x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport S-a încheiat era catenaccio

S-a încheiat era catenaccio

de Ionut Paduraru    |    11 Iun 2008   •   00:00
S-a încheiat era catenaccio

OLANDA – ITALIA 3-0 ● Victorie olandeză după 30 de ani
Batavii exultă după victoria fantastică obţinută în faţa campioanei mondiale şi se gîndesc deja la cucerirea titlului european.



OLANDA – ITALIA 3-0 ● Victorie olandeză după 30 de ani
Batavii exultă după victoria fantastică obţinută în faţa campioanei mondiale şi se gîndesc deja la cucerirea titlului european.

Selecţionerul Olandei, Marco van Basten, a declarat după meci că victoria “istorică” obţinută în faţa italienilor a fost pe deplin meritată. “Nu se întîmplă în fiecare zi să te impui cu 3-0 în faţa campioanei mondiale practicînd un fotbal total timp de 90 de minute. A fost o reuşită a întregii echipe, nu aş putea să nominalizez un jucător care să fi evoluat rău. Pot să fie mîndri. Eu sînt mîndru. Ce am reuşit în această seară este incredibil”, a spus Van Basten, care îndeamnă totuşi la prudenţă înaintea partidei de vineri cu Franţa: “Am făcut un prim pas spre ceea ce sper să fie o experienţă grandioasă. Ştim că sîntem capabili să facem lucruri bune, dar trebuie să concretizăm pe teren. Vineri ne aşteaptă meciul cu Franţa, care după meciul nul cu România va fi determinată să ne învingă”. De partea cealaltă, Roberto Donadoni speră ca jucătorii săi să uite cît mai repede acest eşec usturător. “Meciul cu Olanda a început rău pentru noi şi s-a terminat şi mai rău, dar este deja istorie. Am făcut greşeli şi am plătit”, a punctat Donadoni.

OBIECTIV. Desemnat omul meciului chiar în ziua în care a împlinit 24 de ani, mijlocaşul Wesley Sneijder a declarat că naţionala Olandei îşi propune calificarea în finală şi chiar cucerirea trofeului. “E prea devreme, să nu strigăm încă de bucurie. Nu trebuie să jubilăm de pe acum, mai avem de jucat. Sigur, acum totul ne pare favorabil, dar mai avem de muncit pentru că vrem finala, vrem titlul. Am jucat bine. Trebuie să ne menţinem pe aceeaşi linie. 3-0 cu campioana mondială nu e deloc puţin, nu se întîmplă în fiecare zi. Suporterii pot dansa, noi încă nu”, a spus autorul golului secund al Olandei.

Gol valabil

Deşi la prima vedere primul gol al Olandei părea a fi înscris din ofsaid, reluările ulterioare au demonstrat că Ruud van Nistelrooy se afla în poziţie regulamentară. Preşedintele Comisiei de Arbitri din Austria, Gerhard Kapl, a explicat că poziţia de ofsaid a atacantului olandez a fost anulată de Christian Panucci, aflat în afara terenului, în spatele porţii, după ce se accidentase la aceeaşi fază. “Decizia arbitrului suedez Peter Frojdfeldt este corectă sută la sută, fără nici o îndoială”, a spus Kapl, care a adăugat că în codul de arbitraj se stipulează că “un jucător advers nu poate fi în ofsaid cînd unul dintre ultimii doi fundaşi a părăsit terenul”, ca în cazul lui Panucci. Reglementarea este destinată să împiedice o echipă să încerce în mod deliberat să-şi lase adversarii în ofsaid.

Italia ● Miză pe victorie în faţa României


Umiliţi de Olanda, italienii îşi pun toate speranţele de calificare în meciul de vineri cu naţionala noastră. Primul care a recunoscut acest lucru a fost chiar selecţionerul Roberto Donadoni (foto). “Acum trebuie să ne concentrăm pe meciul cu România, care va fi decisiv. Trebuie să ne recuperăm fizic şi mental, trebuie să privim înainte şi să ne gîndim la partida de vineri. În ce priveşte situaţia din grupă, remiza dintre Franţa şi România nu poate să ne displacă. Dar dovedeşte şi că România nu a venit degeaba la acest turneu. Trebuie să ne revenim, să nu ne mai gîndim şi să reacţionăm. Trebuie să rămînem optimişti. Este doar o înfrîngere. Dacă am pierdut, nu trebuie să plecăm în vacanţă, trebuie să continuăm”, a spus Donadoni.

Şi portarul Buffon speră într-o reabilitare în faţa tricolorilor. “Trebuie acum să ne suflecăm mînecile şi să o luăm de la capăt. Franţa şi România au remizat, trebuie să ne regăsim cît mai rapid mîndria, să ne revenim în meciul cu România. Sîntem puternici, nu e nevoie de alt stimulent pentru a face un joc mult mai bun vineri”, a spus Buffon. “Nu trebuie să ne pierdem optimismul, avem posibilitatea să refacem totul, cu un rezultat pozitiv contra României vom schimba totul”, a spus şi atacantul Luca Toni, iar Del Piero a accentuat şi el caracterul decisiv al partidei: “Acum trebuie să ne concentrăm imediat pe România. Totul se va juca vineri, avem nevoie de o Italie mare”.

×
Subiecte în articol: sport romania