x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Noul război iberic

Noul război iberic

de Adi Munteanu    |    06 Dec 2022   •   06:40
Noul război iberic
Sursa foto: Hepta

​​​​​​​Faza optimilor a ajuns la final cu favoritele confirmându-și statutul, doar că acum începe cu adevărat greul. Franța-Anglia și Olanda-Argentina sunt primele dueluri-șoc ale sferturilor, iar azi se stabilește și ultima pereche. Dacă se respectă calculele hârtiei și nu face Elveția vreo surpriză, sfertul de finală ar trebui să fie între Spania și Portugalia, adică un duel al noii generații spaniole cu cântecul de lebădă al lui Ronaldo, aflat, cel mai probabil, la ultimul turneu final de Campionat Mondial.

După spectacolul făcut de Mbappe în meciul cu Polonia și demonstrația Angliei cu Senegal s-a stabilit încă un sfert de finală mult așteptat, Franța-Anglia. Ambele sunt în fața primului meci cu adevărat tare la acest turneu final. Poate doar Franța a avut ceva dificultăți cu Danemarca. Danezii, însă, au fost una din marile decepții la acest mondial, alături de Belgia, Germania sau Serbia. În rest, atât Anglia, cât și Franța au avut adversare care nu le-au pus mari probleme.

Spania și-a calculat traseul

Rezultatul controversat din ultima etapă a grupelor, când s-a lăsat învinsă de Japonia, a trimis Spania pe un traseu, la prima vedere, mai accesibil spre finală, evitând astfel o posibilă succesiune de meciuri cu Brazilia în optimi și Argentina în sferturi. A ales o suită Portugalia și, ulterior Franța sau Anglia. Rămâne de văzut dacă au ales bine strategia. Cert este că Spania a dominat copios toate adversarele pe care le-a întâlnit, iar asta se va întâmpla cu siguranță și azi cu Marocul. Abia în sferturi noul val tânăr spaniol va da cu adevărat testul de maturitate, cu Gavi (18 ani), Pedri (20 de ani), Balde (19 ani), Ansu Fati (20), Nico Williams (20), pe care Luis Enrique îi folosește aproape pe toți meci de meci, alături de veteranii Sergio Busquets, Koke, Asensio și Jordi Alba. Până acum a funcționat la nesfârșit „țesătura” de pase, mai ales în prima parte cu Germania, 565 de pase reușite, față de doar 280 ale nemților.

Ne sperie Elveția încă o dată?

Ronaldo este anunțat titular și este posibil să fie ultimul lui meci la un CM, dar diseară, noi, românii, vom fi cu ochii mai mult pe jocul naționalei Elveției, viitoarea noastră adversară din preliminariile EURO 2024. Însuși Edi Iordănescu a declarat la revenirea în țară că l-a cam „speriat” Elveția și că i-a confirmat bănuielile vizavi de forța ei. Rămâne de văzut dacă elvețienii îi vor „speria” și pe portughezi și îi vor încheia cariera lui Cristiano Ronaldo la un turneu final fără ca acesta să câștige mult râvnitul trofeu.

La doar 18 ani, Gavi are deja 49 de meciuri în tricoul Barcelonei și 16 selecții la naționala Spaniei, pentru care a înscris de trei ori

 

×