x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Se vor mai califica nepotii nostri

Se vor mai califica nepotii nostri

27 Mar 2005   •   00:00

Echipa nationala a suferit a doua infrangere in grupa 1 preliminara pentru CM 2006. Esecul de sambata seara, din Giulesti, face ca sansele de calificare sa fie aproape nule. Miercuri, "tricolorii" joaca in Macedonia, dar nici o victorie nu ne acorda prea mari sanse de a juca la turneul final de anul viitor, din Germania.

  • de C. FAINISI, M. IGIROSANU
  • SPORT
  • ROMANIA - OLANDA 0-2 /Fara imaginatie, fara stiinta a jocului


    Dupa esecul din Cehia si egalul din Armenia, echipa nationala si-a irosit, practic, sansele de calificare la CM 2006. Trupa lui van Basten s-a impus fara drept de apel in Giulesti, pe fondul unui joc extrem de slab al "tricolorilor".

    Sansele noastre care mai sunt?



    IN INFERIORITATE. Printre putinii romani care si-a dat sufletul, Dorinel Munteanu (in mijloc) a fost depasit numeric si valoric de olandezi, reprezentati de van Bommel (stanga), Cocu (dreapta) si van Bronckhorst (in spate)
    Entuziasmul unui public superb si optimismul nostru proverbial nu au putut suplini diferenta de valoare. Selectionerul Piturca a experimentat cu Ogararu si cu Petre Marin si l-a lasat singur in avanposturi pe "veteranul" Moldovan, intre masivii Mathijsen si Boulahrouz, miscari ce s-au dovedit a fi falimentare.

    SOC. Aproape 20.000 de oameni au umplut pana la refuz tribunele batranei arene de langa Podul Grant cu mai bine de o ora inaintea primului fluier. Fanii au reactionat superb la apelul facut de "tricolori" inaintea unui meci aproape decisiv. In secunda 45, vacarmul s-a domolit brusc, reusita fulgeratoare a lui Cocu cazand ca un trasnet. A urmat un scenariu dureros, cu o zbatere chinuitoare a "tricolorilor", in fata unui adversar care a lasat impresia unui mecanism perfect.

    RESEMNARE. Finalul a gasit un public iritat de neputinta favoritilor. Piturca a fost huiduit, s-a scandat numele lui Mircea Lucescu, iar jucatorii au parut resemnati, rostind adevaruri grele. "Suntem foarte departe de Europa acum, dupa a treia calificare ratata. Mai avem sanse minime de calificare", a spus Dorinel Munteanu. Celalalt "veteran" readus de Piturca la echipa nationala, Viorel Moldovan, s-a situat pe aceeasi linie: "Din moment ce ai pierdut pe teren propriu in fata Olandei, sperantele sunt foarte mici. Sa fim corecti si cinstiti, olandezii au meritat sa castige astazi". Cu o evolutie extrem de stearsa, Adrian Ilie a parut si el resemnat: "Fara discutie, olandezii sunt mai buni decat noi. Cred ca mai avem sanse de calificare, dar ele sunt acum foarte mici". Desi obisnuia sa apara mereu in fata presei dupa meciurile "tricolorilor", presedintele FRF, Mircea Sandu, a preferat sa plece neobservat din Giulesti, pentru a nu se expune nici ostilitatii evidente a publicului din tribune.

    REACTII. Presa olandeza de ieri a subliniat victoria facila de la Bucuresti. Agentia Oranje a notat: "Olanda a avut rareori probleme majore in meciul cu Romania. Dupa deschiderea scorului, Olanda a pastrat initiativa discret, avand ocazii in continuare. Prin asta, a aratat cine este mai tare". Cotidianul De Telegraaf apreciaza ca "echipa Olandei se afla pe drumul cel bun spre CM 2006, dupa ce a invins Romania fara probleme", in vreme ce site-ul oficial al federatiei olandeze concluzioneaza: "Combinatia fortata de jucatori tineri si experimentati a transformat misiunea romanilor intr-un succes al Olandei. Stanca romaneasca a fost daramata. Dupa victoria din micul stadion "Giulesti", Olanda a eliminat din cursa un contracandidat la calificare".

    SINCERITATE
    Unul dintre cei mai buni romani de pe teren in meciul de sambata a fost capitanul Cristi Chivu. Dezamagit de rezultat, acesta a declarat: "Asta ne este valoarea. Suntem mult depasiti de fotbalul european si trebuie sa avem rabdare pentru a cere performante". Pesimist, Chivu a adaugat, cu un ton scazut, ca "se vor mai califica nepotii mei", facand apoi o comparatie intre "generatia de aur" si actuala echipa nationala: "Acesta a fost jocul nostru mereu. Si in anii ’90 tot de-a latul terenului se juca, numai ca atunci exista Hagi, care rezolva problemele echipei. Sa nu mai traim din trecut, sa ne trezim si sa realizam ca suntem pe cale sa pierdem a treia calificare la rand", a incheiat, suparat, Cristi Chivu.

    FARA ILIE
    Adrian Ilie si mijlocasul Mihaita Plesan vor fi indisponibili pentru partida de miercuri, din Macedonia, cei doi jucatori parasind deja cantonamentul. Ilie a suferit o intindere la aductorii piciorului drept, urmand sa fie indisponibil doua saptamani, in timp ce Plesan a suferit o disjunctie artromio-claviculara stanga si va sta 5-6 zile. Decolarea spre Skopje este programata azi, pentru ora 16:30, urmand ca seara sa aiba loc sedinta video. Antrenamentul oficial al "tricolorilor" este prevazut pentru maine seara, pe "City Stadium". Meciul Macedonia - Romania va avea loc miercuri seara, de la ora 21:00.

