x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FRF, luată prin surprindere de „Il Luce”. Chiar îl vor accepta pe Mircea Lucescu?

FRF, luată prin surprindere de „Il Luce”. Chiar îl vor accepta pe Mircea Lucescu?

de Adi Munteanu    |    05 Aug 2024   •   06:00
FRF, luată prin surprindere de „Il Luce”. Chiar îl vor accepta pe Mircea Lucescu?
Sursa foto: Hepta

Surpriză totală: Mircea Lucescu este dispus să preia naționala României, un anunț pe care negociatorii FRF nici nu-l așteptau, nici nu-l doreau. În condițiile în care toate jocurile erau deja făcute pentru numirea lui Adrian Mutu pe banca naționalei, decizia lui Mircea Lucescu dă toate planurile federației peste cap. 

Încă de la numirea lui Christoph Daum șefii FRF și-au exprimat regretul că nu-l pot aduce pe Mircea Lucescu la conducerea naționalei. „Este, din păcate, cu contract, iar federația nu-și poate permite să achite rezilierea contractului”, spuneau federalii la acea vreme, „Il Luce” fiind atunci la Shakhtar Donetsk. În realitate, federalii răsuflau ușurați că Lucescu nu poate veni. Lucescu nu a fost niciodată în planurile FRF pentru națională. Iar motivele sunt multe. Lui nea Mircea nu-i poate sugera Mihai Stoichiță vreo tactică sau schimbare, nu i se poate impune ca vreun jucător să fie chemat la lot. Pe scurt, nu pot face nimic peste capul lui Mircea Lucescu.

„Cu nea Mircea au procedat la fel ca și cu Hagi. L-au trecut pe listă la presiunea fanilor, însă la «negocieri» s-au dus cu gândul «Doamne ajută să refuze». Bomba a venit când nea Mircea a acceptat. El a acceptat chiar și ca foștii asistenți ai lui Edi Iordănescu să rămână în echipa lui.  Va aduce doar un secund, cu care a lucrat mulți ani în Ucraina”, ne-a dezvăluit o sursă din FRF. În aceste condiții, Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță sunt într-o situație foarte delicată, deoarece nici unul dintre ei nu agreează deloc venirea lui Lucescu. Declarativ sunt „încântați de posibilitatea ca marele antrenor să preia frâiele echipei naționale”, în realitate nici nu vor să audă de așa ceva. „Interesant este ce condiții îi vor pune doar-doar va refuza până la urmă. Probabil ceva pe termen scurt, știind că lui nea Mircea nu-i plac proiectele pe termen mic”, ne-a mai declarat sursa. Într-adevăr, Mircea Lucescu este un antrenor care construiește echipe, iar pentru asta cere timp. Așa a făcut întreaga lui carieră, de la Corvinul, Dinamo și până la Shakhtar. Iar mandatele lui care au fost lungi au avut și succes, în urmă a lăsat echipe care au avut în continuare succes.

Mutu stă în continuare la pândă

Din întreaga listă cu potențiali selecționeri s-au tot șters nume. Primul a fost Gheorghe Hagi, care, așa cum sperau și federalii, nu a vrut să renunțe la proiectul pe care-l finanțează la Farul Constanța. „S-a tot spus că nu ar fi o problemă să-și cedeze acțiunile la Farul și să încredințeze conducerea tehnică altcuiva. Ușor de zis, însă birocratic era aproape imposibil. Ar fi urmat niște negocieri în care Hagi ar fi pus niște condiții viitorilor acționari care ar fi preluat clubul, apoi treaba cu tehnicianul care ar fi trebuit să fie antrenor la Farul, „Regele” s-a mai ars de două ori, cu spaniolul Ruben de la Barrera și apoi cu Mircea Rednic.

Al doilea nume șters de pe listă a fost Dan Petrescu. „Este sub contract, iar FRF nu va plăti clauze de reziliere”, declara Răzvan Burleanu. În același timp pregătea terenul pentru Adrian Mutu, care are avantajul că este liber de contract. Mai era un mic obstacol: trebuia să se discute, măcar de formă, și cu Mircea Lucescu, dorit insistent de fanii naționalei. 

Stoichiță, în dificultate

Adeptul antrenorilor tineri, Mihai Stoichiță, care, se vorbește pe culoarele FRF, i-ar fi promis deja lui Mutu postul de selecționer, este în dificultate de când „Il Luce” a declarat că este foarte dispus să preia naționala. Întrebat de posibilitatea ca Mircea Lucescu să fie selecționer, Stoichiță n-a știut ce să răspundă și, încurcat, a spus doar că îl așteaptă la discuții, stabilind și un obiectiv imediat: calificarea la Campionatul Mondial „Cum să nu ai încredere în Mircea Lucescu? Aștept să vină și să discute. Pentru a te califica la Campionatul Mondial trebuie să ai și șansă”, a declarat Mihai Stoichiță.

A calificat și construit echipe, a câștigat în Europa. Este persoana ideală în opinia mea. Nu contează vârsta. A zis că o să-și facă și un staff bun, eu cred că are capacitatea de a duce mai departe lucrurile. Fotbal mai bun decât al lui nu există. E omul, antrenorul care m-a debutat când aveam 17 ani. Cred că niciun alt antrenor nu ar fi făcut asta. M-a făcut și căpitan la 19 ani.

Gheorghe Hagi, antrenor Farul

Am spus în destule ocazii că nu mă mai interesează să mă întorc la naționala României. Dar acum e o situație specială. 

Mircea Lucescu

×