x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Model de la Gene­ra­ţia de Aur

Model de la Gene­ra­ţia de Aur

de Mihai Igirosanu    |    04 Iun 2008   •   00:00
Model de la Gene­ra­ţia de Aur

Căpitanul echipei naţionale îşi doreşte ca actuala repre­zen­tativă a României să cal­ce pe urmele formaţiei care scria istorie la World Cup ’94.

  • Mihai Igiroşanu, St. Gallen

 

Căpitanul echipei naţionale îşi doreşte ca actuala repre­zen­tativă a României să cal­ce pe urmele formaţiei care scria istorie la World Cup ’94.


După antrenamentul de luni seară, căpitanul Cristi Chi­vu a fost printre puţinii tri­co­­lori care au zăbovit în fa­ţa presei române, răspunzînd pe în­de­lete întrebărilor reporterilor.

 

  • Jurnalul Naţional: Cum te simţi după primul antrenament în Elveţia?

Cristi Chivu: Deocamdată nu am făcut mare lucru, deoarece ne-a afectat şi ploaia. Nu ştiu dacă precipitaţiile aduc noroc, aşa cum se spune, dar ştiu că sînt bune pentru verdeaţă. De asta e ţara asta atît de verde, fiindcă plouă mult.

 

  • Mai sînt probleme de să­nă­tate în lot?

Deocamdată nu, şi sperăm nici să nu mai apară. Mai avem o săp­tă­mînă să ajungem apţi sută la sută la ora primului meci, cel cu Franţa.

 

  • Au apărut emo­ţi­i­le?

Sincer, pentru mine mai puţin. Pînă la urmă, încă este o perioadă de pregătire, dar probabil că în ziua meciurilor emoţiile vor fi mari. Parcă retrăiesc momentele din 2000, atunci cînd eram şi eu mai tînăr.

 

“Sîntem un grup unit”

  • Cum îi simţi pe cei mai tineri convocaţi?

Ar trebui ca măcar jumătate din ei să aibă aceeaşi soartă pe care am avut-o şi eu în urmă cu opt ani. Ei trebuie să dea totul pentru a confirma prezenţa în lot. Eu mă simt la fel ca şi ei, încerc să-i încurajez.

 

  • Vom avea parte de jocuri tacticizate?

Fotbalul din ziua de azi în­seam­nă să te aperi şi să ataci cu zece oameni. Ştiu că generaţia de aur a reuşit acele performanţe cu această strategie şi sperăm să obţinem şi noi măcar aceleaşi rezultate.

 

  • Voi aţi fost mult criticaţi pînă la această calificare.

Dacă băgam în seamă toate criti­cile ar fi însemnat să agăţăm de mult ghetele în cui. Vreau să cred că sîn­tem profesionişti şi ne vedem de trea­bă, indiferent de ce se vorbeşte.

 

  • Care ar fi şansele noastre?

Primul meci, cel cu Franţa, este cel mai important. Dacă scoatem un rezultat bun, avem ocazia reală să ieşim din grupă. Apoi vom juca cu Italia şi Olanda, iar de-abia atunci vom vedea ce am realizat.

 

“Îmi pare rău de Vieira”

  • Ai aflat de accidentarea lui Patrick Vieira?

Nu pot să mă bucur de necazul al­tora, mai ales că este colegul meu la Inter şi sîntem şi buni prieteni. Nu i-am studiat pînă acum pe francezi, doar am văzut meciul cu Ecuador şi prima repriză din cel contra Para­­gu­a­yului, dar ştiu că au soluţii.

 

  • Cum ai găsit condiţiile de la Abtwil?

Condiţii foarte bune, ideale de pregătire. Rămîne ca noi să ne ve­dem de program şi să atingem forma maximă în zilele de meci.

 

  • Adelina, logodnica ta, va veni la meciuri?

Da, o să vină. Ba chiar o să ne ve­dem cîteva ore, vom cina împreună. Eu am programată nunta după acest turneu final, dar sper ca prezenţa noastră la Euro să fie cît mai lungă.

