x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Noua Nadie

Noua Nadie

24 Aug 2004   •   00:00

JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004

Cele doua medalii de aur ale Catalinei Ponor au fost insotite ieri de bronzul Alexandrei Eremia la barna, de argintul Danei Sofronie la sol sI de bronzul lui Marian Dragulescu la sarituri.
Aseara la Atena s-a cantat din nou Imnul Romaniei. Pentru a 8-a oara. Zeita serii a fost gimnasta Catalina Ponor, care a obtinut aurul la barna si la sol. Si cu titlul olimpic pe echipe, costanteanca de 17 ani este gimnasta cu cele mai multe medalii de aur de la aceasta Olimpiada. S-a nascut o noua Nadie.

"Recolta" bogata la medalii

O medalie de aur si doua de argint. Aceasta a fost "recolta" gimnastilor romani dupa finalele pe aparate desfasurate duminica seara. In dimineata aceleiasi zile, canotoarele castigasera doua titluri olimpice.
FLORIN GONGU - ATENA

In finalele feminine pe aparate de duminica, Romania a avut cate o reprezentanta la sarituri si la paralele: Monica Rosu, respectiv Dana Sofronie. Asteptarile au fost confirmate, Monica Rosu castigand clar concursul, cele doua sarituri ale sale insumand o medie de 9,656. "Asteptam aceasta medalie, stiam ca o sa castig!", a exclamat Monica dupa festivitatea de premiere. La fel de fericit era si Octavian Belu. "Este o medalie pe care Monica o merita. A avut cele mai grele si mai curate sarituri. La Sidney nu luasem aur pe aparate. Am spart gheata." Calificata in finala la paralele, Dana Sofronie a ocupat doar locul 6. "Nu puteam astepta mai mult de la ea. Atat a putut, atat a facut", a explicat Belu.

NESANSA. Gimnastii, in schimb, au fost urmariti de ghinion. In finala masculina de la sol, Marian Dragulescu venea cu cea mai mare nota reusita in concursul preliminar. Si de aceasta data, romanul a executat un exercitiu complex, cu multe elemente de dificultate. Prestatia sa a fost notata cu 9,787. A urmat canadianul Kyle Shewfelt, un outsider, care a lucrat insa foarte bine, fiind rasplatit tot cu 9,787. Toata lumea se astepta ca romanul si canadianul sa fie declarati, la egalitate, campioni olimpici. Dar, stupoare! Pe monitoarele salii se afiseaza ierarhia, conform careia Dragulescu este al doilea. Misterul este inlaturat de comunicatele brigazii de arbitri: in caz de egalitate la puncte intra in vigoare criteriile de departajare stabilite de Federatia Internationala. Astfel, canadianul castiga, iar Dragulescu se consoleaza cu argintul: "N-am avut o evolutie stralucita pentru a castiga aurul. La ultima diagonala, acel pas m-a costat titlul".

DEZAVANTAJAT. La cal cu manere, Marius Urzica era printre marii favoriti. In finala, Marius a evoluat excelent, primind 9,825. Nimic nu parea sa-i puna in pericol aurul. Nici macar exercitiul ultimului concurent, chinezul Haibin Teng. Acesta a avut o prestatie curata, dar parca lipsita de elementele de dificultate. Cu toate acestea, arbitrii au vazut un exercitiu mai valoros, chinezul fiind notat cu 9,837, astfel ca Urzica s-a ales doar cu argintul. Aproape cu lacrimi in ochi, el nu a mai avut puterea nici sa fie vehement: "Totul mi se trage de la arbitri. Nu vreau sa comentez mai mult. Oricum, eu am fost dezavantajat pentru ca am intrat al treilea in concurs, iar chinezul a fost ultimul".

CLASAMENT

In clasamentul pe medalii, Romania ocupa la sfarsitul zilei de duminica locul 9. Pana ieri, la inchiderea acestei editii, am mai coborat doua pozitii, fiind devansati de Coreea si Marea Britanie. Delegatia Romaniei a cucerit la Atena 11 medalii: 6 de aur, 3 de argint si doua de bronz. Cele sase titluri olimpice au fost cucerite de reprezentantii gimnasticii (echipa feminina si Monica Rosu), canotaj (echipajele de doua rame, dublu vasle si 8+1) si inot (Camelia Potec). Argintul a venit de la gimnastica (Marian Dragulescu si Marius Urzica) si atletism (Marian Oprea), iar bronzul a fost adus de echipa masculina de gimnastica si de inotatorul Razvan Florea.

