x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Doi decari, două baloane de aur. Marți 13. Ghinion, pentru cine?

Doi decari, două baloane de aur. Marți 13. Ghinion, pentru cine?

de Adi Munteanu    |    13 Dec 2022   •   07:10
Doi decari, două baloane de aur. Marți 13. Ghinion, pentru cine?
Sursa foto: Hepta

În afară de croați, nimeni nu și-ar fi dorit o semifinală Argentina-Croația. De când s-a văzut țintarul grupelor și traseul ulterior, 90% din iubitorii de fotbal ar fi vrut în semifinala Mondialului un „duel al titanilor” Argentina-Brazilia, pentru prima oară în istoria turneelor finale de CM.

N-a fost să fie, pentru că actuala Brazilie a lui Neymar a fost la fel de naivă ca Brazilia lui Zico și Socrates: joacă frumos, dar ineficient. Croația este mult mai pragmatică și rămâne de văzut dacă le va funcționa strategia și cu Argentina lui Messi.

Aflați la final de carieră internațională, Messi și Modrić încearcă să fie decisivi pentru naționalele lor. Se cunosc foarte bine din zecile de dueluri directe Real-Barcelona din campionatul spaniol, ambii sunt câștigători ai Balonului de Aur, ambii sunt decari, căpitani, conducători de joc. Acum, mai mult ca oricând trebuie să fie „și mai lideri”. Ambii au pierdut câte o finală de Campionat Mondial și ambii doresc ca de data aceasta să câștige trofeul la final de carieră. 

Favorită pe hârtie este Argentina, care, în afara rezultatului șocant cu Arabia Saudită, a mers din bine în mai bine. Ceva emoții a avut doar cu Olanda, pe care a învins-o la loviturile de departajare, însă a condus-o cu 2-0 în timpul regulamentar. 

De cealaltă parte, Croația are o singură victorie la acest turneu final, 4-1 cu Canada. În rest a avut numai rezultate de egalitate în timpul regulamentar de dispută a partidelor. Jocul nu a excelat, dar echipa a fost pragmatică și a forțat atât cât a trebuit. Singurul care a tras mereu a fost căpitanul Luka Modrić și rămâne de văzut dacă la 37 de ani mai reușește să ducă în forță un meci cu o asemenea încărcătură, fie că partida va dura 90 sau 120 de minute. 

Chiar dacă are o singură victorie, Croația s-a dovedit însă o specialistă la loviturile de departajare, trecând la „loteria penalty-urilor” și de Japonia, și de Brazilia, iar asta ar trebui să-i pună pe gânduri pe argentinieni și să evite prelungirile.

Războiul nervilor

Presa de la Zagreb a luat foc înaintea semifinalei de azi, dezvăluind că jucătorii Argentinei vor recurge la toate trucurile posibile ca să-i enerveze pe jucătorii croați și să provoace chiar eliminarea a cel puțin doi fotbaliști, în frunte cu Luka Modrić. „Îi voi înnebuni pe croați atât de rău încât vor ceda și vor fi învinși după numai 60 de minute, dacă vor mai fi 11 pe teren”, scriu ziariștii croați, fără să dea și numele celui care ar fi spus asta. 

Semifinala de mâine, meci de risc maxim

Poliția franceză este în stare de alertă maximă în vederea  meciului de mâine dintre Franța și Maroc, în a doua semifinală din Qatar. Marile comunități marocane din Franța, Belgia și Olanda au sărbătorit provocând multă dezordine calificarea în premieră în semifinalele unui CM, iar acum se așteaptă ca manifestările acestora să fie și mai violente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×