 

Umărul e OK

Întrebat din nou despre starea umărului său, jucătorul lui Inter Milano a avut o reacţie ironică, dar justificată: “M-am săturat de această întrebare. Dacă vreţi, poftim, scrieţi că stau mereu cu el în gheaţă, chiar şi dorm cu gheaţă”. El a lăsat de înţeles că poate face faţă cu brio turneului final, chiar dacă la antrenamente se ve­de clar că încearcă să evite contactele care îi pot afecta zona le­za­­tă.

 

Prima zi: Antrenament în ploaie

Prima şedinţă de pregătire pe pămînt helvet, desfăşurată luni seară, a fost una cu peripeţii. La puţin timp după ce tricolorii au intrat pe gazonul Stadionului AFG, o ploaie torenţială s-a pornit peste St. Gallen. Treptat, aceasta s-a amplificat, astfel că, după doar 50 de minute, selecţionerul Victor Piţurcă a ordonat retragerea la vestiare. În tribune erau circa 300 de spectatori şi o sută de reprezentanţi ai mass-media. Cînd ploaia a mai scăzut din intensitate, jucătorii au revenit pe teren, spre satisfacţia suporterilor prezenţi.

 

SURPRIZE. Destinşi, joviali şi relaxaţi, tricolorii au primit aplauze deopotrivă de la români, cît şi de la elveţieni. Mai cu seamă că a urmat un joc-şcoală, la două porţi pe jumătatea terenului, şi au început să apară golurile.

Deşi era foarte aproape să rateze şi el turneul final, stelistul Dorin Goian a participat fără pro­bleme la antrenament, iar la jocul-şcoală nu a evitat tackling-urile sau intervenţiile la sacrificiu. Piţurcă a încercat să introducă majoritatea titularilor în aceeaşi echipă, printre ei regăsindu-se Marius Niculae şi Nicolae Dică. Atacantul lui Inverness a format un trio alături de Florentin Petre şi Mutu, în timp ce Dică a fost folosit ca mijlocaş în spatele liniei de atac. Antrenamentul de luni seară a fost, teoretic, singurul deschis la

St. Gallen pînă la meciul de luni cu Franţa. Cum pe această arenă tricolorii se vor pregăti zilnic şi aici au apărut camuflajele întîlnite la Hotelul Santispark din Abtwil. Mai exact, porţile de acces au fost acoperite cu pînze negre, menite să reducă la zero vizibilitatea din afara stadionului.

ATITUDINE. Tricolorii mai au o singură şedinţă de pregătire deschisă publicului şi presei, programată duminică la Zürich, pe Stadionul Letzigrund, unde va avea loc meciul cu francezii. Sur­prin­ză­tor, deşi după antrenament era prevăzută o conferinţă de presă cu Victor Piţurcă, selecţionerul nu a mai onorat-o, spunînd sec: “Nu mai vorbesc cu nimeni!”.
Florin Gongu, St. Gallen


ATU

“Toate meciurile sînt importante. Pentru noi, forţa grupului este principalul atu şi cred că este unul suficient pentru a ne putea impune. Trebuie să facem totul pentru un start bun contra Franţei. În acest gen de meciuri, totul e posibil. Cu Olanda va fi un altfel de meci faţă de cele din preliminarii”
Bogdan Lobonţ

 

Suveniruri: Ceasuri şi ciocolate

Unul dintre cei mai experimentaţi tricolori, readus de Victor Pi­ţur­că în prim-planul echipei na­ţi­o­nale, fundaşul lui Getafe, Cosmin Contra (foto), s-a arătat extrem de comunicativ. “Mai avem o săp­tămînă şi sper să nu mai avem accidentaţi. Personal, am o problemă mai ve­che, dar sper să nu mi se agraveze. Aşteptăm ca suporterii să vină cît mai mulţi să ne susţină.


CUMPĂRĂTURI. Vom face antrenamente diferite în această săptămînă, pentru a ajunge la un nivel cît mai ridicat. Cum se apropie ora meciului, emo­ţi­i­le cresc, mai ales că Franţa este o echi­pă extraordinară din toate punc­te­le de vedere, dar nu şi de neînvins”, a declarat “Guriţă”, care a făcut şi o mică dezvăluire: “Avem dreptul şi, cu siguranţă, vom merge şi la cum­pă­ră­turi. Ce îmi voi lua? Nu ştiu, dar El­ve­ţia este renumită pentru ceasuri şi cio­colată”.

×
Subiecte în articol: sport