x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport PLATINI, LA BUCUREŞTI - Proiectul este viabil, sunt şanse

PLATINI, LA BUCUREŞTI - Proiectul este viabil, sunt şanse

de Ionut Paduraru    |    15 Noi 2008   •   00:00
PLATINI, LA BUCUREŞTI - Proiectul este viabil, sunt şanse

După ce a vizitat şantierul noului Stadion Naţional şi s-a întâlnit cu mai multe oficialităţi ale statului român, preşedintele UEFA, Michel Platini, a declarat că Bucureştiul are şanse foarte mari să găzduiască finala Cupei UEFA din 2012.



Platini a precizat că acest subiect a fost discutat cu câţiva ani în urmă de Comitetul Executiv al UEFA, principala cerinţă fiind construirea unui stadion la cele mai înalte standarde. "Am aşteptat ca stadionul să fie proiectat, am profitat de această vizită pentru a vedea stadiul lucrărilor. Dacă, aşa cum prevăd constructorii, lucrările se vor încheia în octombrie 2010, şansele de a organiza finala la Bucureşti sunt foarte, foarte bune. E important că în România se construieşte un stadion modern, capabil să organizeze o finală de cupă europeană. La propunerea preşedintelui FRF, proiectul fiind viabil, UEFA poate decide organizarea finalei", a spus şeful UEFA.

"Sunt neutru!"

Michel Platini a vorbit apoi şi despre fotbalul din ţara noastră. "România e o mare naţiune fotbalistică, dovada e prezenţa a două echipe în Liga Campionilor, multe ţări mari nu au nici una sau au mai puţine. Prefer să nu mă pronunţ asupra şanselor României în preliminarii, mai ales în grupa în care sunteţi. Sunt «elveţian», deci neutru. Rolul meu e de garant al regulilor jocului, nu să vorbesc despre meciuri. N-am văzut meciul România – Franţa, ci Slovenia – Irlanda de Nord, sunt preşedintele a 53 de asociaţii naţionale. Sunt şi vicepreşedinte al Federaţiei Franceze până la 13 decembrie. Nu voi mai fi din acel moment. Am fost în tribună la Franţa – România la CE, dar cu siguranţă acel meci nu va rămâne în istoria fotbalului mondial", a subliniat Platini, care a lăudat conducerea FRF: "Respect enorm fotbalul românesc. Am fost în 1974 ca jucător aici prima oară, cu tineretul, am mai fost de multe ori, am câştigat, am pierdut. Am fost şi ca oficial. Munca depusă la FRF e impresionantă, chiar dacă există mici probleme, vă felicit!".

Preşedintele UEFA a inspectat joi stadiul lucrărilor de construcţie a noului Stadion Naţional şi s-a întâlnit cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, iar ieri a avut o întrevedere cu preşedintele României, Traian Băsescu. Platini a fost însoţit în România de Marios Lefkaritis (vicepreşedinte al UEFA), Pascal Torres (şeful departamentului "Dezvoltare Asociaţii Naţionale" al UEFA) şi Kevin Lamour (asistentul preşedintelui UEFA). Înaintea venirii în România, Platini a vizitat Albania şi Bulgaria, următoarea destinaţie fiind Cehia.

Sandu: "Cel mai mare cadou din viaţa mea"

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, spune că terminarea lucrărilor la noul Stadion Naţional la data stabilită, în octombrie 2010, ar fi cel mai mare cadou din viaţa sa. "Delegaţia UEFA a văzut aici mersul lucrărilor la Naţional. E în regulă, suntem în grafic. La data de 22 octombrie 2010, la ora 10:38, să zicem, va fi gata stadionul. Ar fi cel mai mare cadou din viaţa mea", a spus Sandu, născut chiar la data de 22 octombrie. Şeful FRF, care a vorbit apoi şi despre propunerea Bulgariei, care vrea să organizeze, alături de România, Campionatul European din 2020: "Acum cinci ani am discutat de organizarea CE 2012 cu Ungaria. Voiam să deschid apetitul politicienilor, pentru a întoarce privirea spre sport. Afirmaţia domnului Mihailov privind CE 2020 e corectă. Dacă începem să pregătim de acum, Bulgaria ne-a făcut oferta, sunt de acord. Trebuie să avem întreaga infrastructură, trebuie să avem opt oraşe pregătite, stadioane gata. Trebuie aeroporturi, gări moderne, hoteluri, autostrăzi, terenuri de antrenament, totul poate fi realizat în 12 ani. E bine s-o luăm din timp, dar avem nevoie de sprijin politic pentru realizarea acestui proiect".

"De mai mult timp am visat şi începe să se realizeze câte ceva: finala din 2012. Putem organiza Campionatul European din 2020. Sper să fiu în viaţă, să mă bucur de un astfel de eveniment, pentru că probabil nu voi mai fi la FRF"
Mircea Sandu - preşedinte FRF

×
Subiecte în articol: sport romania uefa platini