x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Pan Zhanle, după un nou record mondial, spune că nu a fost afectat de scandalul dopajului din China

Pan Zhanle, după un nou record mondial, spune că nu a fost afectat de scandalul dopajului din China

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2024   •   11:15
Pan Zhanle, după un nou record mondial, spune că nu a fost afectat de scandalul dopajului din China
Sursa foto: Hepta

Înotătorul chinez Pan Zhanle a realizat miercuri un nou record mondial care i-a adus aurul olimpic la 100 de metri liber. El a declarat că nu a fost afectat de scandalul de dopaj în care a fost implicată echipa chineză de înot la Paris.

Incredibilul timp de 46,40 secunde al înotătorului în vârstă de 19 ani realizat în Arena La Defense este cu 0,40 secunde mai bun ca recordul său mondial anterior, stabilit la Campionatele Mondiale de la Doha în februarie, oferind în același timp Chinei prima medalie de aur la înot.

Echipa de înot a Chinei a fost supusă unui control intens de la dezvăluirile din aprilie conform cărora 23 dintre înotătorii țării au fost testați pozitiv pentru un medicament pentru inimă interzis în 2021, dar li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenția Mondială Anti-Doping a acceptat concluziile unei investigații chineze, conform căreia rezultatele testelor s-au datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar o revizuire independentă a susținut modul în care WADA a gestionat cazul. Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio eroare de gestionare sau mușamalizare din partea organismului de conducere.

Deși numele lui Pan nu s-a numărat printre înotătorii chinezi care au fost menționați în rapoartele New York Times și ale radiodifuzorului german ARD, acesta a declarat că a fost vizitat frecvent de controlorii antidoping.

„Anul trecut am făcut 29 de teste și nu am avut niciodată un rezultat pozitiv", a declarat el reporterilor prin intermediul unui translator, citat de Reuters.

„Din mai până în iulie, am avut 21 de teste, niciunul pozitiv. Astăzi am făcut deja un al doilea test. Nu cred că a existat vreun impact (asupra mea), deoarece toate testele au fost efectuate în cadrul procedurii normale ... Așa că nu este o mare problemă".

Medalia lui Pan a fost prima de aur din cinci medalii ale echipei chineze de înot, care a câștigat argint prin înotătorul de spate masculin Xu Jiayu și prin Tang Qianting, vicecampioană la 100 m bras feminin.

Zhang Yufei, care a fost numită în rapoarte ca fiind unul dintre cei 23, a luat bronzul în proba feminină de 100 m fluture, la trei ani după ce a luat argintul la Tokyo și aurul în proba de 200 m.

Pan Zhanle a spus că performanța sa și aurul sunt importante pentru China.
„Pentru mine, nu cred că înseamnă prea mult, pentru că viața continuă", a spus el.
„Pentru China, cred că medalia de aur înseamnă mult pentru că este prima dată când China a doborât un record mondial la aceste Jocuri, deci este ceva de care trebuie să ne bucurăm.
„Este o performanță perfectă și revigorantă pentru toată lumea din echipa chineză, astfel încât să putem face performanță".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Pan Zhanle dopaj