x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Handbal - Superliga, vis frumos pentru Oltchim?

Handbal - Superliga, vis frumos pentru Oltchim?

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Mai 2007   •   00:00
Handbal  -  Superliga, vis frumos pentru Oltchim?

Oltchim Rm. Vălcea a obţinut Cupa Cupelor la handbal feminin. Urma să organizeze şi Supercupa Europei. Numai că degringolada organizatorică, din manşa retur a finalei, pare să fi reorientat atitudinea EHF faţă de locaţia unde se va desfăşura evenimentul.



Oltchim Rm. Vălcea a obţinut Cupa Cupelor la handbal feminin. Urma să organizeze şi Supercupa Europei. Numai că degringolada organizatorică, din manşa retur a finalei, pare să fi reorientat atitudinea EHF faţă de locaţia unde se va desfăşura evenimentul.

Ioan Gavrilescu se poate considera un preşedinte fericit. In fapt, sub bagheta sa, la Vălcea au fost create cele mai mari echipe pe care le-a avut handbaluul feminin romănesc, in istorie. In anii ’80, Mori Torok inventa ideea de spectacol cu mingea la semicerc, un deceniu mai tărziu Mariana Tărcă reaprinsese dorinţa căştigării Cupei Campionilor pentru ca acum, sub Capela, să domine ideea celui mai spectaculos dream-team din hadbalul european. Cu toate acestea sunt şi neimpliniri.

EŞEC. In cea mai modernă sală de joc din Romănia, in faţa a trei mii de fanatici, vălcenii s-au făcut de răs inaintea manşei retur a finalei Cupei Cupelor. Mai intăi nu a funcţionat tabela electronică. Apoi s-a luat curentul. Apoi au picat aparatele de climatizare şi podeaua suprafeţei de joc s-a transformat in patinoar. Jocul a fost la un pas de a nu se disputa, dar mult mai importantă a fost impresia pe care reprezentanţii EHF şi-au format-o despre organizatorii care doreau să obţină găzduirea turneului Supercupei Europei. Ioan Gavrilescu recunoaşte, deschis, că acestă dorinţă devine aproape utopică, deşi la un moment dat eram favoriţi. "Evenimentele petrecute la returul finalei Cupei Cupelor, cu Byassen, cănd podeaua sălii a devenit alunecoasă din cauza condensului, ar putea să dea de găndit federaţiei europene, care s-ar putea reorienta. Dar n-ar fi nici o problemă. Noi vom participa oriunde se va organiza, in calitate de căştigătoare a Cupei Cupelor", a declarat Gavrilescu despre competiţia care este programată la 22 şi 23 septembrie.

SCHIMBARE ABSURDĂ. Gavrilescu vorbeşte şi despre Liga campionilor, despre dorinţele clubului campion in sezonul viitor, atunci cănd se incearcă obţinerea celui mai important trofeu european la nivel intercluburi. El este nemulţumit de posibilitatea schimbării sistemului de disputare al acestei competiţii. "Pe adresa clubului nu a sosit nimic oficial din partea federaţiei europene, dar se tot vorbeşte de schimbarea formatului, adică să nu mai jucăm o manşă tur-retur, ci o grupă de calificare preliminară. Abia la tragerea la sorţi dinaintea finalei Cupei Cupelor am fost informaţi verbal că este posibilă această schimbare şi oricăt am intrebat care este raţiunea, cu atăt mai mult că priveşte sezonul viitor, nu peste 2 ani, nu am primit nici un răspuns", a comentat preşedintele CS Oltchim, care a continuat: "EHF ne-a spus că va face precizări după ce ne inscriem, adică după 11 iunie. Dar poate vrem să ne inscriem ştiind toate datele, nu? Apoi, nu văd logica faptului că 12 echipe primesc drept de joc direct in grupele principale, din care pe 2-3 le contest valoric in comparaţie cu noi incă de pe acum, dacă se va adeveri, adică Nurnberg şi Buducnost Podgorica. Restul, adică 16 echipe, inclusiv a noastră, trebuie să ne batem pentru ultimele patru locuri". EHF nu a anunţat incă sistemul oficial de calificare a Ligii Campionilor in sezonul 2007-2008, dar forul european doreşte să-l schimbe, astfel incăt să nu mai aibă loc duble manşe tur-retur, eliminatorii, ci grupe preliminare de calificare, atăt in primul tur, căt şi in turul secund. Oltchim, care va juca in turul doi preliminar, ar urma să se afle in prima urnă valorică la tragerea la sorţi de la 28 iunie, alături de Aalborg (Danemarca), Lada Togliatti (vicecampioana Rusiei) şi vicecampioana Sloveniei (care se va cunoaşte abia pe 5 iunie). Dacă va juca grupă preliminară de calificare in grupele principale ale Ligii Campionilor, Oltchim va disputa trei partide, intre 28 şi 30 septembrie. Gazdă va fi echipa trasă la sorţi de către EHF sau cea care are cel mai mare coeficient de echipă in competiţiile continentale.

INTĂRIRI. Pentru Oltchim, prioritare in această vară pentru intărirea lotului par să fie tot jucătoarele din Romănia. Cum la Vălcea evoluează aproape toată naţionala, este de aşteptat ca jucătoarele dorite să vină din Ugaria, de la Gyor. "Transferuri senzaţionale nu vor fi, pentru că avem incredere in echipa noastră. Totuşi, trebuie intărite posturile de inter dreapta, centru şi portar. Nu ne dorim jucătoare străine, ci mai degrabă jucătoare romănce, care activează in străinătate", a declarat Gavrilescu. El este de părere că cluburile au ajuns să cheltuiască sume mari, in timp ce din partea EHF nu vine nimic inapoi. "Am cheltuit cu taxele de participare in Cupa Cupelor peste 5.000 de euro, iar drepturile de televizare le-am cumpărat cu vreo 20.000 de euro, bani care s-au dus la EHF, pentru că au exclusivitate asupra drepturilor TV. In schimb, am primit doar felicitări şi atăt. Aşteptăm un comunicat oficial in privinţa sistemului Ligii Campionilor in viitorul sezon, nu doar zvonuri! Apoi, vom vedea!".

×
Subiecte în articol: sport oltchim