x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Le-a scos Basinas din cap

Le-a scos Basinas din cap

14 Iun 2004   •   00:00

Grecia a produs prima surpriza de la Campionatul European, invingand Portugalia, o echipa debusolata, care s-a zbatut mult, dar inutil.

CATALIN FAINISI

Frumusetea fotbalului consta in surprizele pe care acesta le poate face. Miile de suporteri portughezi veniti pe stadionul "Dragao" din Porto nu si-ar fi inchipuit niciodata ca meciul inaugural al lui EURO 2004, competitie pe care o gazduiesc, va fi pierduta de Figo & Co chiar in fata unui "outsider" precum Grecia, echipa care nu mai ascultase imnul Europenelor din 1980.

FRICTIUNI. Nervozitatea din cadrul echipei lui Scolari este alimentata si de disensiunile dintre jucatori. "Bisericuta" formata din veteranii Luis Figo, Fernando Couto si Rui Costa nu-l agreeaza pe Deco, brazilianul naturalizat in Portugalia si folosit cu insistenta de selectionerul Scolari. Incapatanarea "galacticului" de a-l vedea pe teren, din primul minut, pe prietenul sau Rui Costa i-a costat pe portughezi meciul, jocul lusitanilor crescand in ritm abia dupa introducerea la pauza a lui Deco.

VEDETISME. Figo a fost oprit cu greu de Scolari sa paraseasca terenul dupa acordarea penalty-ului din care Grecia a majorat scorul, dovedind ca vedetismele nu ajuta cu nimic o echipa care a dezamagit din primul meci. Jocul sau prea individual a franat mai mult atacul portughezilor care s-au lovit in permanenta de blocajul defensiv al elenilor, imperial condusi de uriasul Delas.

Bucurie imensa la Atena

Sute de greci au iesit, sambata seara, pe strazile orasului Atena, pentru a saluta victoria cu 2-1 a idolilor lor in fata Portugaliei, in meciul de deschidere a lui EURO 2004. In "Omonia", piata centrala a capitalei, suporterii au desfasurat drapele ale Greciei, in timp ce zeci de masini au traversat capitala elena claxonand. Bucuria fanilor eleni a fost cu atat mai mare, cu cat Grecia nu a mai participat la faza finala a unui Campionat European din 1980, cand a fost eliminata in primul tur. "Prin victoria istorica din aceasta seara, echipa noastra nationala a castigat respectul Europei fotbalistice si a emotionat poporul elen", a declarat premierul Greciei, Costas Caramanlis, care a felicitat echipa antrenata de Otto Rehhagel, antrenorul german care a facut istorie in Vechea Elada.

Scolari si-a cerut scuze

Dezamagirea produsa de infrangerea Portugaliei in primul meci al competitiei l-a determinat pe selectionerul lusitanilor, brazilianul Felipe Scolari, sa isi ceara iertare fata de suporteri. "Le cer scuze pentru aceasta infrangere suporterilor portughezi, care ne-au incurajat de la inceputul si pana la finalul meciului. Am pierdut controlul meciului si nimeni nu si-ar fi imaginat ca acest lucru se putea intampla astfel", a declarat tehnicianul, care a apreciat ca presiunea exercitata asupra jucatorilor sai i-a determinat pe acestia sa se piarda cu firea. Scolari a apreciat ca urmatorul meci, cel cu Rusia, va fi unul pe viata si pe moarte.

"El Rey" Valeron!

Spania a spart ghinioanele debuturilor dezastruoase la campionatele europene, prin victoria obtinuta in fata Rusiei, o echipa croita pe aparare si fara coerenta in joc. Raul si Morientes au fortat, au avut multe ocazii, dar nici unul dintre ei n-a reusit sa-l invinga pe Ovcinikov, care s-a dovedit providential in poarta rusilor.

NOROCOS. Eroul partidei s-a dovedit Juan Carlos Valeron, jucatorul cu nume de rege, care, la prima atingere de balon dupa inlocuirea lui Morientes, a adus linistea pentru selectionerul Inaki Saez. "Am avut si noroc, dar acum trebuie sa fim linistiti si multumiti. Am suferit putin, dar victoria este meritata", a declarat mijlocasul lui Deportivo La Coruna, care nu doreste ca posibila sa titularizare in urmatoarea partida a ibericilor impotriva Greciei sa fie un subiect de discutie. "Nu spun ca jucatorii mei nu s-au luptat, sunt unicul vinovat pentru acest rezultat. Nu stiu insa ce s-a intamplat cu ei. Poate ca le-a fost teama de numele mari din echipa Spaniei", a spus Iartev, dupa meci.

SUPORTERI. Rusii au avut parte de un suporter special in tribune, imbracat in echipamentul acestora, care a fluturat tot meciul un steag al tarii. E vorba de miliardarul Roman Abramovici, care a tinut sa-si incurajeze compatriotii. In tribune au fost circa 25.000 de spanioli, de la Faro pana la frontiera fiind doar 40 de kilometri. (Catalin Fainisi)

Meciurile de azi

DANEMARCA-ITALIA

Atmosfera in lotul italienilor este destul de tensionata, Fiore situandu-se de partea lui Figo, care a criticat selectionarea lui Deco, brazilianul naturalizat portughez. "Figo are suta la suta dreptate. Eu nu ma simt rezerva nimanui, iar fiecare fotbalist ar trebui sa-si reprezinte tara natala". Atacul lazialului este indreptat catre argentinianul Mauro Camoranesi, naturalizat italian si care este concurentul direct al lui Fiore pe banda dreapta a Squadrei Azzurra. Danezii sunt linistiti, atacantul Jon Dahl Tomasson avertizand: "Ii cunoastem pe italieni si stim cum sa-i surprindem! In 2002 si Franta pornea favorita contra noastra, si am invins-o".

DANEMARCA: Sorensen - Helveg, Laursen, Henriksen, N. Jensen - Rommedahl, Jorgensen, Gravesen, Cl. Jensen - Sand, Tomasson. Antrenor: Morten Olsen

ITALIA: Buffon - Panucci, Nesta, Cannavaro, Perrotta - Fiore, Gattuso, Zambrotta - Totti, Del Piero, Vieri. Antrenor: Giovanni Trapattoni

SUEDIA-BULGARIA

Suedezii nu au mai pierdut in fata bulgarilor din 1968, blonzii furandu-le bronzul mondial vecinilor de la sud de Dunare in SUA ‘94. Atunci, Suedia a zdrobit Bulgaria cu 4-0, Henrik Larsson fiind cel mai bun om al meciului. Atacantul lui Celtic face legatura intre echipa de atunci si cea de acum, el revenind in nationala dupa doi ani, la varsta de 33 de ani. Suedezii mizeaza pe un trident mortal, alcatuit din Ljungberg - Ibrahimovici - Larsson. Selectionerul bulgar Plamen Markov il va putea utiliza din primul minut pe Marian Hristov, dar asteapta decizia medicului in ceea ce-l priveste pe mijlocasul stanga Martin Petrov.

SUEDIA: Hedman - Mjallby, Lucic, Mellberg, Hansson - Ljungberg, A. Svensson, Kallstrom, Wilhelmson - Ibrahimovici, H. Larsson. Antrenori: Tommy Soderberg si Lars Lagerback

BULGARIA: Zdravkov - Petkov, Kirilov, Pajin, Stoianov - Peev, Hristov, S. Petrov, Dimitrov - Berbatov, Mancev. Antrenor: Plamen Markov
×
Subiecte în articol: sport echipa