x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Pierd licenţierile!

Pierd licenţierile!

de Dragos Stoica    |    18 Iun 2009   •   00:00
Pierd licenţierile!
Sursa foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor/Intact images

După ce o inspecţie UEFA a scos la iveală grave nereguli asupra modului cum au primit anul trecut CFR Cluj, Steaua, Dinamo, Rapid, "Poli" Timişoara şi Unirea Urziceni dreptul de a evolua în Liga 1, forul continental va ridica FRF dreptul de a mai acorda licenţe.



Scandal cât Casa Fotbalului la FRF! După tevatura iscată anul acesta de dosarul licenţierii Universităţii Craiova, UEFA a decis să examineze modul în care comisia de resort din cadrul FRF a acordat şi în trecut statutul de club profesionist mai multor echipe.

AU PICAT EXAMENUL
Intrigaţi de discuţiile care apar an de an în România legate de modul cum primesc echipele de primul eşalon licenţa de cluburi profesioniste, oficialii UEFA au trimis la Bucureşti un reprezentant care a investigat toate dosarele de anul trecut. Auditul respectiv, care a fost realizat în colaborare cu o firmă specializată din Bucureşti, a scos la iveală grave nereguli, fiind implicate nu mai puţin de şase echipe! Acestea sunt actuala campioană, Unirea Urziceni, dar şi fosta, CFR Cluj, precum şi Steaua, Dinamo, Rapid şi "Poli" Timişoara, practic toate formaţiile româneşti de cupe europene, cu excepţia giuleştenilor. Iniţiativa a fost comandată chiar de preşedintele UEFA, Michel Platini, care a dorit să ştie cum stau toate echipele care vor evolua în competiţiile continentale. Ce a rezultat întrece orice imaginaţie: nici una dintre echipele mai sus-menţionate nu ar fi avut voie să evolueze în ultima ediţie de campionat, dacă ar fi fost respectate la sânge criteriile!

AFARĂ DIN EUROPA?
Prima măsură luată în viteză de UEFA a fost amendarea FRF cu suma de 200.000 de euro. "Având în vedere gravitatea contravenţiei, lipsa gravă de control din partea federaţiei, care a acordat licenţa unor cluburi ce nu au îndeplinit criteriile financiare minime impuse de UEFA, şi faptul că respectivele cluburi primesc sume de bani (Programul Hat Trick) pentru ca acestea să poată beneficia de un sistem de licenţiere credibil sub jurisdicţia română, subsemnatul solicită organismului disciplinar şi de control să amendeze FRF cu 200.000 EUR, pentru a sublinia importanţa garantării, de sistemul UEFA de licenţiere a cluburilor, a transparenţei, credibilităţii, protecţiei creditorilor, în special pentru a proteja desfăşurarea în condiţii optime a competiţiilor UEFA", scrie turcul Kemal Kapulluoglu în raportul întocmit către Comisia de Disciplină a UEFA.

Concret, motivele pentru care aceste echipe nu ar fi trebuit să primească vara trecută licenţele pentru sezonul de abia încheiat sunt strict de natură financiară. Din acest motiv, cel mai pesimist scenariu posibil ar fi interzicerea dreptului tuturor echipelor româneşti de a participa anul acesta în cupele europene! Ieri, secretarul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a declarat că, pe lângă amendă, Comisia de Disciplină din cadrul forului european ar putea să dicteze sancţiuni şi împotriva cluburilor: "Au fost amenzi şi mai mari, dar pentru noi este o amendă mare şi vom vedea dacă o vom împărţi cu cluburile. Există posibilitatea ca pe lângă această amendă să apară şi alte penalităţi, cluburile să fie sancţionate, dar totuşi nu cred că se va întâmpla asta, ăsta e ultimul lucru la care se poate recurge, cel puţin în acest sezon".

Duru nu demisionează

Principalul ameninţat de scandalul licenţierilor este preşedintele comisiei de specialitate din FRF, Viorel Duru. Ieri, acesta a declarat că nu va demisiona din funcţie, întrucât nu se simte vinovat cu nimic. "Eu sunt un fel de procuror şi nu am putere de decizie, iar clubul are posibilitatea să-şi angajeze un avocat pentru a-şi susţine punctul de vedere. Comisia este judecătorul. Nu Duru ia deciziile, ci comisiile abilitate fac acest lucru. Eu nu am spus niciodată că aş fi dispus să-mi dau demisia, pentru că nu consider că aş fi greşit cu ceva. Dacă voi fi demis de conducerea federaţiei, atunci este o altă problemă", a spus Duru. Acesta a mai spus că FRF n-are prea mari şanse să scape de amenda de 200.000 de euro: "Aşteptăm decizia Comisiei de Disciplină. Noi am avut posibilitatea să ne spunem punctul de vedere despre această situaţie în luna octombrie, dar asta nu înseamnă că a şi fost luat în considerare.

Dovadă stă faptul că acest caz a ajuns acum la Comisia de Disciplină de la UEFA şi am luat amendă".  

Sechestru la Dinamo

După ce ANAF a anunţat că va pune sechestru asigurator pe bunurile FC Dinamo, ca urmare a faptului că gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare are o datorie la stat de 12 milioane de lei, unul dintre acţionarii "câinilor", Vasile Turcu, a declarat că nu se pune problema neplăţii acestei sume. "Astea sunt probleme de executiv, eu nu le cunosc. Trebuie să vedem de unde vin datoriile astea, din ce se compun. Noi am fost mereu cu plăţile la zi. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Poate a venit şi o înştiinţare la club, dar nu cunosc. Cu siguranţă însă, dacă se dovedeşte că noi avem datorii, le vom plăti. Nici nu se va pune problema de sechestru, e posibil să fie vreo eroare", a spus Turcu.

"Această amendă va fi trasă din contribuţia de 300.000 de euro pe care UEFA o pune la dispoziţia federaţiei anual pentru licenţiere. Toate cluburile din România vor suporta consecinţa acestei amenzi"
Viorel Duru - şef Direcţie Licenţiere

×
Subiecte în articol: sport uefa