DEPARTAJARE

Evolutia gimnastilor in finalele pe aparate este apreciata de sase arbitri. Nota cea mai mica si cea mai mare se elimina, iar din celelalte patru se face media. In caz de egalitate, Federatia Internationala de Gimnastica a stabilit sase criterii de departajare. Concret, in cazul lui Dragulescu s-a aplicat punctul numarul 5: media celor mai slabe cinci note acordate de arbitri. Marian a fost tras in jos de un 9,70 acordat de arbitrul chinez, in timp ce canadianul a avut 9,75 cea mai mica nota. "Stiam de acest criteriu de departajare si mi-am dat seama ca sunt pe 2 imediat dupa ce s-a afisat nota canadianului", a explicat Dragulescu dupa concurs.

Atletism - Eroul de la triplusalt

Extraordinara performanta atletului Marian Oprea, care a castigat medalia de argint in proba de triplusalt! Cu o saritura de 17,55 metri, cel mai bun rezultat al sau in acest sezon, realizata din prima incercare, romanul s-a instalat pe pozitia a doua, fara sa o mai cedeze pana la final. Celelalte sarituri ale sale au fost constante, peste 17,30 metri, nici unul dintre concurenti nereusind sa-l mai depaseasca, exceptandu-l pe suedezul Olsson.

LOVIT. Dupa a treia executie, Marian Oprea, 22 de ani, a simtit o durere la glezna dreapta, hotarand sa renunte la a cincea saritura. "Ma simteam chiar obosit. Abia dupa ultima saritura am simtit ca o sa iau medalie. Sincer, ma asteptam sa urc pe podium. Cu toate acestea, nu realizez suta la suta aceasta performanta". Despre suedez, Oprea a spus ca "nu e imbatabil, dar acum a fost mai bun". Extrem de fericit, Olsson a anuntat ca va umbla beat timp de doua saptamani.

PERFORMANTA. Rezultatul lui Marian Oprea este cel mai bun obtinut de atletismul masculin romanesc la vreo Olimpiada. Singura medalie castigata pana acum ii apartinea lui Gheorghe Megelea, bronz in 1976, la aruncarea sulitei.

Box - Cel putin bronz

Sosit la Atena dupa un concurs de calificare, boxerul Ionut Gheorghe are pana acum un parcurs fara greseala in competitia olimpica.

VICTORIE. El a reusit duminica seara sa-l invinga categoric pe italianul Michele di Rocco, asigurandu-si un loc in semifinalele categoriei 64 de kilograme si, implicit, cel putin medalia de bronz. El il va intalni in aceasta faza pe thailandezul Manus Boonjumnong, care a trecut in sferturi de campionul mondial al categoriei, francezul Willy Blain.

SPERANTE. Dupa acest rezultat, sperantele delegatiei noastre pentru o medalie cat mai stralucitoare din partea constanteanului sunt foarte mari. Unul dintre cei mai fericiti dupa acest rezultat a fost antrenorul lotului national, Francisc Vastag, instalat in acest post cu numai patru luni in urma. "A fost greu, pentru ca veneam dupa un campionat european si unul mondial ratate. Dar am demonstrat ca putem reusi, daca muncim mult", a spus Vastag. Managerul general al FRB, Rudel Obreja, era optimist in privinta parcursului lui Ionut Gheorghe in competitia olimpica: "Ionut nu trebuie sa se multumeasca cu atat. Trebuie sa treaca si de thailandez si sa se bata pentru aur".

ANTRENORI

In afara de numarul mic de sportivi fata de editiile anterioare, delegatia noastra a mai uimit asistenta si prin numarul antrenorilor. Astfel, la aceasta Olimpiada, Romania este singura tara care are la coltul ringului, pentru sportivi, un singur antrenor, pe Francisc Vastag. Singurul boxer roman sfatuit de doi antrenori a fost Marian Simion, care l-a avut aproape, in afara de Vastag, si pe tatal sau, Gheorghe Simion, care s-a ocupat personal sa se acrediteze la Jocurile Olimpice.

Primele medalii au ajuns in tara

Medaliati la Atena
×
Subiecte în articol: sport