x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport La cules de portocale

La cules de portocale

30 Iun 2004   •   00:00

Selectionata tarii gazda poate ajunge pentru prima data in ultimul act al competitiei continentale, in timp ce "portocaliii" au sansa sa repete performanta din 1988.

DELIA GOMOESCU

Portugalia si Olanda, cele doua echipe care se vor bate in aceasta seara pentru un loc in finala de pe "Da Luz", au experienta deloc fericita de a fi eliminate in majoritatea cazurilor in care au ajuns in aceasta faza a competitiei.

TRADITIE. Pentru olandezi este cea de-a cincea prezenta in semifinale, insa fotbalistii din Tara Lalelelor nu au reusit decat o data sa se califice, in 1988, cand, de altfel, au si castigat titlul. In ceea ce-i priveste pe lusitani, acestia au jucat doar de doua ori in penultimul act al intrecerii si nu au izbutit niciodata sa mearga mai departe. Mai mult, portughezii stiu si ca la ultimele 4 turnee finale, echipele gazda au fost de fiecare data eliminate in semifinale. Daca lusitanii nu au probleme majore de lot, Nuño Gomes si Jorge Andrade fiind recuperati pentru partida din aceasta seara, lucrurile nu stau la fel pentru "portocalii". Capitanul Frank de Boer, accidentat la glezna in meciul cu Suedia, nu va putea evolua, locul sau fiind luat cel mai probabil de Wilfred Bouma. La portughezi, Pauleta si-a ispasit etapa de suspendare, iar acum cel mai mare dubiu al lui Luiz Felipe Scolari este daca il va titulariza pe el sau pe Nuño Gomes, cel care in ultimele meciuri a dovedit ca este un jucator fundamental.

SITUATII OPUSE. Confruntarea de astazi ii regaseste pe cei doi tehnicieni in posturi total diferite. Brazilianul Luiz Felipe Scolari tocmai si-a prelungit contractul cu Federatia portugheza si are ocazia unica de a deveni primul selectioner care castiga un Campionat European pe banca unei reprezentative straine. De partea cealalta, desi a dus Olanda pana in semifinale, Dick Advocaat nu este sustinut nici de mass-media batava, nici de suporterii "Portocalei". La una dintre conferintele de presa premergatoare meciului cu Portugalia, ziarisii au parut mai degraba interesati sa afle cat mai are de gand Advocaat sa ramana la nationala, decat sa puna intrebari legate de partida din aceasta seara. "Relatia mea cu presa olandeza este una de iubire si de ura. Iar asta mi se intampla pentru ca spun mereu adevarul", a spus Advocaat.

Deco: "Simt ca jucam finala"

"Cred ca ne vom califica pentru ca suntem mai buni decat olandezii. Si apoi avem si publicul de partea noastra. Nu am mai vazut o asemenea pasiune pentru o echipa nationala nici macar cand locuiam in Brazilia si Selecao juca la Mondiale. Portugalia traieste minut cu minut aceasta competitie. Sustinerea publicului este extraordinara si a contribuit la victoriile noastre cam cu 20-30%", a spus Deco. Brazilianul naturalizat portughez a castigat deja titlul si Liga Campionilor cu FC Porto. Un eventual succes la Euro l-ar propulsa cu sanse reale la castigarea "Balonului de Aur".

Olandezii cauta recorduri

Mai multi jucatori olandezi au astazi posibilitatea sa-si treaca numele in cartea recordurilor echipei nationale. Ruud van Nistelrooy, autor a patru goluri pana in prezent, poate egala recordul detinut de Marco Van Basten si Patrick Kluivert, care la Euro 1988, respectiv Euro 2000, au inscris de cate cinci ori. De asemenea, Philip Cocu si Edwin van der Sar il pot egala pe Dennis Bergkamp in ceea ce priveste numarul de meciuri jucate in turneele finale ale Campionatelor Europene. Bergkamp a adunat un total de 13 prezente la intrecerile din 1992, 1996 si 2000.

Revansa lui Figo sau constanta lui Van Nistelrooy?

Luis Figo si Ruud van Nistelrooy ar putea sa fie oamenii-cheie ai echipelor lor in confruntarea de pe "Alvalade". Cei doi jucatori se afla insa in situatii diametral opuse. Portughezul va trebui sa-si ia revansa dupa jocul slab din meciul cu Anglia, cand doar "curajul" lui Scolari de a-l inlocui a salvat echipa iberica. Desi atunci starul lusitan a parasit furios terenul si nu s-a bucurat de calificarea formatiei sale, selectionerul a dat asigurari ca nici nu se pune problema existentei unui "caz Figo". "In echipa mea domneste armonia, iar cei care sustin contrariul incearca doar sa ne destabilizeze", a spus Scolari.

Cu totul alta este situatia olandezului van Nistelrooy. Autor a patru goluri la Euro 2004, atacantul "Portocalei" a fost numit de selectionerul Dick Advocaat "un dar de la Dumnezeu". Antrenorul olandez s-a declarat admiratorul numarul unu al atacantului lui Manchester United. "Cred ca Ruud este cel mai bun atacant care se gaseste pe piata. E incredibil cum poate sa joace", a spus Advocaat. Referitor la meciul cu Portugalia, Van Nistelrooy a declarat: "Sa joci cu Portugalia la ea acasa nu e deloc usor. E tara gazda si toata lumea se asteapta sa castige. Eu sper insa ca vom invinge noi. In 1988, cand Olanda a luat titlul, toti eram niste pusti si stateam lipiti de televizoare".
×
Subiecte în articol: sport