x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Liga I - Aproape etapa si antrenorul

Liga I - Aproape etapa si antrenorul

de Marius Mihalcea    |    24 Oct 2006   •   00:00
Liga I - Aproape etapa si antrenorul

Tehnicienii supravietuiesc cu greutate in Liga I. Mai bine de jumatate din cei care au fost confirmati la inceputul sezonului au fost deja decapitati, desi nu s-au desfasurat decat 12 etape.

Bosii cluburilor din Liga I sunt nemilosi cu antrenorii. Cel mai iute la manie a fost presedintele de onoare al Ceahlaului, Gheorghe Stefan, care s-a debarasat de Mihai Stoica dupa runda a treia. La polul opus se situeaza Constantin Iacov. Mult mai rabdator, presedintele CA al FC National l-a invitat pe Duna sa plece abia dupa etapa care s-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute.

CARUSEL. Pentru Sorin Cartu si Marin Duna, ultima etapa de campionat, a 12-a, nu a fost de bun augur. Echipele lor, Poli Timisoara, respectiv FC National, au pierdut, iar ei si-au facut bagajele. Cartu, de bunavoie, Duna, impins de la spate de Constantin Iacov. Primul tehnician "executat" a fost Mihai Stoica, pentru care Ceahlaul s-a dovedit a fi o caciula prea mare. Consecinta? Gheorghe Stefan i-a aratat usa dupa meciul pierdut acasa, 1-3, cu CFR Cluj. Dumitru Bucsaru, seful Urziceniului, n-a dat nici el dovada de clementa fata de Costel Orac, dupa runda a saptea, in care Unirea a pierdut la Targu-Jiu, 0-1 cu Pandurii. Iulian Mihaescu s-a ocupat de echipa doua saptamani, apoi i-a predat-o lui Dan Petrescu, abia demis de Wisla Cracovia. Etapa a opta. Farul remizeaza pe teren propriu cu FC National, 1-1, iar Vukotic isi incheie aventura in orasul de la malul marii. In etapa a noua au picat capetele lui Ovidiu Stanga si Gheorghe Multescu, in runda a zecea si-au facut bagajele "Principele" Giannini si Dorinel Munteanu, iar Florin Marin a renuntat la Jiul o saptamana mai tarziu. Antrenorii si-au incheiat socotelile cu cluburile pe cale amiabila. Exceptie a facut Dorinel Munteanu, care i-a lasat balta pe Paskany si pe Muresan.

RECORD. Antrenorul cu cea mai mare continuitate din Liga I este Razvan Lucescu. Acesta se afla pe banca Rapidului din vara lui 2004, insa, in campionatul precedent, a trecut printr-un moment dificil. La 14 august 2005, dupa meciul cu FC Arges, incheiat 1-1, pe teren propriu, in etapa a doua, George Copos l-a demis pe Lucescu. Lucescu a fost repus in drepturi de Copos cateva ore mai tarziu, la presiunea suporterilor si a jucatorilor.

"Romanii sunt superficiali"

EXPLICATII. Mircea Radulescu intelege fenomenul
Directorul Scolii de antrenori din cadrul FRF, Mircea Radulescu, considera ca valul de demiteri ale tehnicienilor din Liga I are ca principala cauza modul total neprofesionist in care acestia incheie intelegerile cu cluburile.

CONCRET. Radulescu nu este surprins de miscarile pe banda rulanta din Liga I. In opinia directorului Scolii de antrenori din cadrul FRF, chiar tehnicienii sunt cei care fac posibile aceste destituiri masive. "Antrenorii romani sunt superficiali atunci cand semneaza contractele. Cunosc cazuri cand au inceput treaba fara sa semneze vreun act, iar cand au facut-o, trei saptamani mai tarziu, nici nu s-au uitat peste ce si-au pus iscalitura", a spus Radulescu. Acesta s-a referit, concret, la cateva cazuri din Liga I: "Nu vreau sa se supere Simota pe mine, dar Florin Marin a plecat pentru ca nu i-au fost asigurate anumite conditii, nu i-au fost adusi anumiti jucatori, asa cum a fost intelegerea. La Cartu, a fost vorba de o presiune mare, pentru ca s-a vorbit prea mult de obiective mari. Vukotic si Giannini au clacat pentru ca nu s-au adaptat la noi, au vrut sa puna in practica anumite rigori care nu se preteaza la particularitatile fotbalistului roman". "Daca ar fi avut contracte solide, nu ar fi fost dati afara asa usor. In Anglia, contractul este in asa fel construit, incat, daca un antrenor este demis, clubul trebuie sa-i plateasca o groaza de bani. Acolo, semnarea unui contract este un moment solemn, la noi se face pe fuga", a explicat Radulescu.

ALTA LUME
Lucrurile stau diferit in Europa. Trei exemple: Alex Ferguson este pe banca lui Manchester United din 1986, timp in care a devenit Sir. Tot in Anglia, francezul Arsene Wanger este deja la al 11-lea sezon cu Arsenal, cu toate ca, in momentul aduceri sale pe "Highbury", fanii "tunarilor" au fost mai mult decat rezervati in privinta sa. In Franta, Guy Roux a facut insa istorie. A fost antrenorul lui Auxerre, fara intrerupere, 44 de ani. O viata de om!
NUMIRI
Conducerea lui Poli Timisoara a anuntat ca, dupa demisia lui Cartu, de pregatirea echipei se va ocupa, cel putin pana la iarna, Alin Artimon. Acesta a fost promovat de la "satelit", iar in pauza competitionala ar putea fi inlocuit cu Ioan Andone, in prezent antrenorul formatiei Omonia Nicosia, sau cu Bölöni, demis ieri de la Monaco. La FC National, in locul lui Marin Duna a fost adus Jean Vladoiu, care era director tehnic la FC Snagov. Vladoiu va debuta cu aceasta ocazie in Liga I.
ROCADA. Dorinel a lasat Clujul pentru Pitesti. In locul lui, la CFR a venit italianul Bergodi (stanga)

×
Subiecte în articol: sport etapa liga