x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Purtătoarea de cuvânt a lui Schumacher confirmă: ”A început procesul de trezire treptată”

Purtătoarea de cuvânt a lui Schumacher confirmă: ”A început procesul de trezire treptată”

de Istvan Deak    |    30 Ian 2014   •   15:31
Purtătoarea de cuvânt a lui Schumacher confirmă: ”A început procesul de trezire treptată”
Sursa foto: ERCOLE COLOMBO/EPA

Aflat în comă artificială de o lună, în urma unui stupid accident la schi în Franţa (s-a împiedicat de o piatră şi a plonjat cu capul într-o stâncă), la secţia de terapie intensivă a Spitalului Universitar din Grenoble, campionul mondial de Formula 1 Michael Schumacher a intrat într-o nouă fază a tratamentului. „Sedativele care îi sunt administrate sunt diminuate treptat, pentru a se putea începe procesul de trezire, care va putea dura mult”, a confirmat, joi, purtătoarea de cuvânt a campionului, Sabine Kehm.

„Iniţial, se convenise în mod clar între toate părţile interesate să nu se comunice această informaţie medicală decât atunci când procesul avea să fie consolidat, pentru a se proteja familia fostului pilot de Formula 1. Nu vom furniza nicio informaţie în legătură cu etapele intermediare”, a spus Sabine Kehm, potrivit BFMTV.

Neurochirurgul Stephan Chabardes, un membru eminent al echipei medicale de la CHU Grenoble, a fost cel care a încălcat consemnul în vigoare de mai multe zile pe tema stării sănătăţii campionului german, victimă a unui puternic traumatism cranian. El a fost cel care a adus această informaţie privind procesul de trezire, care poate fi apreciată drept încurajatoare, chiar dacă este prematur să se tragă vreo concluzie, comentează BFMTV.

„Dacă asistăm la o trezire, vor trebui probabil mai multe luni, poate chiar un an sau mai mult, la un centru specializat, pentru a putea optimiza toate funcţiile”, este de părere Patrick Mertens, şeful departamentului de neurologie de la CHU Lyon.

S-au înregistrat recuperări mai mult sau mai puţin complete. Cu cât întârzie mai mult trezirea, cu atât mai mult ne putem imagina o recuperare mai de durată şi sechele importante, a mai explicat acesta.

Michael Schumacher a suferit leziuni cerebrale difuze, precum şi mai multe hematoame, după ce s-a lovit cu capul de o stâncă, în timp ce schia în afara pistei în staţiunea Merible din Franţa, la 29 decembrie trecut.

Conform jurnaliştilor francezi de la cotidianul L’Equipe, Schumacher ar fi clipit la scurt timp după ce medicii ar fi redus doza de sedative. Medicii consideră această clipire drept foarte importantă în procesul de recuperare după o comă artificială pentru un traumatism cranian sever.

×