x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Povestea Cenusaresei

Povestea Cenusaresei

01 Iul 2004   •   00:00

Zeii eleni au in aceasta seara sansa de a realiza o performanta istorica: calificarea intr-o finala europeana. In fata lor se va afla insa Cehia, singura echipa de la Euro 2004 care nu a pierdut nici un punct in Portugalia.

DELIA GOMOESCU

Grecia si Cehia, echipele care se vor bate in aceasta seara la Porto pentru al doilea loc in finala Euro 2004, au avut un parcurs surprinzator la turneul din Portugalia. Outsiderii eleni nu numai ca au trecut de grupe, dar au si eliminat in sferturi campioana europeana Franta, in timp ce cehii au realizat o adevarata performanta castigand toate cele patru meciuri disputate pana acum. De cand turneul se desfasoara in acest sistem, doar Franta, castigatoarea din 1984, a reusit sa invinga in toate partidele.

Grecia n-a batut niciodata Cehia

Selectionata lui Karel Bruckner are si un avantaj moral asupra adversarilor din aceasta seara. In cele sase confruntari precedente, grecii nu au reusit sa invinga niciodata, cea mai buna performanta a lor in meciurile cu Cehia fiind un rezultat de egalitate. Cea mai importanta intalnire dintre cele doua formatii dateaza de la Euro 1980, cand Cehoslovacia a batut Grecia cu 3-1, intr-o partida in care a evoluat si Anthimos Kapsis, tatal fundasului grec Michalis Kapsis. Daca elenii se afla abia la a doua prezenta la un turneu final, dupa aceea din 1980, cehii sunt specialistii competitiei (6 prezente) pe care au castigat-o in 1976.

Rehhagel: "Ei sunt favoriti"

Otto Rehhagel, selectionerul german al Greciei, recunoaste ca adversara echipei sale porneste cu prima sansa. "Cehia este in mod sigur favorita, dar noi vom incerca sa ne jucam sansa noastra", a spus tehnicianul neamt, care spre deosebire de partidele cu Rusia si Franta il va avea la dispozitie si pe Giannakopoulos. De partea cealalta, Karel Bruckner, care are un singur jucator indisponibil, Martin Jiranek, le-a interzis elevilor sai sa-si priveasca de sus adversarul. "Grecia a invins Portugalia si a eliminat Franta. Nu sunt de acord cu aceia care spun ca joaca defensiv. In meciul inaugural, elenii au fost in atac inca din primul minut. Si mai au un avantaj: sunt mai odihniti ca noi", si-a avertizat Bruckner jucatorii.

Unii sex, altii inot

Daca selectionerul Cehiei, Karel Bruckner, a dezvaluit ca ii lasa pe jucatorii sai sa faca sex inainte de meci, omologul sau de pe banca grecilor, Otto Rehhagel, a optat pentru metode de relaxare mai "decente", plaja si inotul. Astfel, elenii s-au relaxat la piscina, unde nu au uitat de fotbal, Kostas Katsouranis demonstrandu-si talentul de artist al balonului. Fanii Eladei au invadat Portugalia, agentiile de turism si companiile aeriene facand cu greu fata valului de cereri de bilete. UEFA a estimat ca la partida din aceasta seara vor fi prezenti peste 10.000 de suporteri greci.

Nedved ramane cu galben

UEFA a respins solicitarea Cehiei de a viziona caseta meciului cu Danemarca si de a analiza actiunea de joc care a condus la acordarea unui cartonas galben lui Pavel Nedved. Avertizat de Valentin Ivanov pentru un fault asupra lui Gronkjaer, Nedved este convins ca este nevinovat. UEFA a reamintit insa ca potrivit regulamentului, caseta video a unui meci nu poate fi folosita pentru a reveni asupra unei decizii a arbitrului privind o actiune de joc.

Poborsky, spre meciul 100

Portarul Petr Cech a spus ca in aceasta seara va juca si pentru colegul sau Karel Poborsky, care are sansa sa bifeze meciul cu numarul 100 la echipa nationala, in finala Euro 2004, daca Cehia se va califica. "Sa ai sansa sa atingi aceasta cifra rotunda intr-o finala de CE este magnific. Vom juca si pentru Poborsky", a spus Cech. Goalkeeperul ceh, care va evolua in sezonul viitor la Chelsea, i-a sfatuit pe oficialii englezi sa-l transfere pe coechipierul sau, golgeterul Milan Baros.
×
Subiecte în articol: sport