x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Performante - Am ajuns codasii Estului

Performante - Am ajuns codasii Estului

01 Iul 2004   •   00:00

"Explozia" grecilor de la acest turneu final reprezinta o lovitura grea pentru fotbalul romanesc.

Dintre echipele nationale ale tarilor importante din aceasta zona a Europei, Grecia era cam singura pe care o dominam la capitolul performante semnificative. Turcii ne-au depasit inca de acum doi ani, cand au disputat o semifinala de CM, iar bulgarii din 1994, cand au atins aceeasi faza.

MODEST. Cu un sfert de finala la Campionatul Mondial din 1994 si unul la Euro 2000, "tricolorii" se plaseaza doar inainte ramasitelor fostelor state socialiste (Letonia, Lituania, Georgia, Ucraina etc.) intr-un inedit top al palmaresului international. Aici trebuie subliniat ca, in cazul Georgiei sau Ucrainei (tari cu scoli de fotbal valoroase), doar situatia politica din secolul trecut le-a impiedicat sa nu obtina performante semnificative. Mari valori ale vremii, Kurtilava, Dzodzuasvili, Senghelia, Mihailicenko, Belanov sau Blohin erau nevoiti sa joace pentru URSS.

DOMINATORI. Estul este dominat clar de palmaresele impresionante ale Cehiei si Rusiei, cu mentiunea ca ultimii au preluat performantele fostului imperiu. Campioni europeni in ’60, finalisti in ’64, ’72 si ’88 sau semifinalisti in ’68, ex-sovieticii sunt lideri. La randul lor, cehii se mandresc cu trei finale (doua de CM, ’34, ’62 si una de CE, ’96) si trei semifinale, toate de CE, in ’60, ’76 si 2004, cu mentiunea ca maine ar putea bifa a patra finala. Polonezii au doua semifinale de CM, ungurii doua finale de CM si o semifinala de CE, sarbii doua finale de CE si o semifinala de CM, iar croatii o semifinala de CM.

×
Subiecte în articol: sport