonului de Aur, va fi dătătorul speranțelor Portugaliei la Euro 2024, iar selecționerul Roberto Martinez speră să o ghideze spre un al doilea titlu european după cel din 2016.

Portugalia va juca la al optulea său Euro consecutiv, după ce și-a asigurat calificarea cu un record de 100% de victorii în grupă.

Republica Cehă

Sub îndrumarea antrenorului Ivan Hasek, Cehia speră să își regăsească forma după o campanie de calificare lipsită de inspirație, în care a terminat pe locul doi în grupă, după Albania.

Campioană în 1976, pe când era Cehoslovacia, se prezintă la Euro 2024 cu câțiva jucători experimentați în rândurile sale, precum Tomas Soucek de la West Ham United și un Patrik Schick revitalizat, care a fost golgheter cu cinci goluri la Euro 2020.

Program
Turcia - Georgia 19 iunie la ora 19:00 la Dortmund
Portugalia - Cehia 19 iunie la ora 22:00 la Leipzig
Georgia - Republica Cehă 23 iunie la ora 16:00 la Hamburg
Turcia - Portugalia 23 iunie la ora 19:00 la Dortmund
Republica Cehă - Turcia 27 iunie la ora 22:00 la Hamburg
Georgia - Portugalia 27 iunie, ora 07:00 la Gelsenkirchen

Meciurile din optimile de finală 30 iunie, 1, 2, 3 iulie
Sferturile de finală 6 și 7 iulie
Semifinalele 10 și 11 iulie.
Finala 15 iulie

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: EURO 2024 program meciuri grupe