    GR. 1 - PRELIMINARII CM 2006
  • Romania - Olanda 0-2
    Cocu ’1, Babel ’85
  • Cehia - Finlanda 4-3
    Baros ’7, Rosicky ’34, Polak ’58, Lokvenc ’87/ Litmanen ’46, Riihilahti ’73, Johansson ’79

  • Armenia - Andorra 2-1

  • Akopyan ’32, Khachatryan ’73/Silva ’56

    Clasament

  • 1. Olanda 5 4 1 0 12-3 13 p
  • 2. Cehia 5 4 0 1 10-5 12 p
  • 3. ROMANIA 6 3 1 2 10-7 10 p
  • 4. Finlanda 6 3 0 3 13-10 9 p
  • 5. Macedonia 6 1 2 3 6-7 5 p
  • 6. Armenia 6 1 1 4 4-13 4 p
  • 7. Andorra 6 1 1 4 3-13 4 p

    Urmatoarele meciuri:

    30 martie:
    Macedonia - ROMANIA; Andorra - Cehia; Olanda - Armenia

    4 iunie:
    Olanda - ROMANIA; Cehia - Andorra; Armenia - Macedonia

    8 iunie:
    ROMANIA - Armenia; Cehia - Macedonia; Finlanda - Olanda
  • De ce n-a jucat Contra



    Unul dintre evenimentele care au stricat atmosfera in vestiarul tricolorilor a fost excluderea lui Cosmin Contra (foto) din echipa, Piturca motivand ca nu este apt fizic. "Gurita" a fost anuntat cu patru ore inainte de fluierul de start al partidei ca nu intra in vederile selectionerului, moment in care a izbucnit. "Mi-a spus sa trag tare toata saptamana, fiindca vrea sa ma bage titular. De ce m-a mai chemat la lot?", s-a plans Contra, care a anuntat ca nu va mai merge in Macedonia. Tehnicianul i-ar fi spus atunci sa nu mai vina deloc la echipa nationala. De altfel, Contra nu a fost nici macar rezerva. Fundasul lui "Poli" i-a cerut oficialului federal Cristian Bivolaru pasaportul, intentionand sa plece la Madrid pentru a-si petrece timpul cu familia. Pana la urma, conflictul s-a stins, Contra mergand cu echipa la Saftica dupa meci. O alta anomalie a fost decizia lui Piturca de a-i oferi lui Chivu banderola de capitan, desi initial il anuntase pe Dorinel Munteanu. Mijlocasul stelist fusese inscris si pe foaia oficiala de joc in postura de capitan. "Nu stiu cum s-a ajuns la confuzia asta, cu Dorinel capitan pe foaia de joc", n-a putut justifica Piturca. De asemenea, a surprins titularizarea lui Petre Marin, in dauna lui Rat.

    Piti: "Sa nu mai exageram"



    Dupa ce a fost huiduit si i s-a cerut demisia, Victor Piturca (foto) a declarat: "Ce sa-i ceri publicului? La ce poti sa te astepti de la galeriile echipelor Rapid si Dinamo? Regia era facuta dinainte pentru a se scanda numele lui Mircea Lucescu si ca jucatorii de la Steaua sa fie huiduiti. Eu cred ca atunci cand echipa nationala are un meci, indiferent de adversar, ar trebui sa fie sarbatoare, lumea sa vina ca la un spectacol".

    ADEVAR. Referitor la joc si la rezultat, selectionerul a fost concis: "Olanda si Cehia sunt peste Romania in momentul de fata. Aceasta este realitatea. Nu trebuie sa mai exageram si sa spunem ca ar fi o catastrofa daca nu ne calificam. De fapt cine suntem noi? Chiar asa, suntem Brazilia sa numim o catastrofa faptul ca nu ne-am calificat?".

    SURPRINSI. De partea cealalta, van Basten a declarat: "Nu ma asteptam sa castigam atat de usor in fata Romaniei. Am avut noroc ca am inscris in primul minut. Teoretic, Romania mai are sanse de calificare". "Am avut noroc ca am dat gol in primul minut. Altfel, meciul nu mai era asa usor. Pot spune ca din acest moment, in aceasta grupa lupta se da in doi", a spus Edwin van der Sar. Arjen Robben a iesit de pe teren in minutul 22, din cauza unei accidentari la piciorul stang. Selectionerul Olandei a declarat ca Robben ar putea fi indisponibil o perioada mai lunga. "Accidentarea pare destul de grava. Probabil ca nu va juca impotriva Armeniei", a spus van Basten.

    Dragomir: "Calificarea e compromisa"

    Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ca se astepta la infrangere. El a apreciat ca problema echipei nationale a Romaniei este aceea ca "jucatorii batrani nu mai pot, iar cei tineri nu au valoare". Mitica i-a remarcat pe veteranii Moldovan si Munteanu, despre care a spus ca, "alaturi de Chivu, au fost singurii jucatori buni in fata Olandei". "Calificarea era compromisa de la inceput, cand oricum aveam sanse minime", a completat Dragomir, care vede intinerirea masiva a lotului drept singura solutie pentru echipa nationala.
    ×
    Subiecte în articol: sport romania olanda echipa macedonia